İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bedelli askerlik yıllık izin alınarak yapılabilir mi?

Bedelli askerlik kanununda, bedelli askerliğin aylıksız veya ücretsiz izinli olarak yerine getirileceği öngörülmüş olup, yıllık izin alarak bedelli askerlik yükümlülüğünün yerine getirilmesi mümkün değildir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Ağustos 2018 11:05, Son Güncelleme : 29 Ağustos 2018 11:30
Bedelli askerlik yıllık izin alınarak yapılabilir mi?

Bedelli askerlik kanununda, bedelli askerliğin aylıksız veya ücretsiz izinli olarak yerine getirileceği öngörülmüş olup, yıllık izin alarak bedelli askerlik yükümlülüğünün yerine getirilmesi mümkün değildir.

1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 55. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Geçici Madde 55 -

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1994 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan 1076 sayılı Kanun ile bu Kanuna tabi yükümlüler; istekleri halinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları, 15.000 Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını defaten ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde birinci fıkra hükümlerinden yararlanırlar.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın birinci fıkra hükümlerinden yararlanırlar.

Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.

Bu uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarlar karşılığı Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmaz, başlatılmış olanlar sona erdirilir ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmez.

Bedelin ödenmesi ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Milli Savunma Bakanlığınca belirlenir."

Değerlendirme:

1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 55. maddesinde açık bir şekilde temel askerlik eğitimi süresinde çalışanların aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacakları öngörülmüştür. Söz konusu amir hükme göre bedelli askerlik süresince ücretli izin kullanmak mümkün değildir. Temel askerlik eğitimi döneminde yıllık izin kullananların, temel askerlik eğitimi süresi ile yıllık iznin çakıştığı döneme ilişkin olarak aldıkları aylık ve ücretlerin yersiz ödeme nedeniyle iadesi istenecektir. Ayrıca disiplin hükümleri işletilebilir. Örneğin Devlet Memurları Kanununun 125. maddesinde "Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak fiili" için uyarma cezası öngörülmüştür. Kurum amirlerince kanunun açık ve amir hükmüne rağmen yıllık izinde temel askerlik eğitimini ücretli yapmak devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranış olarak görülebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber