YÖK, Morbeyin mağdurlarını başka bir üniversiteye atayarak 2. kez mağdur etmemeli!

Morbeyin mağduru akademisyenler, OHAL Komisyonundan lehlerine bir karar çıkmasına rağmen, çalıştıkları üniversite yerine başka bir üniversiteye atanarak ikinci kez mağdur ediliyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Nisan 2018 14:16, Son Güncelleme : 12 Nisan 2018 14:48
YÖK, Morbeyin mağdurlarını başka bir üniversiteye atayarak 2. kez mağdur etmemeli!

OHAL Komisyonu, morbeyin mağdurlarının dosyalarını öncelikli olarak görüşmeye başladı.

Ancak, YÖK, morbeyin mağduru olduğu için, başvuruları lehlerine sonuçlandırılan kamu personelini eski çalıştıkları üniversiteye değil, 2006 yılından sonra kurulmuş üniversitelere atamaya çalışmaktadır.

Bu konudaki uygulama, OHAL Komisyonunun kurulmasına dair 8/3/2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'da yer alan şu hükme dayandırılmaktadır.

"(1) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde karar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu şekilde bildirilen personelin atama teklifleri; statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak onbeş gün içinde yapılır. Bu fıkra kapsamında kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerden, yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınır. Bu kapsamda yer alan personele ilişkin kadro ve pozisyonlar; atama teklifi gerçekleştirilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgililere ilişkin atama onaylarının alındığı tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılır. İhdas, tahsis ve vize edilmiş sayılan kadro ve pozisyonlar 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili bölümüne eklenmiş sayılır. Yükseköğretim kurumlarında kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanlarına ilişkin kamu görevine iade kararı alınması halinde karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilir. Bunların atama teklifleri; Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek yükseköğretim kurumlarından birine önceki kadro unvanlarına uygun olarak onbeş gün içinde yapılır. Bu fıkra kapsamında yükseköğretim kurumlarına ataması yapılanların kadroları, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin tamamlandığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili yükseköğretim kurumlarına ait bölümlerine eklenmiş sayılır."

İşte bu hükme dayanılarak, zaten bir hata sonucu FETÖ'yle bulaşmış olduğu tespit edilmiş olan öğretim üyeleri, yıllardır çalışmakta oldukları üniversiteler yerine 2006 yılından sonra kurulmuş olan üniversitelere atanmaya çalışarak ikinci kez mağdur edilmektedir.

OHAL Komisyonu kararları sonrasında, öncelikle personelin talebine bakılması, personel istiyorsa eski kurumunda, istemiyorsa talep ettiği başka bir kurumda çalıştırılması yönünde yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu dışındaki bir uygulama, gerçekten de zorlu bir süreç geçiren kamu personelini ikinci kez mağdur edecektir.

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın konuya duyarlılık göstermesini bekliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber