8 sene sonra, piyasa denetimi yetkisi olmayan, Maliye teftiş birimi yeniden kuruldu

7 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan CBK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde teftiş kurulu başkanlığı yeniden oluşturuldu. Ancak oluşturulan yeni Bakanlık teftiş birimi piyasa denetimi görevi yapmayacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ağustos 2019 23:25, Son Güncelleme : 07 Ağustos 2019 23:27
8 sene sonra, piyasa denetimi yetkisi olmayan, Maliye teftiş birimi yeniden kuruldu

7 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazetede, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın teşkilat yapısını düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde değişiklik yapıldı.

Yapılan değişiklik ile Bakanlık bünyesinde teftiş kurulu başkanlığı oluşturuldu. 10 başmüfettiş, 100 müfettiş ve 50 müfettiş yardımcısı olmak üzere toplam 160 denetim kadrosu oluşturuldu. Bu kadrolara vergi başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcıları arasından alım olacak. Buna dair düzenleme şu şekilde:

"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Hazine ve Maliye Bakanlığında vergi başmüfettişi, vergi müfettişi ve yeterlik sınavında başarı göstermiş olmak kaydıyla vergi müfettiş yardımcısı kadrolarında bulunanlardan uygun görülenler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde durumlarına uygun hazine ve maliye başmüfettişi, hazine ve maliye müfettişi ya da hazine ve maliye müfettiş yardımcısı kadrolarına doğrudan Hazine ve Maliye Bakanınca atanabilirler. Bu şekilde atanacakların sayısı hazine ve maliye müfettişi kadro sayısının yüzde ellisini geçemez. Bunların önceki kadrolarında geçirdikleri süreler atandıkları kadrolarda geçmiş sayılır."

Ancak madde metninde de yazıldığı üzere, geçiş yapılabilecek kadro sayısı %50'yi geçemeyecek. Bu düzenlemeye göre, Müfettiş yardımcısı kadrolarının büyük bir kısmına ise KPSS-A puanına göre alım yapılacaktır.

Diğer taraftan, ihdas edilen Bakanlık müfettişliği, Bakanlık içi denetim görevi yürütecektir. Saha denetimi yapılmayacaktır. CBK'da bu konuya ilişkin olarak "İlgili mevzuatın Bakanlığa tanıdığı inceleme, denetim ve soruşturma yetkisini Bakanlığın diğer hizmet birimlerinin görev alanına girmediği durumlarda kullanmak," hükmü konulmuştur.

İşte Teftiş Başkanlığı'nın görevleri:

MADDE 227/B- (1) Teftiş Başkanlığı Bakanın emri veya onayı ile Bakan adına aşağıdaki görev ve yetkileri kullanır:

a) Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlan ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının her türlü faaliyet ve işlemleriyle ilgili olarak inceleme, denetim ve soruşturma işlerini yürütmek ve bu işlerle ilgili gerekli önlemleri almak veya aldırmak,

b) İlgili mevzuatın Bakanlığa tanıdığı inceleme, denetim ve soruşturma yetkisini Bakanlığın diğer hizmet birimlerinin görev alanına girmediği durumlarda kullanmak,

c) İç denetim birimi ve Bakanlığın diğer birimleri tarafından Teftiş Başkanlığına bildirilen konularda gerekli inceleme, denetim ve soruşturma faaliyetlerini yürütmek,

ç) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

(2) Başkanlıkta 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 24 üncü maddesi uyarınca hazine ve maliye müfettişi ve hazine ve maliye müfettiş yardımcısı istihdam edilebilir.

(3) Teftiş Başkam, mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 30 uncu maddesi uyarınca bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanına denktir.

(4) Teftiş Başkanlığının çalışma usul ve esasları, hazine ve maliye başmüfettişleri, müfettişleri ve müfettiş yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir."

CBK'nın ile yapılan değişikliklerin tümünü görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber