İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hangi borçlanma süreleri, memurun emeklilik yaş grubunu etkiler?

Memurların hizmet borçlanmaları emeklilik yaşlarına, emeklilik hizmet sürelerine, emekli aylıklarına ve emekli ikramiyelerine nasıl katkı sağlar?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Eylül 2018 14:05, Son Güncelleme : 04 Eylül 2018 12:59
Hangi borçlanma süreleri, memurun emeklilik yaş grubunu etkiler?

Memurların hizmet borçlanmaları emeklilik yaşlarına, emeklilik hizmet sürelerine, emekli aylıklarına ve emekli ikramiyelerine nasıl katkı sağlar?

Memurların, memur olmadan önce veya memurluk sırasında bazı çalışma sürelerini veya fiili olarak çalışmış olunmayan, ancak borçlanılacak hizmet süreleri içerisinde sayılan sürelerini Sosyal Güvenlik Kurumuna parasını ödemek suretiyle kazanmaları sağlanmaktadır.

Borçlanılacak süreler hangileridir:

Borçlanılacak süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 41 hükmünde sayılmıştır. Örnek olarak; Askerlik süresi, doğum nedeniyle geçen süre, Yedek subay okul süreleri, Avukatlık staj süreleri, yurtdışı çalışma süreleri gibi.

Her borçlanma emeklilik yaşını daha önce tamamlamaya katkı sağlamaz:

Memurların, özellikle 2008 yılı Ekim ayından önce memurların emeklilik yaşlarında milat olarak 23/05/2002 tarihi esas alınmaktadır. Bu tarihin esas alınması 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmünün gereği olmaktadır. Memur emeklilik kademeli yaş grubuna girebilmesi için bu tarihten önce en az 3 yıl ve daha fazla bir hizmet süresinin olması gerekir. Yoksa kademeli yaş grubuna giremez.

Yani bir memurun kademeli yaş grubuna girebilmesi için yeni emeklilik yaşlarının tespitini yapan kanunun yürürlük tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce fiilen çalışmış olduğu memurluk, işçilik, esnaflık gibi bir hizmet süresinin olması gerekir.

Bu bağlamda, memurun borçlanma yapılacak sürelerinin 23/05/2002 tarihinden önceki bir tarihe rastlaması ve memurun da 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olması gerekmektedir.

23/05/2002 tarihinden sonraya sarkan borçlanma sürelerinin emeklilik yaş grubunun tespitinde bir etkisi olmamaktadır.

Borçlanma yapılacak süreler hizmet süresini artırır;

Borçlanma yapılacak süreler her durumda memurun emeklilik hizmet süresini artırır, hizmet olarak daha erken sürede tamamlamayı sağlar.

Borçlanma yapılacak süreler emekli aylık oranını artırır:

Borçlanma yapılacak süreler hizmet süresine eklendiği için emekli aylıklarının hesaplanmasındaki aylık bağlama oranını artırır.

Borçlanma yapılacak süreler emekli ikramiye tutarını artırır:

Ücretsiz izin, askerlik, yedek subay okul süresi vb. gibi hizmet süreleri SGK.ya borçlanıldığında hem aylık, hem hizmet süresini artıracağından, emekli ikramiyesinin de artmasına katkı sağlar. Ancak, yurtdışı borçlanma sisteminde emekli ikramiyesi ödenmez.

İsteğe bağlı iştirakçilik sistemi;

Bu sistemde bir nevi borçlanma sistemi gibidir, memurlar memurluktan ayrıldıktan sonra primlerini kendileri ödeyerek hizmet ve yaş olarak emeklilik kazanımını sağlarlar. Bu sistemde geçen süreye de emekli ikramiyesi ödenmez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber