TRT Teftiş'te İç Denetime yönelik dikkat çekici düzenleme

TRT Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile iki denetim biriminin bir araya getirilmesi yönünde ortaya bir model konulmaya çalışıldı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Mayıs 2018 10:01, Son Güncelleme : 16 Mayıs 2018 00:04
TRT Teftiş'te İç Denetime yönelik dikkat çekici düzenleme

Kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için; kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyeti olarak tanımlanan iç denetim, Türk Kamu Yönetimine, 24.12.2003 tarihli ve 25326 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu ile giriş yapmıştır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun yürürlüğe konulmasından sonra Kanun kapsamında yer alan Kamu idarelerinde Teftiş Kurulları yanında İç Denetim Başkanlıkları kurulması ile birlikte müfettiş ve iç denetçilerden oluşan ikili bir denetim sistemi meydana gelmiş, her iki denetim birimlerinin benzer misyon ve ortak çalışma alanlarına sahip olması nedeniyle çeşitli dönemlerde Teftiş Kurullarının kapatılması ya da İç denetim ile birleştirilmesi iddiaları gündeme gelmiştir. Ayrıca bu süreçte İç Denetim birimleri kurulmasına rağmen, oluşan ikili yapıdan ötürü birçok kamu kurum ve kuruluşunda İç Denetim Birimleri kanunda amaçlanan denetim rollerini, beklenilen fayda açısından tam anlamıyla yerine getiremediği görülmüştür. Bu nedenle İç Denetim Birimlerinde görev yapan birçok yetişmiş denetim elemanından mesleki anlamda istenen düzeyde yararlanılamamıştır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesi için yapılan Anayasa değişikliği akabinde bu sistemde denetimin ne şekilde yapılacağı konusundaki tartışmalar da bir süredir devam etmekte ve konuyla ilgili haberler çeşitli basın organlarında yer almaktadır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığında oluşturulan bir çalışma grubunun çalışma yürüttüğü iddiaları da dile getirilmektedir. Ancak bu süreçte TRT Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde yapılan değişiklik sözkonusu iki denetim biriminin bir araya getirilmesi yönünde bir örnek/model sunması anlamında dikkat çekmektedir.

Geçen hafta (11.05.2018 tarih) Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Teftiş Kuruluna, İç Denetim Başkanlıklarının görev alanında bulunan "risk odaklı denetim yapma, danışmanlık faaliyeti yürütme, danışmanlık raporu hazırlama, performans göstergelerini belirlemede Kurumun ilgili birimlerine yardımcı olma ve bu kapsamda denetim yapma, risk analizlerine dayanarak Kurumun risk yönetimi ve iç kontrol yapılarını değerlendirme, Kurumun yönetim sistemlerinin gözden geçirilmesi, kurumsal yapıların ve süreçlerin etkinleştirilmesi" gibi görevlerin verildiği görülmektedir.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu 5018 sayılı yasa kapsamında bulunmadığından Kurumda İç Denetim Başkanlığı bulunmazken, yönetmelik değişikliği ile birlikte mevcut Teftiş Kuruluna bu görevlerin verilmesi; yeni hükümet sisteminde her iki denetim biriminin iç denetim paradigmasını da kapsayacak şekilde tek çatı altında birleştirilmesi modelini ihtimal olarak ortaya koymaktadır.

TRT Teftiş Kurulunda oluşturulan bu yeni yapıyla, inceleme ve soruşturma çalışmaları yapıla-gelen biçim ve yöntemle devam ederken, teftiş/denetim ve danışmanlık faaliyetleri iç denetim felsefe ve metodolojisiyle yürütülecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber