Evlilikte sakatlık boşanma nedeni

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Oya ARMUTÇU/ANKARA

Yargıtay, Manisa'da tek kolu protezli olan Mehmet Y.'nin, sağlıklıyken evlendiği karısı Ayşe Y.'nin, felç geçirip tekerlekli sandalyeye mahkûm olunca boşanmalarına onay verdi.

Yargıtay, mahkemenin kocanın felçli karısına açtığı boşanma davasını ret kararını oyçokluğu ile bozdu. 2. Hukuk Dairesi'nin kararında, erkeğin evlendiği sırada tek kolunun protezli olduğu bu nedenle doğan işgücü kaybının karısı tarafından tamamlanması gerektiği, ancak kadının evlilik sırasında felç geçirmesi ile bunun ortadan kalktığı vurgulanarak şöyle denildi:

EVLİLİK İŞLERİ PAYLAŞMAKTIR

"Evlilik birçok amaçların karşılanması için bir erkekle kadının birleşerek oluşturduğu sosyal bir kurumdur. Amaçlardan önemli birisi de eşlerin fizik ve güç olarak yardımlaşmaları ya da evliliğin gerektirdiği işleri paylaşmaktır. Böylece bir kişinin çeşitli sebeplerle yerine getiremediği bir şeyi, diğer eşin yardımı ile el ele vererek sağlamaktır. Eğer işaret edilen önemli destek vermeyi, eşlerin ikisi de yerine getiremiyorsa, hatta hayatlarını tehlikeye atar duruma geliyorsa evlilik birliğinin devamında bir imkansızlık doğmuş olur.

Somut olayda evlilik sırasında erkeğin tek kolu protezlidir. Tek kolun olmamasından doğan işgücü kaybı, karısı tarafından tamamlanacaktır. Zira kadın sağlıklı idi. Evliliğin devamı sırasında gelen felç sebebiyle kadın tekerlekli sandalyede oturur duruma geldi. Bu durumda kadın, kocasının ikinci kolunun işlevini sağlamak şöyle dursun tekerlekli sandalyeden inip binmesini temin edecek sağlam ve iki kollu bir yardımcıya ihtiyacı olur duruma geldi. Kocanın ve kadının bakıcı tutacak ekonomik güçleri de yoktur. Eşlerin her birinin sağlıklı güçlü yardımcıya ihtiyaçları var. Bunu da fiilen eşlerin kendi aileleri sağlamaktadır. Bu durumda evliliğin devamı eşlerin hayatlarını tehlikeye koyacak hale gelmiş olup, evlenme ile elde edilmek istenen amaç yok olmuştur. Mevcut elverişsizlik hali de müşterek hayatı sürdürmesi davacıdan (koca) beklenemeyecek derecede aile birliği temelinde sarsılmıştır. Boşanmaya karar vermek gerekirken, davanın reddi doğru bulunmamıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber