Bilgi Edinme Kanunu Tasarısı tamamlanarak Başbakanlığa sevk edildi

Haber Giriş : 26 Nisan 2003 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilgi Edinme Kanunu Tasarısı tamamlanarak Başbakanlığa sevk edildi

Adalet Bakanlığı, devletin şeffaflaşmasını sağlayacak yasa değişikliği taslağına son şeklini vererek Başbakanlık'a gönderdi. Vatandaşa idareyi denetleme imkanı veren tasarının yasalaşması ile yetkililer bilgi isteyenlere, ?Seni ilgilendirmez' diyemeyecek.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ?Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Tasarısı'nda yapılan değişikliğe göre bilgi isteyen vatandaşlara yetkililer ?seni ilgilendirmez? diyemeyecek. Adalet Bakanlığı, devleti şeffaf hale getirerek vatandaşların idareyi denetlemesine imkan verecek olan ?Bilgi Edinme Kanunu Tasarısı'nı tamamlayarak Başbakanlık'a gönderdi. Daha önce hazırlanan taslağın kamu kurumları, yargı organları, meslek kuruluşları ve bazı sivil toplum kuruluşlarına gönderilerek eleştiri ve görüşlerinin alınmasından sonra tasarıya son şekli verildi.

İlk hazırlanan taslakta vatandaşların sadece kendilerini ilgilendiren bilgileri alabilecekleri düzenlenirken gelen görüşler doğrultusunda bu madde değiştirildi. Türkiye'de ikamet eden yabancılar da kendilerini ilgilendirmek şartıyla ve bağlı olduğu ülkeyle karşılıklılık ilkesi çerçevesinde bilgi edinme hakkından faydalanabilecek. Yapılan düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarıyla, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına bilgi verme ödevi getiriliyor. Devlet sırlarının bilgi edinme hakkı kapsamı dışında bırakıldığı tasarıda devlet sırrının ne olduğu konusunda bir tanım yer almıyor. Ancak Adalet Bakanlığı devlet sırrı kavramının tanımlanması ve çerçevesinin çizilmesi konusunda ayrı bir tasarı hazırlıyor. Bu amaçla oluşturulan komisyon 5 Mayıs'ta toplanarak devlet sırrı kavramının tanımlanmasıyla ilgili çalışmalarına başlayacak.

Kanun ve kanun hükmündeki kararnameler ile açıklanması yasaklanmış olan bilgiler verilmeyecek ancak tüzük ve yönetmeliklerle yasak konularak vatandaşın bilgi edinme hakkı engellenemeyecek.

Tasarıda ilgili kuruluşların yasak ve gizli bilgiler dışındaki her türlü belge ve bilgi talebi için yapılan başvuruları etkin, süratli ve doğru biçimde sonuçlandırması hükme bağlanırken talep edilen bilgiler 15 gün içinde verilecek. İstenen bilginin başka bir birimden sağlanmasının gerekmesi halinde bu süre 30 güne kadar uzatılabilecek. Başvuruların gizlilik ya da devlet sırrı gibi gerekçelerle reddedilmesi halinde vatandaş, ?Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz edebilecek. Buradan da bir sonuç çıkmaması durumunda idari yargıya başvurarak istediği belge ve bilgiyi vermeyen kuruma karşı dava açabilecek.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber