İşte MHP'nin ekonomik programı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP'nin seçim için hazırladığı ekonomik programı Genel Sekreter Paçacı anlattı.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP), 22 Temmuz seçimleri için hazırladığı ekonomik programın ana hatlarını Genel Sekreter Cihan Paçacı, AKŞAM Ekonomi Koordinatörü Volkan Akı, Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya, ekonomi muhabiri Hüseyin Özay ve MHP muhabiri Hüsniye Oral'a anlattı. MHP olarak en çok önem verdikleri konunun ekonomi olduğunu ifade eden Paçacı, partinin ekonomi programını, kamu kurumlarında ve üniversitelerde görev yapan yaklaşık 400 uzmanın hazırladığını söyledi. Ekonomi programı için parti genel merkezinde 16 ayrı masa oluşturulduğuna dikkat çeken Paçacı, ?Ekonomi araştırmaları konusunda adeta okul gibiyiz. Akşamları partiye geldiğinizde, aracınızı park edecek yer bulamazsınız. Çünkü park yerleri, iş çıkışı çalışmaya gelen uzmanların araçları ile dolar? dedi.

KRİZ BELİRTİLERİ VAR

Partinin ekonomi programını anlatmak için, Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durumu çok iyi bilmek gerektiğini ifade eden Paçacı, AKP'nin 4.5 yıllık iktidarı döneminde en başarısız olduğu konunun ekonomi olduğunu söyledi. ?Ekonomide, 2001 yılı krizinden daha büyük kriz emareleri var? diyen Paçacı, AKP'nin ekonomide yakaladığı şansı iyi kullanamadığını söyledi. Paçacı, ?İktidara geldiklerinde alınması gereken tedbirler alınmıştı. Ödenmesi gereken faturalar da ödenmişti. Sadece yapmaları gereken mevcudu devam ettirmekti. Buna rağmen, problemleri çözemediler. Tam tersi, problemler daha da büyüdü? dedi.

Ekonominin makro göstergelerini, diğer ülkelerle tek tek karşılaştıran Paçacı, ekonomide sanal bir tablonun yaşandığını belirterek, şunları söyledi: ?Cari açık, bugün 31 milyar dolara ulaştı. 2002 yılında cari açık veren Brezilya, bugün 13 milyar dolar cari fazla verir hale geldi. Arjantin'de cari açık 8 milyar dolar fazla veriyor. Biz cari açıkta başarılıysak, başarısız olan ülke hangisi? ?Borsa rekor kırdı' deniliyor. Borsa, AKP döneminde yüzde 18.6 oranında arttı. Aynı dönemde Almanya borsasındaki artış yüzde 30.5, Çin borsasındaki artış yüzde 154 oldu. Enflasyon, son 3 yıldır aynı düzeyde seyrediyor. ?Milli gelir, 5 bin dolar' deniliyor. Son dört yılda kimin geliri iki-üç kat arttı belli değil.?

YABANCIYA KONTROL

Paçacı, yabancı sermaye girişinde hiçbir kontrolün olmamasını da eleştirerek, sıcak paranın ani çıkışlarına karşılık cezalandırıcı tedbirler almak gerektiğini söyledi. Başta kamu bankaları olmak üzere, stratejik kuruluşların yabancılara satışını da doğru bulmadıklarını ifade eden Paçacı, Türkiye Halk Bankası'nın satışına ise MHP olarak karşı olduklarını bildirdi. Paçacı, ?Halkbank'ı satmak vatan hainliği ile eşdeğerdir? dedi.

?İŞSİZLİKLE MÜCADELE SEFERBERLİĞİ'

# İŞSİZLİK: İstihdamı artırmak için, ?İşsizlikle Mücadele Seferberliği? adlı rapor hazırlandı. Dünyada işsizlik problemi olan ülkelerin, bu sorunu hangi yöntemlerle çözdüğü incelendi. Yapılması gerekenler tek tek tespit edildi. MHP, iktidara geldiğinde bu düzenlemeleri uygulamaya koyacak.

# TEŞVİK SİSTEMİ: Üretime dayalı teşvik sistemi getirilecek. İstihdam üzerindeki yükler azaltılarak, bölgesel ve sektörel teşvik sistemine geçilecek. Teşviklerde, üretim ve istihdam kriterine bakılacak. Firmalara da buna göre teşvik verilecek.

# YOKSULLUK: AKP iktidarı döneminde uygulanan, yoksul kesiminin kapısına erzak bırakma yönteminden vazgeçilecek. Yoksul kesim gelir dağılımı düzeltilerek kalkındırılacak. Yoksul kesime, erzak yerine iş verilecek. Üretime katılması sağlanacak.

# BANKALARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ: Türkiye'nin yabancı sermayeye ihtiyacı var. Ancak, Türkiye'ye gelecek olan yabancı sermayenin, üretim yaratması ve istihdam sağlaması gerekiyor. Bunun için kalıcı yabancı sermaye desteklenecek. Özellikle, bankalar gibi stratejik sektörlerdeki yabancı payı konusunda bazı kontrol mekanizmaları oluşturulacak. Halkbank, yabancılara satılmayacak.

# SICAK PARA : Kalıcı yabancı sermaye özendirilirken, sıcak paranın ani çıkışlarına karşı da bazı tedbirler alınacak. Bu tedbirler cezalandırıcı yönde olacak. Bu kapsamda, ani çıkışları önlemek için bazı vergiler ve kontrol tedbirleri getirilecek.

# DALGALI KUR : Kısa vadede dalgalı kur sisteminden vazgeçilmeyecek. Para politikasında bir anda değişikliğe gidilmeyecek. Ancak dalgalı kuru etkileyen faktörler konusunda bazı değişiklikler yapılacak.

# IMF İLE İLİŞKİLER: Ekonomide alınacak önlemlerle, Türkiye, IMF'ye muhtaç bir ülke olmayacak. Uygulanacak ekonomik model ile, Türk ekonomisi IMF olmadan da kendi ayakları üzerinde durabilecek.

# AB İLE İLİŞKİLER: AB konusunda, onurlu üyelik tezi savunulacak. AB, Türkiye'yi istismar ediyor. Diğer ülkelere uyguladığı kriterler neyse, Türkiye'ye aynı kriterleri uygulayacak. Eğer Türkiye'ye farklı kriterler dayatılırsa, Türkiye'nin AB'ye muhtaç olmadığı tüm dünyaya duyurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber