Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları ek dersi nedir, kimlere verilir?

Öğretmenlere eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışma süreleri için iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapılması kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Eylül 2019 15:00, Son Güncelleme : 30 Eylül 2019 11:43
Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları ek dersi nedir, kimlere verilir?

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin "Mesleki çalışmalar" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, kurum müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur. Kurum müdürlüğünce mesleki çalışma görevi verilenlere, bu süre zarfında kurs ve sınav görevi verilmez." hükümlerince öğretmenler mesleki çalışma yani seminer çalışması yaparlar.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümlerince de ek ders ödemesi almaktadırlar.

Bu ek ders ücretinden ayrı olarak ayrıca 01/09/2019 tarih ve 30875 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 Yıllarını Kapsayan 28/8/2019 tarih ve 2019/1 nolu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının İkinci Bölümünde yer alan "Yaygın eğitim kurumları öğretmenlerinin ek ders ücreti" başlıklı 23. maddesindeki; "(1) Halk eğitim merkezindeki öğretmenlere, öğretim yılı başında ve sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca yaptıkları eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışma süreleri için iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapılması kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümlerinde ise açılacak kurslar için çevrede yapılacak kapsamlı eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları nedeniyle de ek ders ödemesi almaktadırlar.

Hakem Kurulunun atıfta bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 53. maddesi şu şekildedir:

"Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
MADDE 53 - (1) Kurslar, çevrede yapılacak kapsamlı eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları sonucuna göre planlanır ve düzenlenir. Kurumlardaki yönetici ve öğretmenler, toplantı, görüşme, anket, gözlem ve benzeri yöntemlerle eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları yapar. Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesinde öğretmenler bir plan dahilinde ve milli eğitim müdürünün onayıyla tanıtma faaliyetlerinde bulunur.
(2) Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarında bilişim teknolojisi ve çevredeki diğer iletişim araçlarından yararlanılır.
(3) Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları yıl boyunca devam eder."

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber