İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Toplu Görüşmelerin 5. Toplantısı... 120 YTL Denge Tazminatı Önerildi

Hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları arasındaki toplu görüşmelerin 5. turu sona erdi. Başbakanlık Merkez Binası'ndaki görüşme, yaklaşık 1.5 saat sürdü. 5. görüşmede ilke kez zam konusu netleşmeye başladı. Hükümet tarafı, yüksek maaş alan memurlarla düşük maaş alan memurlar arasındaki 360 YTL'lik farkı üç sene içerisinde kapatmayı önerdi. Buna göre hükümetin ilk yıl için düşük maaş alan memurlara 120 YTL denge tazminatı ve enflasyon farkı önerdiği belirtildi. Detaylar için başlığa tıklayınız

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni maaş sistemine geçilecek

Toplu görüşmelerin beşinci turu sonrasında açıklamalarda bulunan Bakan Şahin, Yeni maaş sisteminde grup sistemine geçileceğini ve eşit işe eşit ücretin tesis edileceğini belirtti. Şahin geçiş sürecinde oluşacak baskıları karşılamaya hazır olduklarını vurguladı.

Ek ödeme alanla almayan arasında 450 YTL'lik bir fark var

Ek ödeme alan memurlarla almayanlar arasında ortalama 450 YTL'lik bir maaş farkı olduğunun altını çizen Şahin, önümüzdeki üç yıl içerisinde bu farkın kapatılacağını ve gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Şahin, konfederasyonlara düşük maaşlı memurlara 2008 için 120 YTL fark ve enflasyon farkı, 2009 ve 2010'da da aradaki farkı tümüyle kapatacak bir düzenleme önerdiklerini belirtti. Şahin, konuya konfederasyonların sıcak yaklaştığını ve konuyu sendika başkanları ile değerlendireceklerini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, toplu görüşmlerde gelinen son nokta ile ilgili, "Kamu personelinin en büyük zamlardan çok rahatsızlığı eşitsizlik. Eşit işe eşit ücret tarafların ortak talebidir. Devrim niteliğinde adımlar atma konusunda çalışmalara başladık. Gerekli yasal düzenlemeyi yapmak üzere mutabakata vardık. Aynı kurumda çalışan personel neden birbirinden farklı maaş alsın. Biz sorunu kökten çözme çabasındayız. Konfederasyon yetkilis arkadaşlar önerimize olumlu baktı. Sendikalarına teklifimizi ilettikten sonra bu konuda çalışmalar yürütülecek. Hiç kimsenin maaşında düşüş sözkonus değildir. Bunu yapmalıyız. Ödemelerde basamak ve grup sistemini getirmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Geçen yıl 40+40 YTL denge tazminatı vererek memur maaşları arasındaki farkı düşürmeye başladıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Şahin'in, bu yıl da 120 YTL ve enflasyon farkı ile memur maaşları arasındaki dengesizlikleri biraz daha azaltarak, 2008-2010 döneminde tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirttiği kaydedildi.

Şahin'in denge tazminatı ile ilgili olarak yasal düzenleme yapılması ve bir daha denge tazminatının toplu görüşme masasına gelmesine gerek duyulmaması önerisini de yaptığı ifade edildi.

Çarşamba günü yeniden bir araya gelinecek

Şahin'in konfederasyonlara sunduğu 120 YTL'lik denge tazminatı ve enflasyon farkı önerisi sonrasında, çarşamba günü taraflar yeniden bir araya gelecek...

5 YTL'lik sendika ödemesini arttıralım teklifi kabul görmedi

Bu arada, konfederasyonların, sendika paylarının artırılması talebinde bulunduğu bildirildi. Maliye Bakanlığı ve Kamu İşveren Kurulu'nun ise bu öneriye sıcak bakmadığı kaydedildi.

Oransal zam önerilmedi

Şahin, oransal bir zam teklifinde bulunmadıklarını ifade etti. Değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama 450 YTL'lik maaş farkının kapatılması için geçen yıl bazı memurlara 90 YTL denge tazminatı ödediklerini anımsatan Şahin, kalan 360 YTL'lik farkın 3 yılda ödenmesi konusunda konfederasyonlara öneride bulunduklarını bildirdi.

Taraflar, toplu görüşmelerin 6. turunun, 29 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00'da yapılmasını kararlaştırdı.


Hükümet memur zammında elini açtı... İşte teklif...

Memur sendikalarıyla beşinci kez masaya oturan Hükümet, memurlara 120 YTL denge tazminatı ve enflasyon farkı önerdi. Devlet Bakanı Şahin, 'Memur maaşları arasındaki adaletsizlik sorununu kökten çözecek bir öneri getirdik. 2007 için zam oranı telaffuz etmedik ama edeceğiz' açıklamasını yaptı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memur sendikaları konfederasyonlarına, "Eşit işe eşit ücret" prensibi çerçevesinde, değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama 360 YTL'lik farkın 3 yılda ödenmesini önerdiklerini bildirdi.

Hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları arasındaki toplu görüşmelerin 5. turu sona erdi. Başbakanlık Merkez Binası'ndaki görüşme, yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Başbakan Yardımcısı Şahin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "eşit işe eşit ücret" prensibini hayata geçirmek için konfederasyonlara öneride bulunduklarını söyledi.

Değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama 450 YTL'lik maaş farkının kapatılması için geçen yıl bazı memurlara 90 YTL denge tazminatı ödediklerini anımsatan Şahin, kalan 360 YTL'lik farkın 3 yılda ödenmesi konusunda konfederasyonlara öneride bulunduklarını bildirdi.

Şahin, oransal bir zam teklifinde bulunmadıklarını ifade etti.

Taraflar, toplu görüşmelerin 6. turunun, 29 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00'da yapılmasını kararlaştırdı.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun öncelikle mali ve sosyal hükümlerini düzenleyen bölümünde "ciddi, köklü, reform" sayılabilecek adımlar atılmasını gerektiğini söyledi.

Şahin, toplu görüşmelerin 5. turunun ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile birlikte açıklamalarda bulundu.

Şahin, konfederasyonların 2008 yılına ilişkin mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerini yazılı olarak kendilerine ilettiklerini, Kamu İşveren Kurulu olarak 2 bakanın da katılımıyla cuma günü bu teklifleri değerlendirmek için bir araya gelerek bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Şahin, cumartesi günü de Kamu İşveren Kurulunda yer alan müsteşarlar ve ilgili üst düzey yöneticilerle bir değerlendirme daha yaptıklarını kaydetti. Toplantıda vardıkları sonuç hakkında bilgi veren Şahin, şunları kaydetti:

"Gerek bizim Kamu İşveren Kurulu olarak, gerekse konfederasyon başkanı arkadaşlarımız ve sendika başkanı arkadaşlarımız hep bir şeyin üzerinde duruyoruz, o da şudur: Kamu kurumlarında çalışan personelimizin çok önemli bir bölümünün en önemli şikayeti maaş artışlarından ziyade değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki personel arasındaki maaş ve ücret farkı. Gerek kurumsal bazda gerek unvan bazında çok ciddi nispetsizlikler, adaletsizlikler var. Onun için hem biz hem konfederasyonlarımız bir şey söylüyoruz: 'Eşit işe eşit ücret' Nitekim konfederasyon başkanı, sendika başkanı arkadaşlarımız bunun altını çizdiler. Acaba bunu gerçekleştirebilir miyiz? Benim cuma ve cumartesi günü yapmış olduğum toplantıda oradaki bakan ve bürokrat arkadaşlarıma söylediğim budur. Sonunda şöyle bir kanaate vardık. Bu konuda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun öncelikle mali ve sosyal hükümlerini düzenleyen bölümünde ciddi, köklü, reform sayılabilecek adımlar atmalıyız. Ve çok kısa sürede daha önce üzerinde çalıştığımız, bir taslak haline getirdiğimiz o düzenlemeleri yasalaştırmalıyız. O düzenlemeler yapıldığı takdirde maaş unsurları çok sade hale gelecek."

"MAAŞ SİSTEMİ ÇOK KARMAŞIK"

Kamuda çok karmaşık bir maaş sistemi olduğuna işaret eden Şahin, memurun maaşını hesap ederken birçok unsurun bir araya getirildiğini, kiminde 10, kiminde 15, kiminde 20 unsurun kullanıldığını bildirdi. Bunu 3'e

indirmeyi planladıklarını kaydeden Şahin, bu 3 unsurun "temel görev aylığı", "hizmet farkı ek ödemesi", "performans ödemesi" ile diğer sosyal haklar olarak planladıklarını anlattı. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki bunu yürürlüğe koyduğunuz takdirde yeni girenler için belki adaleti sağlayabilirsiniz ama mevcut 2 milyona yakın personel arasındaki farklılığı nasıl ortadan kaldıracaksınız? İşte bunu sağlamak üzere 2005 yılında birlikte bir adım atmıştık 'denge tazminatı' diye. 40 40 80 YTL'lik bir artış getirmiştik ama bu sorunu çözmeye yetmedi. Maliye'deki bürokrat arkadaşlarıma sordum 'Ek ödemesi olan personelimizin almış olduğu ek ödemenin ortalaması nedir?' diye. Dediler ki 450 YTL. Ama biz 1 milyon 400 bin memurumuza 90 YTL verdik. Bu aradaki farkı siz bir

çırpıda ödeyebilir misiniz, bu dengeyi sağlayabilmek için? Dediler ki 'hayır.' O halde yapmamız gereken şudur: Bunları sağlayacak yasal düzenlemeyi mümkünse bu yıl hemen Meclis'ten geçirip 2008'de yürürlüğe koymak. Peki aradaki bu 360 YTL'yi bir çırpıda ödeyemeyeceğimize göre, bunu nasıl ödeyeceğiz? Dediler ki 'bunu 3 yıllık dönem içerisinde öder ve bu farkı kapatırız'. 2008, 2009 ve 2010'un başı." Konfederasyonlara bu sorunu reformist ve kökten çözecek bir adım atmak için öneride bulunduğunu bildiren Şahin, kendilerinin prensip olarak bu öneriye sıcak bakabileceklerini aktardıklarını dile getirdi. Şahin, konfederasyon başkanlarının bu konuyu yönetimlerinde görüşme ihtiyacı duyduklarını ve öğleden sonra böyle bir çalışma yapacaklarını, daha sonra kendilerine döneceklerini bildirdiklerini anlattı.

Şahin, "Şimdi her yıl bir araya geldiğimizde konuştuğumuz tartıştığımız, bizim de gerçekten 'bu sorunu çözmeli' dediğimiz konuyu kökten çözmeye çalışıyoruz. Gerçekten aynı okulu bitirmiş, aynı zamanda işe başlamış ama farklı kurumlarda çalışan insanlar niye birbirlerinden farklı ücret alsınlar? Birinde 1500 alıyorsa, diğerinde 1000 alıyor.

Asıl huzursuzluk burada çıkıyor. Aslında memurlarımızın yıldan yıla kendilerine yapacağımız artıştan ziyade bu adaletsizliği giderme beklentisi var. Şimdi böyle bir zemin oluştuğunu görüyorum. Bu zemini en iyi şekilde değerlendirme kararlılığı içerisindeyiz" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, konfederasyonların ayrıca bir mutabakata varılması halinde mutabakat metninde yer almasını istedikleri konuları tekrar gözden geçireceklerini ve 29 Ağustos Çarşamba günü bunları daha detaylı ve netice alıcı şekilde görüşmek üzere bir araya gelmeye karar verdiklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber