İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğretmenlerin mesai takipleri imza çizelgesi kullanılarak yapılamaz

Öğretmenler derslerinin olduğu saatlerde işledikleri dersleri ders defterine yazmakta ve ders defterlerini imzalamaktadırlar. Ayrıca nöbetçi öğretmenler nöbetçi oldukları gün sabah ve akşam nöbet defterlerini imzalamaktadırlar. Dolayısıyla öğretmenlerin mesai takiplerinin imza çizelgesi ile takip edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Kasım 2018 11:15, Son Güncelleme : 30 Kasım 2018 10:48
Öğretmenlerin mesai takipleri imza çizelgesi kullanılarak yapılamaz

Sitemize iletilen bilgilere göre bazı valilikler ve kaymakamlıklarca okullara gönderilen yazılar ile günlük mesai takibinin yapılması için sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç defa öğretmenler tarafından imza çizelgesinin imzalanması istenilmektedir.

Halbuki; 657 sayılı Kanunun 99. ve devam eden maddelerinde çalışma saatlerine, mesainin başlangıç ve bitme saatlerine ilişkin esaslara yer verilmiş olmasına rağmen, mesai takibine dair bir hükme yer verilmemiştir.

Bilindiği üzere idarelerin teknolojik gelişmeler istinaden yüz tarama sitemi, göz retinası kontrolü parmak izi kontrolü ile mesai takip sistemlerini, Danıştay tarafından temel hak ve hürriyetler içerisinde sayılan özel hayatın gizliliği ilkesine kapsamında kişisel bilgi veya kişisel verilerin alınması kavramları içinde değerlendirerek iptal etmiştir.

Fakat idarenin de kimin ne zaman mesaiye gelip gelmediğini hukuka uygun bir yöntemle takip etmesi gerekmektedir. Bu yöntemde tabi ki en basit imza çizelgesi çıkarmakla mümkündür.

Fakat konuyu öğretmenler özelinde inceleyecek olursak;

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Çalışma Saatleri" başlıklı 99. maddesindeki; "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.

Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir." hükümleri ile memurların çalışma saatleri tespit edilmiştir.

657 Sayılı Kanunda belirlenen bu çalışma sürelerinden ancak özel kanunlarla ve yahut bu kanunlara dayanılarak çıkan tüzük ve yönetmeliklerle, farklı çalışma süreleri tespit olunabilmektedir. Buna göre de, 439 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek Ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ile öğretmenlerin çalışma saatleri düzenlenmiştir.

439 Sayılı Kanunun 3. maddesindeki sayısal kriterler baz alınarak; Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesinde aylık karşılığı ders görevleri, "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesinde ek ders görevleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin bu aylık karşılığı ve ek ders karşılığı görevleri haricinde herhangi bir mesaisi bulunmamaktadır.

657 Sayılı Kanun'un "Günlük Çalışma Saatlerinin Tespiti" başlıklı 100. maddesindeki; "Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur." hükümleri ile de günlük çalışma saatlerinin illerde valiler tarafından tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

657 Sayılı Kanun'un "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103. maddesindeki; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri ile de öğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenlerle; Öğretmenler diğer memurlar gibi mesai saatine tabi değildir. Öğretmenlerin mesaisi saat üzerinden değil, özel kanunla okutacağı ders saati üzerinden belirlenmiştir. Bu nedenle öğretmenlere diğer mesaiye tabi olan memurlar gibi günlük üç defa imza defterinin imzalanması yoluyla mesai kontrolünün yapılması mümkün değildir.

Bu hükümlere göre, öğretmenler açısından mesai saatleri derslerinin olduğu saatlerdir. Derslerinin olduğu saatlerde işledikleri dersleri ders defterine yazmakta ve ders defterlerini imzalamaktadırlar. Ayrıca nöbetçi öğretmenler nöbetçi oldukları gün sabah ve akşam nöbet defterlerini imzalamaktadırlar. Bu şekilde öğretmenlerin mesai takipleri yapılmaktadır

Dolayısıyla öğretmenlerin mesai takiplerinin imza çizelgesi ile takip edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber