İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memurun, akademik kadroya geçişinde istifa sıkıntısı!

Kamu kurumlarından memur olarak çalışanların üniversitelerde öğretim elemanı kadrolarına geçişlerinde kişiler istifa etmek durumunda kaldığından mağduriyetler yaşanıyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Şubat 2019 14:18, Son Güncelleme : 27 Şubat 2019 18:06
Memurun, akademik kadroya geçişinde istifa sıkıntısı!

Devlet Personel Başkanlığı web sayfasında da yer alan ve aşağıda sizlerle paylaştığımız görüşte özetle; halihazırda herhangi bir kamu kurumunda memur olarak görev yapanların 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen geçişlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi kapsamında mümkün olmadığı ifade edilmiştir.

Bildiğiniz üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında; "13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir" hükmü yer almaktadır.

Devlet Personel Başkanlığı görüşünde; 243 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 55 inci maddesine göre 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine yapılan atıfların 8/6/1984 gün ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddesine yapıldığını; bu bakımdan maddede zikredilen 4 üncü maddenin, 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi olarak değerlendirmesi gerektiği, bu maddenin; 657 sayılı Kanuna tabi kurumların memur kadrolarında çalışanlar ile söz konusu Kanun kapsamında olmayan ancak 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında olan kurumlarda memur kadrosunda görev yapmayanların 657 sayılı Kanuna tabi memurluk kadrolarına naklen atanmalarını düzenlediğini, dolayısıyla 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi ile adı geçen Kanun kapsamında bulunanların başka personel kanunlarına tabi olarak naklen atanmalarının mümkün olmadığı değerlendirilmiştir.

Ayrıca, mezkür görüşte halen memur olanların istifa etmek suretiyle 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi kadrolara açıktan atamasının yapılabileceği ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, öğretim elemanı kadrolarına atanma ve diğer özlük işlemlerini düzenleyen 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununda diğer kanunlardan bu kanuna tabi kadrolara atanacakların kurumlararası geçişleri ile ilgili herhangi özel bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Dolayısıyla, bu kanunun 20 nci maddesinde yer alan; "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." düzenleme gereğince diğer kanunlara tabi kadrolardan yükseköğretim kurumları öğretim elemanı kadrolarına naklen atamalar idarelerden kaynaklı diğer sorunlar dışında herhangi bir yasal problem yaşanmaksızın yapılabilmekteydi.

Ancak, Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bu görüşe göre; herhangi bir kamu kurumunda öğretmen, hemşire, bilgisayar işletmeni vb. kadrolarda görev yapan personelin, öğretim elemanı kadrolarına 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında kurumlararası geçiş suretiyle naklen atanmaları artık mümkün değildir.

Bu görüşün yayılması ile birlikte şu anda üniversitelerde öğretim elemanı kadrolarına atanmaya hak kazanan devlet memurları kurumlarından muvafakat alamadığı için istifa ederek yeniden güvenlik soruşturmalarına tabi tutulmakta ve mevzuat gereğince sürekli görev yolluğu dahi alamamaktadır.

Bu bağlamda; kişilerin öğretim elemanı kadrolarına ilgili görüş çerçevesinde naklen atanamamalarının mağduriyet yarattığı açık olduğundan konunun bu boyutlarıyla yeniden ele alınmasının uygun olacağını öneriyoruz...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber