Kamu Hizmetlerinin Sunumuna dair Genelge sorun çözer mi?

12 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Kamu Hizmetlerinin Sunumuna dair Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, sorun çözer mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ekim 2018 15:26, Son Güncelleme : 12 Ekim 2018 15:30
Kamu Hizmetlerinin Sunumuna dair Genelge sorun çözer mi?

12 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Genelgeye göre, talebin ilk başvuru yerinde neticelendirilmesine özen gösterilecek, başvuru sahibine yapılan işlemler hakkında gecikmeksizin bilgi verilecektir.

Ancak bu Genelgenin, vatandaşların kamu kurumlarından aldıkları hizmetlerde iyileştirme yapması mümkün değildir.

Genelge bugün yayınlanmıştır, yarın unutulacaktır.

Kamu hizmetlerinin sunumunda bir iyileştirme yapılması düşünülüyorsa öncelikle bir analiz yapılması gerekmektedir.

Örneğin, hizmet dökümleri çıkarılmalı, her bir hizmetin kaç gün içinde sonuçlandırılacağı ilan edilmeli ve bunun denetimi yapılmalıdır.

Hangi hizmetlerin kaç gün içinde sonuçlandırılacağı şeklindeki uygulama daha önce hayata geçirilmişti ama daha sonra takip edilmedi ve neredeyse uygulamadan kaldırıldı.

Ayrıca kamu kurumları arasında elektronik alt yapı iyileştirmeden, "talebin sonuçlandırılması başka bir idari makamın görev alanında kalsa dahi, başvurular anında incelenerek takip edilecek, talebin ilk başvuru yerinde neticelendirilmesine özen gösterilecek," demek olmayacak bir işi yapmaktır.

Kamuda bir memurun, kendi bakanlığı uhdesinde olsa dahi, kalkıp da başka bir kurumdan bilgi almaya çalışması, kolay bir şey değildir. Bunun için uygun bir elektronik alt yapı bulunmamaktadır. Turkiye.gov.tr'den sunulan hizmet sayısı hala sınırlıdır. 72 aydan küçük çocuğun okula kaydını ertelemek için dahi bizzat okula gidip dilekçe yazılması gerekmektedir. Terör, uyuşturucu ve örgütsel olmayan suçlarda dahi bir ifade verilebilmesi için 1 kez emniyete 2 kez de adliyeye gitmeniz gerekmektedir.

Kamu hizmetlerinin sunumunda kalite arttırılmak isteniyorsa bu konuda bağımsız bir kurul oluşturulmalıdır. Etik Kurulu gibi, Bilgi edinme kurulu gibi, kamu denetçiliği gibi bağımsız bir yapı bulunmalıdır ki, hizmet sunumunda bir aksama olması halinde, şikayet edilip takip edilebilsin.

Özetle, sorun çözülmek isteniyorsa, önce sorun analiz edilmeli, sonra çözüm yolları araştırılmalı, en son işlem basamağında Genelge yazılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber