Cumhurbaşkanı Sezer'in 1993 yılında: "Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu işlemlerini (kararnameleri) siyasal yerindelik yönünden denetleyemez, imzalamak zorundadır." dediği ortaya çıktı

Haber Giriş : 29 Nisan 2003 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer'in 1993 yılında: "Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu işlemlerini (kararnameleri) siyasal yerindelik yönünden denetleyemez, imzalamak zorundadır." dediği ortaya çıktı

Sezer tavır değiştirmiş

Sezer, Anayasa Mahkemesi üyesiyken, kararnameler hakkında şöyle düşünüyordu: Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu işlemlerini siyasal yerindelik yönünden denetleyemez, imzalamak zorundadır.


Hükümetin atama kararnamelerinin çoğunu geri çeviren, bir kısmını da makamında bekleten Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu 1993 yılında, kararnamelerin iptalini isteyen dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ı eleştirdiği ortaya çıktı.

Sezer, hükümetin gönderdiği 593 atama kararnamesinden 103'ünü çeşitli gerekçelerle geri çevirirken, 210 dosyayı halen bekletiyor.

Direnme, sisteme ters düşer

Ancak, Sezer, 1993 yılında Anayasa Mahkemesi üyesi iken, dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın, "yetkilerini kısıtladığı" gerekçesiyle, Adalet Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu ile 190 ve 270 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla yaptığı iptal başvurusunu ret gerekçesinde, "Sorumluluğunu hükümetin taşıdığı kararnameler hakkında Cumhurbaşkanı'nın uyarı ve tavsiyede bulunmaktan öte direnmesi, sistemin özelliğine ters düşer" ifadesi yer alıyor. Kararda, Anayasa Mahkemesi üyesi Ahmet Necdet Sezer'in de imzası bulunuyor.

Sorumluluk hükümettedir

27.4.1993 tarih, 1992/37 Esas ve 1993/18 sayılı Anayasa Mahkemesi kararında, "gerçek güç kaynağının parlamenter sistem olduğu" belirtilerek, şu görüşlere yer veriliyor: "Parlamenter sistemde yürütme sorumluluğu hükümettedir. Bunun sonucu olarak da günümüzde Devlet Başkanı'nın bir kararının, Başbakan ve ilgili Bakan tarafından imzalanmasından çok, aslında Başbakan ve ilgili bakanlar tarafından alınan bir kararın Devlet Başkanı'nca imzalanarak biçimsel olarak tamamlanması söz konusudur. Bu nedenle de sorumluluğunu hükümetin taşıdığı kararnameler hakkında Cumhurbaşkanı'nın uyarı ve tavsiyede bulunmaktan öte direnmesi, sistemin özelliğine ters düşer."

'Siyasal yerindelik' denetimi

"Cumhurbaşkanı'na tanınan bütün bu yetkilere karşın, sistem özde parlamenter demokrasi olduğundan ve sorumluluk da hükümette bulunduğundan, Anayasa'ya ve yasalara aykırı olmadıkça Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu işlemlerini siyasal yerindelik yönünden denetlemeyip, imzalamak zorunda olduğu açıktır. Esasen öğretide de Cumhurbaşkanı'nın rolünün, uyarı ve tavsiyeden öteye geçmemesi gerektiğine işaret edilmektedir."

Kararda, şu isimlerin imzası bulunuyor: Yekta Güngör Özden (Başkan), Güven Dinçer, Yılmaz Aliefendioğlu, Servet Tüzün, Mustafa Şahin, İhsan Pekel, Selçuk Tüzün, Ahmet Necdet Sezer, Haşim Kılıç, Yalçın Acargün, Mustafa Bumin.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber