Eğitimdeki 'Yönetici Atama Kaosu' Çözüm Bekliyor

Danıştay'ın, eğitim kurumlarına yönetici atama işlemlerine ilişkin verdiği karar bir ilk niteliğinde... Zira, ilk kez bir dilekçe ile tüm atamaların geri alınması istenilmiş, bakanlık bu istemi reddedince, istemin reddine ilişkin işlem dava konusu edilmiştir. Danıştay hakimlerinden Sayın Esen Erol, tek bir dilekçe ile binlerce atama işleminin geri alınması isteminin hukuka uygun olmadığını belirtmiş olmasına rağmen, bu görüş azınlıkta kalmış ve diğer hakimlerin oyçokluğuyla, "atamaların geri alınmasına ilişkin talebin reddi" hukuka aykırı bulunmuştur. Şimdi herkes MEB'in ne işlem yapacağını beklemektedir. Zira konu, binlerce eğitim kurumu yöneticisini ilgilendirmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 00:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama yönetmeliği, 13 Nisan 2007 gün ve 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Teklif usulü atamayı getiren ve daha önceki tüm objektif atama biçimlerini devre dışı bırakan bu yönetmelikle ilgili olarak, eğitim kolunda örgütlü sendikalar tarafından dava açılmış, davalar sonucunda, Danıştay, yönetmeliğin yürürlüğünü durdurmuştur.

Bu karar sonrasında sendikalar MEB'e başvurarak, yürürlüğü durdurulan yönetmelik hükümlerine göre daha önce atamaları yapılan eğitim kurumu yöneticilerinin, atama işlemlerinin geri alınmasını istemiştir. Diğer taraftan illerde de bireysel davalar açılmıştır. Açılan bu davalar, davacı lehine sonuçlanmıştır.

Bu dilekçelere MEB tarafından olumsuz cevap verilmiş ve atama işlemlerinin geri alınmayacağı belirtilmiştir.

Eğitim-Sen, 11 Haziran tarafından, MEB tarafından verilen bu cevabı dava etmiştir.

Dava, 27 Ağustos tarihinde sonuçlanmıştır. Danıştay 2. Dairesi, Eğitim Sen'e verilen cevabın hukuka uygun olmadığı kararına varmıştır.

Şimdi bu kararın, MEB'e tebliğ edilmesi sonrasında, MEB'in 30 günlük süre içerisinde karara uygun bir işlem tesis etmesi gerekmektedir. Danıştay, Eğitim Sen'e verilen cevabın hukuka uygun olmadığını belirttiği ve "atama işlemlerinin gerir alınması yolundaki" şeklinde bir vurgu yaptığı için, MEB'in eğitim kurumlarına, yürürlüğü durdurulan yönetmelik hükümlerine dayanarak yaptığı atamaları geri alması gerekecektir. Bakanlığın önde gelen tüm bürokratları, şuan için kararı değerlendirmekte olup, farklı bir çıkış noktası oluşturulup oluşturulamayacağını tahlil etmektedir. Tüm eğitim kurumu yöneticileri ve öğretmenler ise, eğitim öğretim yılının başladığı bugünler de, belirsizlikler içeren yönetim tarzındaki bu sorunun giderilmesini beklemketdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber