Sıcakta bilincini kaybeden hastaya sıvı vermeyin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sıcak çarpmasına uğrayan ve bilinci yerinde olmayan hastalara ağızdan sıvı verilmemesi ve sıcak ortamdan uzaklaştırılması gerektiği bildirildi.

Adana Numune Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Dr. Zikret Köseoğlu, sıcak çarpması ve bu nedenle oluşabilecek sıvı kaybının ilk olarak yüksek ateş ve susuzluk hissi ile kendini gösterdiğini söyledi. Vücudun soğumak için terlemeyi tercih ettiğini belirten Dr. Köseoğlu, "Vücut yüksek ısıda terleme yapamaz, sıcak çarpması belirtileri de kendini gösterir. Solunum güçlüğü yaşar, ateş yükselir ve vücut sıcaklığı 41 dereceyi bulur. Böyle bir durumda vücutta ilk etkilenen organ beyindir ve bilinç yavaş yavaş dağılır. Bu kadar çok ısınma beyni olumsuz etkiler ve hastayı ölümün eşiğine kadar getirir. Dayanılmaz baş ağrısı hastayı oldukça huzursuz eder ve bitkinleştirir. Aşırı yorgunluk, hızlı nabız atımı ve beraberinde hızlı soluk alıp verme ve kas krampları birbirini takip eder. Vücut hızla ısınır, yüze hızlı bir kan akımı olur ve terleme yoktur. Ardından da bilinç kaybı olur" dedi.

Sıcak çarpması ile karşı karşıya kalanların öncelikle sıcak ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Köseoğlu, sıcak çarpmasına uğrayan ve bilinci yerinde olmayan kişilere kesinlikle ağızdan sıvı verilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Hastanın bilinci açıksa su, ayran veya meyve suyu verilebileceğini kaydeden Dr. Köseoğlu, yüzeysel damarların fazla olduğu kasıklar, koltuk altları, ayak bilekleri, diz altları, boyun ve baş bölgesine soğuk kompres uygulanmasını, bilinci bulanıklaşırsa hastanın

en kısa sürede acil servise ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber