Bank Asya avukatının yargılanmasına başladı

FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Bank Asya ortakları avukatı Süleyman Taşbaş'ın "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2017 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bank Asya avukatının yargılanmasına başladı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Bank Asya ortakları avukatı Süleyman Taşbaş'ın "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanık Süleyman Taşbaş ile avukatı katıldı.

Duruşmada kimlik tespitinin ardından savunma yapan Taşbaş, hakkındaki yöneticilik suçlamasını reddederek, soruşturma aşamasında etkin pişmanlıktan yararlanarak verdiği ifadesini tekrarladığını söyledi.

Sanık Taşbaş, 2013'e kadar manevi yönde yapılan sohbetlerin yerini siyasi sohbetlere bıraktığını, bu konuda şikayetini söyleyince ülke meselelerine duyarlılık gösterdikleri gibi cevaplar verildiğini söyledi. Bu dönemde kendisini yakın markaja alıp, ''şefkat tokadı yersin, ailenin başına bir şeyler gelir'' diyerek sindirildiğini savunan Taşbaş, söz konusu rahatsızlığının Bank Asya'da da yaşandığını, 2015 yılından itibaren sohbetlere katılmayı bıraktığını ve ByLock'u da sildiğini öne sürdü.

Taşbaş, ''Ciddi manada kandırıldığımı düşünüyorum, çok pişmanım. Bank Asya'daki davalar için kalabalık bir ekip kurdum. Ekipte profesörler, akademisyenler de vardı. Dava sürecinde 15 günde bir toplanıyorduk ve müzakere yapıyorduk. Hissedarlarla zaman zaman toplantı yaptım. Hissedarların tamamı konu mankeni idi, söz sahibi değillerdi. Bana rahatsızlıklarını dile getirdiler. 'Bankanıza sahip çıkın' dediğimde Ahmet Beyaz benim söylemimden rahatsız olmuştu.'' dedi.

Örgüt tarafından para yatırma talimatı verildiğinde, Bank Asya'dan çıkışı yapılan 3 kişi için 10 trilyon tazminat verilmesinin kendisini rahatsız ettiğini söyleyen Taşbaş, bu durumu da hissedarlara söylediğini ancak tartışma yaşanarak kavga çıktığını anlattı.

- ''Parası olan kaçtı, sohbete katılanlar tutuklandı''

Banka davasıyla ticari maksatla ilgilendiğini iddia eden Taşbaş, "Sürecin bu noktaya geleceğini bilseydim, söz konusu davalara bakmazdım. Başkalarının işlediği suçun cezasını çekmek istemiyorum. 15 Temmuz'dan sonra ekonomisi iyi olanların kaçtığını, sohbetlere katılanların ise tutuklandığını gördüm. Sohbetlere tamamen dini bir şey öğrenebilir miyim diye girdim. Bu süreç 2015'e kadar devam etti.'' ifadesini kullandı.

Sanık Taşbaş, etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde soruşturma sürecinde birden fazla ek ifade verdiğini ancak tahliyesine karar verilmediğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Etkin pişmanlıktan yararlanmam gerekiyor. Verdiğim ifadeler nedeniyle 15 avukat tutuklandı. Bir sürü kişi soruşturuldu. Bank Asya'daki param icradan kaynaklıdır. İki tane Dijitürk üyeliğim vardı. Birini iptal ettim diğerine ise aboneliğim sürüyor. ByLock'u 27 Ağustos 2014'te 'Adil' kod adlı A.K. adlı şahıs yükledi. ByLock'ta avukatlar arasında bir program yüklendi. Günlük sohbetler, bazı avukat, hakim ve savcılar ile ilgili bilgiler ve örgüt elebaşısı Gülen'in beyanları paylaşılıyordu.''

Sanık Taşbaş'ın avukatı da söz alarak, müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, mevut delil durumunu dikkate alarak sanık Taşbaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, eksiliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Twitter'da @bankasyaortak isimli kullanıcı adıyla bir hesap acıldıgı ve bahse konu hesabın şüpheli Süleyman Taşbaş tarafından kullanıldıgı ve FETO/PDY silahlı teror orgutunun propagandasının yapıldığı belirtilerek, paylaşımlar ile basın açıklamalarına yer verildi.

İddianamede, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in kamuoyuna 2014 yılında yansıyan "Bank Asya'ya para yatırın" talimatının ardından suphelinin banka hesabında 15 Kasım 2014 sonrası 1 milyon 400 bin TL uzerinde artıs oldugunun tespit edildiği vurgulandı.

Şüphelinin söz konusu hesabına para gönderenlerin büyük bir kısmı hakkında FETÖ'den soruşturma veya dava açıldığı anımsatılan iddianamede, FETÖ'ye iltisaklı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Surat Basım Yayın Reklamcılık Ve Egitim Aracları Sanayii Ticaret Anonim Sirketinin şüpheli Taşbaş'a 2015 yılında 19 islem ile toplamda 937 bin 511 TL para gonderdiği belirtildi.

Kaynak Holding'e kayyum atanan Imran Okumus'un bir gazetede 20 Ocak 2016 yılında çıkan röportajına yer verilen iddianamede, Okumuş'un ''...Avukat Suleyman Tasbas'a da 2015'te 1 milyon 55 bin lira para odendi. Oysa ki Tasbas'ın, 2015'te Kaynak Holding adına yuruttugu hicbir dava yok. Bu paraların, avukatlar uzerinden baska yerlere aktarıldıgı dusunuluyor.'' şeklinde beyanının bulunduğuna yer verildi.

Şupheli Taşbaş'ın ByLock programını kullanmadıgını beyan ettiği ancak kullanımında bulunan telefonuna ilişkin incelemede, şuphelinin 27 Ağustos 2014 tarihinden itibaren FETO'nün ByLock programı icin kiraladıgı serverlarına toplam 171 bin 647 kez erisim yaptıgının tespit edildigi vurgulandı. İddianamede, şüpheli Taşbaş hakkında diğer FETÖ şüphelisi avukatlar ile bir kısım tanıkların ifadelere de yer verildi.

- Beyanları ''etkin pişmanlık'' kapsamında değil

İddianamede, şüphelinin ifadesine yer verildi. Şüphelinin ilk başta hiçbir suçlamayı kabul etmediği ancak tutuklandıktan sonra müracaat ederek örgütün yapılanmasına ilişkin beyanda bulunduğuna dikkat çekilerek, ''Her ne kadar supheli Cumhuriyet Bassavcılıgımıza ek muracaatında yapılanma icerisinde bir kısım kisilere iliskin beyan ve acıklamalarda bulunmus ise de ismini bildirdigi suphelinin coguna yakınının ByLock kriptografik iletisim sistemini kullandıklarının belirlenmesi nedeniyle zaten tespit edildigi, diger kisilerin tamamının da yakalanan ve hakkında sorusturma yurutulen kisiler oldugu, bildirdigi isimlerin tamamına yakınının kamuoyunca takip edilen kisiler oldugu'' ifadesine yer verildi.

İddianamede, suphelinin orgut yapılanmasındaki etkinligi dikkate alındıgında, FETO/PDY'nin karanlık, gizli kalmıs stratejik eylem ve islemlerine iliskin sorusturmanın genisletilmesine ve detaylandırılmasına yonelik hicbir acıklama yapmadıgı, bu yapılanmanın kumpas ve manipulasyon niteligindeki eylem ve faaliyetlerine dair beyan ve acıklamalarda bulunmadıgı, cok yogun olarak ByLock'u kullanmasına ragmen inkarda bulunarak kimlerle iletisim kurdugunu belirtmemis oldugu hususları dikkate alındıgında suphelinin bu beyanlarının etkin pismanlık niteliginde olmadıgı kanaatine varıldığı kaydedildi.

Şupheli Suleyman Tasbas'ın FETO/PDY'nin finansmanını saglayan Bank Asya'ya yasal zeminde yapılan islem ve arastırmalar surecinde aleyhe kamuoyu olusturulmasına yonelik beyanlarının bulunduğu, yine Ergenekon sorusturma ve kovusturma sureclerinde FETO'nün olusturmak istedigi algı ile uyumlu beyan ve acıklamalarda bulunduğu anlatılan iddianamede, 4 Ekim 2012'de silahlı saldırıya uğrayan Asuman Akca'nın DHKP/C silahlı teror orgutu adına oldurulmesi surecinde hic ilgi ve irtibatı olmadıgı ve bu oldurmeye tesebbusu eyleminin FETO/PDY'nin tasarlayıp yonettigi, söz konusu saldırının suphelisi Selcuk Aymaz'ın avukatlığını tespit edilemeyen bir sekilde aniden ustlenmis olduğu aktarıldı.

İddianamede, ''FETO/PDY avukatlık yapılanmasında en etkin olan suphelilerle ve kisilerle yuzlerce kez irtibat kurması, ByLock kriptografik iletisim sistemini cok etkin ve yogun bir sekilde kullandıgının tespit edilmis olması, Bank Asya'da yuklu miktarda hesabının bulunması, STV ve diger FETO/PDY kanallarının Digitürk platformdan cıkartılması sonrası var olan üyeliğini iptal ettirmesi hususları bir butun olarak degerlendirildiginde, suphelinin FETO/PDY'nin avukatlık yapılanmasında yonetici konumda bulunduğu anlaşılmıştır.'' değerlendirmesine yer verildi.

İddianamede, şüpheli Taşbaş hakkında ''silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber