İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İlk bölge normu mağduriyeti Denizli'de ortaya çıktı

Bölge normundaki değişkenliğin yarattığı mağduriyet, tedbir alınmadığı için Denizli'de hemen kendini gösterdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Kasım 2018 14:01, Son Güncelleme : 12 Kasım 2018 12:26
İlk bölge normu mağduriyeti Denizli'de ortaya çıktı

Bölge normu ile ilgili daha önce öneriler de içeren bir yazı ele yazmıştık.

https://www.memurlar.net/haber/780448/norm-dosyasi-3-bolge-normu-uygulamalari-icin-oneri.html

Bilindiği üzere bakanlık normları güncelledi ve norm çizelgeleri onaylanıp kurumlara gönderilmeye başlandı.

Hatta Denizli ili norm (ihtiyaç) fazlası öğretmen atama duyurusuna da çıktı.

Ancak, ele aldığımız yazıdaki sorun hemen karşımıza çıktı.

Bir okulda 33 saat ders var. Bu okulun kadrosunda bu alanda mevcut iki öğretmen var. Daha önce iki olan norm bu yıl 33 saate rağmen bire düşmüş. Oysa ki okulun geçtiğimiz yılda da ders saati sayısı aynı imiş.

Bölge normu kaynaklı bir durum söz konusu.

Yani norm bu yıl A okulunda iken B okuluna gitmiş.

Bu durumda A okulunda bir fazla B okulunda ise açık var. Öğretmen yer değiştirmek zorunda kalacak ve B okuluna gidememe ihtimali söz konusu. Yani bölge normu mağduru ortaya çıktı.

Oysa ki daha önce yaptığımız öneri değerlendirilmiş olsa öğretmen mevcut okulunda kalacak ve B okulundaki derslere de gönderilebilecekti. Bölge normunun artık yeniden tanımlanması ve sistemin buna göre kurgulanması gerekmektedir.

Maksut BALMUK

Daha önce ele aldığımız yazı:

-------------------------------------------------

Bölge normu her yıl başka okula geçebilen bir değişkenlik gösterdiği için, bu konuda yeni bir düzenleme yapılmalıdır.

Bölge normu sürekli sorun olmaktadır. Çünkü Norm Dosyası 2: Bölge Normu Nasıl Hesaplanır? dosyasından da anlaşılacağı üzere bölge normu her yıl başka okula geçebilen değişkenlik gösteren bir alandır. Örneğin; Dosyada verilen örnekte E okuluna 7 saatlik ders yükü için giden bölge normu bir sonraki yıl D okuluna gidebilmektedir.

Bu değişim iki türlü sorun yaratmaktadır.

1- Bölge normu için gelen öğretmenden kaynaklı durumlar

2- Bölge normunun oynaklığından kaynaklı durumlar.

Her iki konuyu da sorunları ve önerileri ile ele alacak olursak;

1- Bölge normu için gelen öğretmenden kaynaklı durumlar

O alanda ders saati 54 olan bir okul düşünelim. Bu okula 21+21=42 den 2 norm verilir. Bu norma ilaveten artan 12 saat için bölge normu gelirse okulun normu 3(üç) olur.

Üçüncü norma gelen öğretmen aslında bölge normuna gelmiştir. Fakat öğretmen gelip başladıktan sonra bölge normu yokmuşçasına davranılmaktadır. Okul müdürleri de bir bakıma sistemden kaynaklı olarak o öğretmeni bölgenin öğretmeni olarak görmemekte kendi öğretmeni olarak kabul ederek ders dağıtımı yapmaktadırlar.

Böylece okuldaki 54 saati 3 öğretmene dağıtmakta ve dersler 3 öğretmene bölünmektedir. Oysa ki bu okula verilen üçüncü norm (bölge normu); o bölgedeki başka okullardan da artan derslere bağlı olarak verilmiştir. Bu norm gelirken bu okulda 12 saat artmış iken başka bir okulda da 9 saat artmış ve toplam 21 saatten gelmiş olabilir. Yani 21 saati tamamlayan okullar vardır.

Buna rağmen 54 saat 3 öğretmene dağıtılmakta ve her bir öğretmene 54/3=18 er saat ders verilmektedir.

Hatta zorunlu 21 saat için her üç öğretmen de 3 er saat için başka kurumlara görevlendirilmesi söz konusu olabilmektedir.

1.1. Çözüm için öneri:

MEB mevzuat değişikliği yaparak değişiklik tarihi itibariyle olmak üzere bölge normuna gelen öğretmen ya bölge normuna geldiğini bilmeli ya da bölge normu yerine örneğin 112. Bölge ilçe normu şeklinde bir uygulama ile öğretmenin ilçeye ataması yapılmalıdır.

Tekrar edecek olursak; bu norma gelen öğretmen bölge normuna geldiğini bilmelidir. Yer değiştirme ya da atamalarda bu normun bölge normu olduğu ilan edilmeli, kararnamesinde de yer almalıdır.

Bölge normuna gelen öğretmen kadrosunun verildiği okula örneğin 12 saat için geldiğini bilirse kalan 9 saatini de başka okulda/okullarda (o bölgedeki) doldurması gerektiğini bilir. Böylece mevcut öğretmenleri de etkilememiş olur.

2- Bölge normunun oynaklığından kaynaklı durumlar.

Bir de bölge normunun oynaklığından kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır.

2.1. Bölge normuna gelen öğretmenin mevcut öğretmeni etkilemesi.

Öğretmen bölge normu nedeniyle bu kuruma atanmıştır. Bu öğretmenimizin hizmet puanı o alanda görev yapan okuldaki diğer öğretmenlerden yüksek ise norm kapandığında bölge normuna gelen değil daha önce o okulda çalışmakta olan bir başka öğretmen norm fazlası olmaktadır.

Yani okula örneğin 8 saat için gelen bir öğretmen önceden atanmış öğretmenleri mağdur edebilmektedir. Bunun için de 1.1. Çözüm için öneri başlığıyla verdiğimiz önerinin değerlendirilmesi ve uygulanması yerinde ve sorunun çözümüne yönelik olacaktır.

2.1.1. Çözüm için öneri

İlk önerimize (1.1. Çözüm için öneri) ilaveten mevzuatta düzenleme yapılarak bölge normuna gelen öğretmenin bölge normu öğretmeni olduğu, norm fazlası belirlemesinde öncelikle bölge normu öğretmeninin norm fazlasıolacağı, ardından o okulda o alanda görev yapan diğer öğretmenlerin hizmet puanı esasına göre norm fazlası olarak belirleneceği düzenlenmelidir.

Örneğin okula bölge normundan bir öğretmen gelmiş olsun. Ve bir süre sonra normda iki düşüş olsun. Bu durumda

Mevcut düzenlemeye göre; o alandaki tüm öğretmenlerin hizmet puanına bakılmakta ve en düşükten başlayarak 2 öğretmen norm fazlası olmaktadır. Böylece, örneğin 8 saat ders için bölge normu nedeniyle atanan öğretmenin hizmet puanı yüksek ise norm fazlası olmamakta başka bir öğretmeni norm fazlası yapmaktadır.

Öneriye göre; Norm fazlası tespit edilirken öncelikle bölge normuna gelen öğretmen, puanı ne olursa olsun norm fazlası olacak. İkinci norm fazlası için ise hizmet puanına bakılacaktır.

2.2. Bölge Normunun Okul Değiştirmesinden Kaynaklı Sorunlar

Bu yıl D okulu 6 saat iken E okulu 7 saat olduğu için bölge normu E okuluna verildiği durumda E okuluna bir öğretmen atanmaktadır.

Bir süre sonra durum değişebilmekte ve E okulunda olan bölge normu D okuluna geçebilmektedir. Böyle olunca E okuluna atanmış olan öğretmen norm fazlası olmakta D okulu da norm açıldığı için öğretmen beklemektedir.

2.2.1. Çözüm İçin Öneri

Bu sorunun çözümü için de 1.1. Çözüm için öneri önem kazanmaktadır.

Ayrıca bu sorunu çözmek için bölge normu verilirken kadrosunda öğretmen bulunan okula öncelik tanınabilir.

Yani D okulu 6 saat iken bu yıl bölge normu almışsa ve öğretmen de atanmışsa bir yıl sonra ders saati değişiminden kaynaklı olarak E okulu 7 saat olmuş D okulu 6 saatte kalmışsa bu durumda öncelik 6 ya da 7 saat esasına değil mevcut öğretmeni olan okula verilmelidir. Bu öğretmen zaten bölgenin öğretmenidir. Kadrosunu oynatmaya ya da norm fazlası yapıp sıkıntıya sokmaya gerek yoktur. Kaldı ki norm fazlası yaptığınızda yeni norm açılan okula gitmesi de garanti değildir. Hatta düzenleme yapılırken atanmış öğretmeni bulunan okuldaki ders saati sayısı 6 değil 3 olarak da değerlendirilebilir. Sonuçta kurumda ders vardır ve öğretmen bölgenin öğretmenidir. Bu noktadaki önerimiz de bu şekildedir.

Aynı durum birden fazla normu olan okullar için de uygulanabilir. Yani artık sayı için bölge normunu kaybeden bir okuldaki öğretmen o bölgede halen yeterli norm varsa norm fazlası ilan edilmemelidir.

Başta söylediğimizi tekrar söyleyerek kapatacak olursak; yapılacak düzenlemem yürürlük tarihi itibariyle geçerli ve etkili olmalıdır. Aksi halde işin içinden çıkılması güç olabilir.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber