İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğretmenler kendilerine yapılan tebligata ya da toplantı tutanağına şerh düşebilirler mi?

Kamu görevlileri; toplantıda tutulan toplantı tutanağına veya kendisine yapılan görevlendirme işleminin tebliğine ilişkin tebellüğ belgesinin altına şerh düşebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Aralık 2018 00:05, Son Güncelleme : 26 Aralık 2018 10:15
Öğretmenler kendilerine yapılan tebligata ya da toplantı tutanağına şerh düşebilirler mi?

Şerh düşmek (veya koymak) alınan karar veya kararlara karşı olumsuz yönde yazılı görüş bildirmektir.

Kamu görevlilerinin, toplantıda tutulan toplantı tutanağına veya kendisine yapılan bir görevlendirme işleminin tebliğine ilişkin tebellüğ belgesinin altına düştüğü şerhte "............" belirtmesinde hukuken ve yasal olarak herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Düşülen bu şerhe "muhalefet şerhi" denmekte olup şerh düşen kişinin yazıdaki tebliğe veya toplantıda alınan bazı kararlara katılmamasına rağmen karar alındığını, bu tebliğ veya toplantı tutanağı nedeniyle sorumlu tutulamayacağını göstermektedir.

Diğer taraftan, tebligat evrakına şerh düşmek sonucu değiştirmemektedir. Nakil olsun görevlendirme olsun tebligat evraklarına şerh düşülse dahi o tebliğ geçerli olur.

Şöyle ki; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 24. maddesinde; herkesin vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğu, 26. maddesinde; herkesin düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu ifade edilmiştir.

Gerek ülkemiz Mahkemeleri gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin istikrar kazanmış kararlarında; ifade özgürlüğünün demokratik toplumun ana temellerinden biri olduğu ve hem toplumun hem de bireyin kendini geliştirebilmesi için gerekli olan temel şartlardan birini oluşturduğu kabul edilmiş olup, Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğünün sadece zararsız ve ilgilenmeye değmez olarak görülen bilgi ve fikirleri değil aynı zamanda rahatsız eden, şaşırtan ve gücendiren ifadeleri de kapsadığı belirtilerek, ifade özgürlüğünün olmadığı durumlarda "demokratik bir toplumdan" söz edilemeyeceği vurgulanmıştır.

Bu durumda, kamu görevlilerinin kendilerine tebliğ edilen evraka veya toplantı tutanaklarına konu hakkında değerlendirme ve ifadelere yer vererek şerh düşmesi yukarıda ayrıntılı olarak ifade edilen ve korunması gereken hak arama özgürlüğü ile bağlantılı olarak eleştiri hakkı kapsamında görüşlerden ibaret olup düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken beyanlardır.

Kamu görevlisine şerh düştüğünden hareketle 657 sayılı Kanun'un cezalandırma ile ilgili maddelerinde yazılan disiplin suçunu oluşturduğunda hareketle soruşturma açılamayacak ve disiplin cezası verilemeyecektir.

Ancak kamu personeli tutanaklara düştükleri şerhlerde, asılsız iddialara yer vermek, amirlerine veya iş arkadaşlarına hakaret etmek gibi yanlışlar içine düşmemelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber