Akşam Gazetesi:Memur sınavında torpil korkusu

Haber Giriş : 10 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki milyon aday yarışacak, sadece 40 bin kişi yerleştirilecek. KPSS sorularının açıklanmayacak olması adayları tedirgin etti. Kimsenin yanıtları kontrol şansı olmayacak

Kamuda görev almak isteyen on binlerce kişinin gireceği Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), sorularının ÖSYM'nin yaptığı diğer sınavlar gibi açıklanmayacak olması büyük tepki gördü ve torpil şüphesi yarattı.

Diğer sınavlardaki gibi soru ve yanıtların gazetelerde yer almasını isteyen adaylar, bu yaklaşımı anlayamadıklarını dile getirerek ÖSYM'nin sergilediği gizliliği eleştirdi.

ŞAİBE DÜŞECEK

Sınava girmeye hazırlanan adaylar, '2 milyon kişi giriyor ama sadece 40 bin kişi işe alınacak. Talebin fazla olduğu bir sınavda torpil yapılması endişesi taşıyoruz. Soruların ve yanıtların açıklanmasını istiyoruz. Yoksa sınava şaibe düşecek' diyerek ÖSYM'ye çağrıda bulundu.

Eğitimciler de adaylarla aynı fikirde. Erol Altaca Eğitim Kurumları'nın sahibi eğitimci Erol Altaca, 'Gizliliği anlamış değiliz. Bu şaibe doğurur'dedi. Çağdaş İletişim Açıköğretim Kursları Akademik Eğitim Merkezi'nin kurucusu Kenan Sağol da, 'Adaylarda şüphe uyanacak. Ayrıca soruların yanlış mı doğru mu olduğunu görmemiz gerekiyor' diye konuştu.

YANITLAR YAYINLANMALI

Sorularının ve yanıtların kamuoyundan gizlenmemesi gerektiğini savunan Memur-Sen Genel Sekreteri Cengiz Kon ise 'Soruların gizlenmesi çeşitli şüpheler duymamıza neden oluyor. Ne oluyor diye şüphe duyuyoruz. Bu sorular sınavın ardından yayınlanmalı ve hatta yorumlanmalı' dedi. Sınav öncesi yerleştirmeye yönelik açıklamaların da yapılmadığına dikkat çeken Kon, 'Bu kadar insandan para alınıp sonra 50-100 kişi atanmamalı. İstihdam edilecek kişi sayısı net olarak ortaya konmalı' diye konuştu.

Sınava dair hiç kimsenin kafasında soru işareti kalmaması gerektiğini dile getiren Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, 'Zaten beden eğitimi öğretmenine matematik sorusunun sorulduğu bir sınav sistemi en baştan yanlıştır' dedi.

Kamu-Sen Başkanı Bican Akyıldız ise şaibeye ihtimal vermek istemediğini vurgulayarak 'İşlerine geldiği şekilde mi soruları değerlendirecekler yoksa soruların yanıtları mı tartışmalı. Gelenek vardır. Sınav yapılır ve soruları yanıtlanır' diye konuştu.

Sınavdan 30 trilyon gelir elde edildi

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak için Kamu Personel Seçme Sınavı'na girecek yaklaşık 2 milyon kişiden 30 trilyon lira gelir elde edildi. Tek sınava girecek adaylar kılavuz için 35, iki sınava girecekler 45 milyon lira ödedi.

Adaylardan alınan paralarda Hazine kesintisi ve KDV olduğunu belirten ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz, 'Biz sınav sırasındaki harcamalar, gelir ve giderler için ihale yapıyoruz. Yapılan hesaplara göre Türkiye genelinde ortalama 30 trilyona yakın bir para geliri var. Ancak soru kitapçıkları, soruların okullara güvenli bir şekilde nakledilmesi, sınavdaki görevlilere yapılacak ödeme gibi ihtiyaçlar bu paradan karşılanıyor' dedi. Prof. Küçükyavuz, ÖSYM'nin döner sermaye işletmesi ile çalıştığını, personel maaşlarının, ileri teknoloji ihtiyacının da bu paradan karşılandığını söyledi.

100 adaydan ikisi devlette iş bulacak

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların gireceği 2004 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) bugün ve yarın dört ayrı oturumda gerçekleştirilecek. Yaklaşık 2 milyon adayın katılacağı sınav sonucunda 40 bin kişi kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmeye hak kazanacak. Yani her 100 adaydan ikisi bir kuruma yerleştirilecek.

ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinin bulunduğu 81 il ve 63 ilçe merkezi ile Lefkoşa'da uygulanacak olan KPSS sınavında adaylar, ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeylerinde sınava tabi tutulacaklar. Tüm adayların öğrenim düzeylerine göre düzenlenmiş olan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin uygulanacağı bugünkü oturuma katılması gerekiyor. Bu oturumda isteyen adaylara ayrıca Yabancı Dil testi de verilecek. Sınavın yarınki oturumları ise sadece A Grubu kadrolara atanmak isteyen lisans mezunu adaylar için geçerli olacak. Adaylar tercih formlarını,

1-10 Eylül 2004 tarihleri arasında ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden alıp dolduracak ve yine ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine teslim edecekler. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz, sınavla ilgili tüm adayları dikkatli olmaya çağırdı. Prof. Küçükyavuz, adayların yanlarında bulundurması gereken belgelerin tam olmasını, teknolojik aletlerin taşınmaması gerektiğini, sınav günü dağıtılacak olan kılavuzun da iyi incelenmesini söyledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber