İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üniversitelerde, norm kadroda 2/3 uygulaması yeniden değerlendirilmeli!

Üniversitelerde norm kadro ile birlikte getirilen 2/3 uygulaması tüm yükseköğretim kurumlarının mevcut durumları düşünülerek yeniden değerlendirmeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Nisan 2019 10:05, Son Güncelleme : 04 Nisan 2019 11:33
Üniversitelerde, norm kadroda 2/3 uygulaması yeniden değerlendirilmeli!

Bildiğiniz üzere, "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik", 02 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yükseköğretimde birçok yeni kavramı beraberinde getiren norm kadro uygulamasında en önemli hususlardan birisi bölümlerde hayata geçen "2/3" düzenlemesi !

Bu konuya dair yaptığımız "Örneklerle Norm Kadroda 2/3 Unvan Oranı Hesaplaması" başlıklı 19 Aralık 2018 tarihli haberimizde konuyu farklı örneklerle sizlere açıklamaya çalıştık.

Ancak, aradan geçen zaman içerisinde 2/3 düzenlemesinin üniversitelerde farklı uygulandığına dair izlenimler gözlemlenmekle birlikte, bir yandan getirilen bu kısıtlamanın coğrafi konumları dolayısıyla özellikle Profesör ve Doçent olmak üzere öğretim üyesi temininde zorlanan yükseköğretim kurumlarının elini kolunu bağladığını da gördük.

Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sisteminin resmi kayıtlarına göre 27 Mart 2019 tarihi itibarıyla 125 devlet üniversitesinde 67 bin 207 öğretim üyesi (Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi) bulunmaktadır. Öğretim üyelerinin unvan bazında dağılımına Tablo:1'den bakacak olursak ülkemizde özellikle doktor öğretim üyesi sayısının diğer kadrolara göre daha fazla olduğunu görüyoruz.

S.NO

KADRO UNVANI

MEVCUT PERSONEL

ORANI

1

Profesör

22 bin 202

33,04

2

Doçent

13 bin 379

19,91

3

Doktor Öğretim Üyesi

31 bin 626

47,05

Tablo :1

Diğer taraftan, ülkemizde sayısı 125'i bulan üniversitelerimizin hepsinde yukarıda yer verdiğimiz Tablo:1'de yer alan dağılıma uygun şekilde öğretim üyesi temini sağlanamıyor. Örneğin, aşağıda sunulan Tablo:2'ye bakıldığında ise 2007 yılından sonra kurulmuş ve coğrafi konumları dolayısıyla öğretim üyesi bulmakta oldukça zorlanan üniversitelerimizin %75 ve üzeri öğretim üyesi kadrosunu Doktor Öğretim Üyeleri oluşturmaktadır.

Tablo :2

Bir de madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak, aşağıda yer verdiğimiz Tablo:3'deki ülkemizin 10 köklü üniversitesinde ise özellikle Profesör kadrolarında yoğunluğun olduğunu görüyoruz. Örneğin, 1788 öğretim üyesi bulunan Ankara Üniversitesinde 1208 kadrolu Profesör görev yapmakta olup, öğretim üyelerinin %67'sini Profesörler oluşturmaktadır. Nitekim, Gazi Üniversitesinde de 1439 öğretim üyesinin %60,95'i Profesördür.

Yukarıda yer verilen sayısal göstergeler ve yapılan açıklamalar çerçevesinde; özellikle sosyoekonomik açıdan daha az gelişmiş iller başta olmak üzere yeni kurulan üniversitelerin Profesör ve Doçent kadrolarına atama yapmakta oldukça büyük güçlükler yaşandığı, bu üniversitelerde eğitim-öğretimin tamamen "Doktor Öğretim Üyesi" kadroları üzerinden yürütüldüğü çok açık ortadadır. Ancak, diğer büyük üniversitelerimizde ise tam tersi bir durumla öğretim üyesi kadrolarında yoğunlaşmanın Profesör kadrolarında olduğu görülmektedir.

Norm kadro yönetmeliğinin yayımlanması ile birlikte başlayan 2/3 uygulaması, özellikle yeni kurulan üniversitelerin öğretim üyesi teminini en kolay sağlayarak öğrenci alımı yapabildiği "Doktor Öğretim Üyesi" kadrolarına atamaları engellemiştir. Mezkur yönetmeliğin 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında yer alan "Öğretim elemanı asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak üzere kadroların en fazla 2/3'ü aynı unvan için kullanılabilir. Bu hesaplamada çıkan sayı küsuratlı ise aşağıya doğru yuvarlama yapılır. Meslek yüksekokullarında bu şart aranmaz." hükmüne göre asgari kadro olarak belirlenen sayının üstünde yapılan her atamada (MYO hariç) 2/3 unvan oranına bakılmaktadır.

Örneğin, öğretim üyelerinin %85'ini doktor öğretim üyesi oluşturan Bayburt Üniversitesinin Eğitim Fakültesi bünyesinde yer alan İngiliz Dili Eğitimi bölümü için belirlenen asgari kadro sayısının 3'ü Doktor Öğretim Üyeleri ile sağlandığını varsayarsak; bu bölüme alınacak 4 üncü kişinin mutlaka Doçent veya Profesör olması gerekmektedir. Ancak, bu alanda Doçentliğini almış ya da Profesörlüğü gelmiş bir adayı öğretim üyesi olarak temin edebilmek yönetmelik yazmak kadar kolay mıdır ?

Ayrıca, ilgili yönetmelikte "asgari kadro sayısını aşan bütün atamalar" ifadesi geçtiği için yukarıda yer verdiğimiz örneğe göre toplam norm kadro sayısı 6 olan İngiliz Dili Eğitimi Bölümüne, 2/3 unvan oranı hesaplaması norm kadro sayısı üzerinden değil (6/3*2=4) olarak değil; asgarinin üstünden (4/3*2=2,66 aşağıya yuvarlandığından 2) hesaplanmaktadır. Durum böyle olunca bir bölümün nitelikli bir eğitim öğretim verilebilmesi için elzem olan dördüncü öğretim üyesi kadrosu "Doktor Öğretim Üyesi" olarak istihdam edilememektedir.

Bu bağlamda yapılan açıklamalar ve ülkenin gerçeklerine göre düşünürsek; norm kadroda getirilen 2/3 uygulamasının 125 devlet üniversitesinin hepsine aynı düzeyde uygulanmasının hakkaniyete uygun olmadığı görülmektedir. Tablo:1'de yer verdiğimiz 15 üniversitede öğrenim gören öğrencilerde farklı alanlarda derslerine birçok nitelikli Profesörlerin dersine girmelerini ister ve en tabii haklarıdır. Ancak, ülke gerçeklerine bakıldığında bazı üniversitelerimizde bölümler derse giren üç doktor öğretim üyesi ile mezun vermektedir.

Dolayısıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik"in 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında yer alan "Öğretim elemanı asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak üzere kadroların en fazla 2/3'ü aynı unvan için kullanılabilir." hükmünü -üniversitelerin mevcut koşulları ve ihtiyaçlarını karşılayabildiği kadro unvanları- bağlamında yeniden değerlendirerek yönetmelikte düzenlemeye gitmesinin uygun olacağını öneriyoruz...

Yavuz Selim KAPLAN

Üniversitelerin öğretim üyesi kadro sayıları ile kadro unvanlarının yüzdelik dilimleri ile ilgili tabloya ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber