Açıktaki memur, kurumuna sakallı olarak gittiğinde, disiplin suçu işlemiş olur mu?

Hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan bir memur, bir takım işleri için kurumuna gittiğinde, kılık kıyafet hükümlerine uymak zorunda mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ocak 2018 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açıktaki memur, kurumuna sakallı olarak gittiğinde, disiplin suçu işlemiş olur mu?

Hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan bir memur, bir takım işleri için kurumuna gittiğinde, kılık kıyafet hükümlerine uymak zorunda mıdır?

SORU : Açıkta bulunan kamu görevlisinin bir takım işlemler için kurumuna sakallı olarak gitmesi halinde kılık ve kıyafet yönetmeliğini ihlalden disiplin soruşturması açılabilir mi? İlginize şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP : 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller" başlıklı 125. Maddesinde, "Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak" fiiline Uyarma cezası verileceği hüküm altına alınmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 19. maddesi ise aşağıdaki şekildedir.

"Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler."

25/10/1982 tarihli ve 17849 sayılı Kamu Kurum ve Kurumlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. maddesi de şu şekildedir.

"Madde 5- 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar: a. Kadınlar;(1) Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez

b. Erkekler; Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Mevzuatımız, açığa alınan memurun, kadrosuyla ilişkisinin devam ettiğini kabul etmiştir. Zaten bu nedenden dolayı açıktaki memur, maaşının bir kısmını alabilmekte ve sosyal haklarından yararlanabilmektedir.

Bu bağlamda, açığa alınan devlet memuru da, Devlet Memurlarının tabi olduğu hukuka tabidir. Devlet memuru görev yaptığı "bina" ve "görev mahallinde" kılık ve kıyafet yönetmeliğine uygun davranmak zorundadır. Aksi halde mevzuatta öngörülen disiplin cezaları ile karşılaşabilir. Örneğin açığa alınan personelin sözlü savunmasının alınması için kurumuna geldiğinde kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı bir kılıkta bulunması mevzuata aykırıdır.

Diğer taraftan, Devlet memuru görev yaptığı "bina" ve "görev mahallinde" olmamak kaydıyla yıllık izinlerinde ve diğer izinlerde sakal bırakabilir. Ancak, yine hem mevzuatmıza hem de uygulamaya göre, görev mahalline giriş sırasında, sakal traşı olunması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber