İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MEB'de nitelikli okul alarmı

Merkezi sınavla öğrenci alacak okullar listesi büyük tartışma yarattı. Bazı başarılı anadolu liselerinin kapsam dışında bırakılmasını eleştiren Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Değer "Çocuklarını bu okullarda okutmak isteyen aileler taşınmak zorunda kalacak" dedi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 13 Nisan 2018 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB'de nitelikli okul alarmı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, merkezi sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin kılavuzu tartışmaları da beraberinde getirdi.Fen, sosyal bilimler, özel program ve proje liseleri arasından toplam bin 369 liseye yer verilen kılavuzda nitelikli bazı okulların yer almaması tepkilere neden oldu. Kılavuzu KARAR'a değerlendiren Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, TEOG ve önceki sınavlarda yüzde 6 ve 7'lik dilimlerde öğrenci alan bazı liselerin kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi. Değer, sorunun asıl kaynağının okul türlerinden kaynaklandığını kaydederek şunları kaydetti: "Kılavuzda liselere, türlerine göre dağılım yapıldı. Bu nedenle listeye girmeyen çok iyi okullar da oldu. Fen ve sosyal bilimler liseleri proje okulları olduğu için tamamen aktarılırken, Anadolu liseleri ile imam-hatip ve meslek liseleri eşit oranlarda aktarıldı. Ancak tür dağılımı nedeniyle daha önce yüksek puanlarla öğrenci alan ve yüzdelik dilimi 6-7 olan çok sayıda Anadolu lisesine kılavuzda yer verilmedi. Yani çok sayıda nitelikli Anadolu lisesi tür dağılımı nedeniyle artık merkezi sınavla öğrenci almayacak. Bu okullar artık adrese dayalı sistemle öğrenci alacak. Bu okullara bir örnek verilirse Ankara Anadolu Lisesi gösterilebilir. İngilizce ve Fransızca ağırlıklı eğitim veren bu okul artık adrese dayalı sistemle öğrenci alacak. Bunun sonucu şu; bu okul ve buna benzer çok sayıda nitelikli okul artık belirli bir nüfus çekecek. Çocuklarını bu okullarda okutmak isteyenler bu bölgelere taşınacak."

ÖZEL KURUMLAR DA MEB İLE HAREKET EDECEK

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yapacağı merkezi sınavın sonuçları, yabancı özel okullar ile köklü Türk kolejleri tarafından da kullanılacak. Türkiye Özel Okullar Derneği yetkililerinden alınan bilgiye göre, dernek üyesi özel okullar, geçen yıllarda olduğu gibi MEB'in yapacağı sınavın sonuçlarını kullanarak yerleştirme yapacak. Dernek tarafından 18 Nisan'da İstanbul'da merkezi sınav sonuçlarının özel liselerde öğrenci alımında kullanılmasına ilişkin konuların ele alınacağı bir toplantı düzenlenecek. Toplantıda, 9 okul temsilcisinin katılımıyla 'Sınavla Öğrenci Alan Özel Okullar Komisyonu' kurulacak. Komisyon, toplantıya katılacak özel liselerin kayıt takvimini ve merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usullerini hazırlayacak ve MEB'e sunacak. Bakanlık yetkilileriyle yapılacak görüşmenin ardından özel okulların kayıt takvimi ve kayıt kılavuzu kamuoyuna açıklanacak. Bu arada, talep gören bazı özel liselerin internet sitelerinden '2018-2019 eğitim ve öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı sınav sonuçlarını kullanarak öğrenci kayıt-kabul işlemlerinin yapılacağını' ilan ettikleri gözlemlendi.

İMAM-HATİP'E ÖĞRENCİLERİN SADECE YÜZDE 23'Ü GİDEBİLECEK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte uygulanacak yeni sistem ve Liseye Geçiş Sınavı (LGS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar...

(Sınava tüm 8'inci sınıf öğrencileri girerse) 1 milyon 200 bin 8'inci sınıf öğrencimiz var. Bu öğrencilerin yüzde 10'u sınavla öğrenci alan okullara gidecek. Bu sınava girmek kişinin tercihi olacak. Eğer sınava 1 milyon 200 bin öğrenci girerse; arkadaşlarımız o zaman 1 milyon 200 bin öğrenciyi alacak okulları belirleyecek. 22 Mayıs'ta öğrencilere sınava giriş belgesini de vereceğiz.

(İkametgaha dayalı yerleştirme) 8'inci sınıfta bulunan ilinizdeki öğrenci sayısı ne kadar 100 bin. 10 bin öğrenci sınavla öğrenci alan okullara girecek. Geriye kalan yüzde 90'ı yereldeki yerleştirmeye tabi tutulacak. Kendi ikametine en yakın okula yerleştirmeyi tercih edecek.

(Okullar nasıl seçildi) Yüzde 10 kriteri, her ilde yüzde 10 ile öğrenci alan okullar, her türden belirlendi. Yani, meslek liselerinden, imam hatip liselerinden, Anadolu liselerinden belirlendi. Dolayısıyla hiçbir yerde, hiçbir ilde sınavla alan okul yoktur tabiri doğru değildir.

(Herkes İmam Hatip lisesine mi gidecek) Velev ki bütün okulları imam hatip yazdık ve hiçbir veli seçmedi, ne olacak. Boş kalacak mı, kalacak. Ortaöğretim genel müdürlüğüne bağlı okullar sisteminde fen lisesi, anadolu lisesi, sosyal Bilimler lisesinin oranı yüzde 62. Öğrencilerin yüzde 62'si fen lisesi, sosyal bilimler, anadolu lisesine gidiyor. İmam Hatip'e gidecek öğrencilerinin oranını yüzde 23 olarak öngörüyoruz. Yüzde 23 yüzde 62'den büyük değildir. Ne derler buna? Abartılıyor, birebir gerçeklikle bağlantısı yok.

KENAN BUTAKIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber