Vergi iadesini kaldıran Kanun Anayasa'ya aykırı...

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Mart 2007 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞÜKRÜ KIZILOT

YAKLAŞIK 10 milyon ücretliyi, ailesiyle birlikte 30 milyon kişiyi ilgilendiren vergi iadesi, hem de geriye dönük olarak, 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle kaldırılmak isteniyor.

Tamam, "IMF istiyor" deyince, akan sular duruyor. Ancak IMF Türkiye gerçeklerini, bizim kadar bilemez. Sonunda zarar gören, Türkiye ekonomisi olacak.

Vergi iadesi kaldırılmadan önce, aşağıdaki "Türkiye gerçeklerini" Sayın Milletvekillerimizin bilgilerine sunmak istiyoruz.

1- Fiş Alma Azalacak: Ücretlilere vergi iadesi henüz kalkmadan, vatandaş fiş almamaya başladı. Çevrenizdekilere "Nasıl geçen yıl ısrarla fiş istediğiniz gibi bu yıl da istiyor musunuz?" diye bir sorun. Alacağınız yanıt "Hayır" olacak.

2- KDV Geliri Gerileyecek: Fiş ve fatura alanların sayısı azalınca, KDV gelirleri de gerileyecek. Nitekim daha yasa çıkmadan, "Fişleri saklamayın. Vergi iadesi 1 Ocak 2007 itibariyle kalkacak" denince, çok kişi fiş almadı. Dahilde Alınan KDV geliri de bıçak gibi kesildi.

Örneğin; Ocak 2007'de 100 birim (1.743 milyon YTL) olan KDV geliri, Şubat 2007'de 8 birim (146 milyon YTL) oldu. 2006 yılı Şubat ayına (717 milyon YTL'ye) göre de 2007 yılı KDV geliri yüzde 80 geriledi. Yetkililer, Şubat ayındaki gerilemenin "İhracatta KDV İadesi"nden kaynaklandığını belirtiyorlar ama Şubat 2006'ya kıyasla, bundan kaynaklanan fark yalnızca 157 milyon YTL!..

3- Gelir ve Kurumlar Vergisi Azalacak: Belge vermeyen işletme, bunun KDV'sini cebine atacağı gibi ayrıca belgesiz satışları için gelir ya da kurumlar vergisi de ödemeyecek.

4- Kayıt dışılık Artacak: Ücretlilere vergi iadesinin kalkması, belge alış-verişini olumsuz yönde etkileyecek. Bu da kayıt dışılığı artıracak. Nitekim, Şubat ayı sonuçları, bunu gösteriyor.

5- Ücretlilerin 2007 Yılı Güme Gidecek: Vergi iadesi 2007 yılı başında kaldırılıp, yerine 2008 yılı başından itibaren "asgari geçim indirimi" başlatılınca, ücretlilerin, 2007 yılı (asgari ücretli dahil) güme gidecek. 2007, ücretliler için "kayıp yıl" olacak.

6- Asgari Geçim İndirimi Abartılıyor:

a) 600 YTL'nin üzerinde net ücreti olanlarda, vergi iadesi daha avantajlı idi. Vergi hukukçusu Prof.Dr. Nurettin Bilici'nin de belirttiği gibi, hukuka aykırı olarak, kamu çalışanının kazanılmış hakları azaltılıyor.

b) Özel sektörde, ücretler net olarak belirleniyor. Vergi ve sigorta primini işveren ödediği için, asgari geçim indirimi, işverenin işine yarayacak.

c) Asgari geçim indirimi açıklanırken "Bekarlar evlenmekte acele ediniz" çağrısı, abartılı bir çağrı oldu. Nedenine gelince, çalışmayan biri ile evlenmek koşuluyla, ücretlinin geliri "Günde 30 Yeni Kuruş" artacak. Bu artış, her bir çocuk için günde 22, üç çocuktan itibaren de "günde 15 Yeni Kuruş" olacak!. İşin doğrusu, 15 ya da 22 kuruşa hiçbir şey satılmıyor.

ANAYASA'YA AYKIRI

Vergi iadesini kaldıran yasanın, "geriye dönük" olarak 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi amaçlanıyor. Bu yazımızı okuduğunuz tarihte, ücretlilere vergi iadesi ile ilgili yasa hala yürürlükte.

Daha sonra çıkacak bir yasa ile ücretlilerin kazanılmış hakları, geriye dönük olarak ortadan kaldırılamaz. Kazanılmış hukuki durumların korunması ve kazanılmış hakkın tazmin edilmesi gerekir. Israr edilir, böyle bir yasa çıkartılırsa, Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemeyi iptal edebilir.

Anayasa Hukukçusu bilim adamları; Prof. Dr. Mümtaz SOYSAL, Prof. Dr. Erdal ONAR, Prof. Dr. Atilla ÖZER, Prof. Dr. Hasan TUNÇ, İbrahim KABOĞLU, Doç. Dr. Sultan UZELTÜRK ile Eski Anayasa Mahkemesi Başkanlarından Yekta Güngör ÖZDEN ve Mustafa BUMİN de bu görüşteler.

NASREDDİN HOCA'NIN YAŞI

Nasreddin Hoca'ya sormuşlar; "Yaşın kaç?". O da "60" demiş. 10 yıl sonra sormuşlar: "Hoca yaşın kaç?". Hoca yine 60 demiş. Bunun üzerine "Hocam, nasıl olur? 10 yıl önce de 60 demiştin" dediklerinde, Hoca hiç istifini bozmadan "Eeee ben erkek adamım, erkek adam sözünden dönmez" demiş.

Yukarıdaki açıklamalarımızdan sonra, vergi iadesini kaldıran yasa maddesine de inşallah bu gözle bakılmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber