'Torba Kanunu'na kısmi iptal istemi' çarşamba görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2007 13:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda ?Torba Kanun? olarak bilinen, Devlet Memurları ve Emekli Sandığı Kanunu başta olmak üzere bir dizi kanunda değişiklik öngören 5335 sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 28 Mart Çarşamba günü esastan görüşecek.

Yüksek Mahkeme, gündem toplantısında, CHP'nin 5335 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan ele alacak.

CHP'nin Kanunun iptali ve yürürlüğünü istediği hükümler arasında, Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşları ile bağlı kuruluşlarındaki muayene, teşhis, tedavi, laboratuvar, tetkik ve tahlil işlerini, aşı, ilaç, serum, insan kanı ve kan ürünleri imali ile istihsal veya imal edilecek diğer maddelerin belirlenen tarife üzerinden fiyatlandırmaya yetkili kılan madde de bulunuyor.

CHP ayrıca, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların bu aylıkları kesilmeksizin, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacağını ve görev yapamayacaklarını öngören maddenin iptalini istiyor.

DEVREDİLEN SSK KURUMLARININ PERSONELİ

Kanunun, iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenen bir başka hükmü de Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığında görevli iken, Sağlık Bakanlığına devredilen en az dört yıllık yüksek öğrenimi bitirmiş memurlardan Maliye Bakanlığınca uygun görülenlerin kadrolarının, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç dört ay içerisinde Sağlık Bakanlığı kadrolarından tenkis edilerek Maliye Bakanlığının kadro cetveline ilave edilmesini öngörüyor.

CHP'nin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediği diğer hükümler şöyle:

-Emekli Sandığı Kanununun ?Yaş Haddi? başlıklı maddesinde yapılan değişiklik: ?İştirakçilerin görevleri ile ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşını doldurdukları tarihtir. Belirlenenler dışında, hizmet süreleri ne olursa olsun 61 yaşını dolduranlar hakkında da hizmetin gereğinin ve niteliğinin zorunlu kıldığı durumlarda kurumlarınca yaş haddi uygulanabilir. Bu görevlere, 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılamaz.?

-5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ?Büyükşehir belediyesine katılma? başlıklı maddesinin değiştirilen 6. fıkrası: ?İlçe ve ilk kademe belediyesi olarak büyükşehir belediye sınırları içine katılan belediyeler, mevcut belediyelerin temsil edildiği şekilde büyükşehir belediye meclisinde temsil edilirler.?

-Kanunun 31. maddesi: ?Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla, genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerdeki ihtiyaç fazlası personelin, ilgili kuruluşların da görüşü alınarak, genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, döner sermayelere, kefalet sandıklarına, sosyal güvenlik kurumlarına, bütçeden yardım alan kuruluşlara nakledilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanı yetkilidir.?

-Kanunun 32. maddesi: ?Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün satışı ve değerlendirilmesi yapılacak taşınmazlarının, ilgili kuruluşların ve belediyelerin görüşlerini almak ve çevre imar bütünlüğünü bozmamak kaydıyla, her ölçekte imar planı ve parselasyon planı yapımı ve bunlara ilişkin onama işlemlerinin 3194 sayılı Kanununa göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından askı sürelerine tabi olmaksızın resen yapılır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber