Türk Milli Eğitimi müfredatında 1946'dan beri ilk kez köklü değişikliğe gidiliyor

Haber Giriş : 06 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni müfredata göre ilköğretim ve ortaöğretimde ezbercilik terk ediliyor, eğitim Avrupa standartlarına ulaşıyor...

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaöğretimin yeniden yapılandırılması kapsamında müfredat değişikliği hazırlıklarını ilk sekiz sınıf dersleri için tamamladı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen ilköğretim ve ortaöğretimde gerçekleştirilecek müfredat değişikliği çalışmalarıyla ezberciliğe son verilmesi amaçlanıyor. İlköğretimde okutulacak dersler azaltılırken, felsefe ve Türkçe'ye ağırlık verilecek. Bu dersler sayesinde çocuklara kitap okuma alışkanlığı da kazandırılacak.

Tarih yeniden yorumlanıyor

Ders kitabının yanında zorunlu olarak okunacak doğu ve batı klasiklerini kapsayan romanlar da belirlenecek. Bu uygulamada hedef, lise sona kadar her çocuğun en az 100 kitap okuması... Yeniden kaleme alınacak tarih kitaplarında, yaşanan gelişmeler ışığında Türk-Yunan, Türk-Ermeni ilişkileri yeni bir bakış açısıyla işlenecek. Düşmanlık ifadeleri kitaplardan çıkartılacak. Yakın tarihi de kapsayacak olan tarih kitaplarında, ezber yerine sorgulama ön planda olacak.

Harita bilgisayarda öğrenilecek

Derslerin görselleştirilmesi için 2006'ya kadar bilgisayar teknolojisi sınıfları okulların yüzde 80'ninde kurulmuş olacak. Uygulamaya 2005-2006 yılında başlanacak. Öğrenciler, harita çizmek yada ders kitaplarındaki el çizimi haritalar yerine bilgisayarda üç boyutlu haritalar üzerinden coğrafya öğrenecek. Geometrik şekiller de bilgisayarlarda gösterilecek. Ders saatleri yeniden düzenleniyor.

Bütün dinler okutulacak

Müfredatta yapılacak değişikliklerin önemli bir kısmını da, din dersleri oluşturuyor. Din eğitimi, yerini din öğretimine bırakacak Pratikten vazgeçilecek din öğretiminde, abdest alma, namaz kılma, kısacası ibadetin anlamı öğretilecek. Din öğretiminde önemli bir adım da, din dersi kitaplarında bütün dinlerin farklı yorumlarına yer verilmesi olacak. Böylece öğrencilerin dinler hakkında yeterli bilgiye sahip olması amaçlanıyor.Yeni müfredatın uygulanması konusundaki sıkıntıları aşmak için eylül ayında öğretmenlere yeni müfredatla ilgili el kitabı dağıtılması da planlanıyor.

Tercihleri yapmak kolaylaşacak

Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki yıldan itibaren yeni bir uygulamayı daha başlatıyor. Lise Giriş Sınavı sonuçlarını açıklayan Bakan Hüseyin Çelik'in anlattığı uygulamayla, önümüzdeki yıldan itibaren lise giriş sınavlarına ilköğretimden mezun olan bütün öğrenciler zorunlu olarak katılacak. Meslek liselerinin düz liseler içerisindeki payının arttırılması ve ÖSS'de de buna göre yeni düzenleme yapılmasıyla birlikte öğrenciler bu sınavlara girerek yeterliliklerini test edecekler. Lise tercihlerini de başarılarına göre yapacaklar. Sınavla belirlenen başarı düzeyi, istenilen diğer liselere girişleri etkilemezken, öğrenciler için rehberlik özelliği taşıyacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenleyeceği yeni müfredatı uygulanabilir hale getirecek olan bu uygulamayla birlikte Türk Milli Eğitim sistemi, Avrupa standartlarına oturtulmuş olacak.

TARiH YENiDEN YAZILACAK

Yarım asırlık müfredatla ezberci öğrenci modeli yerini düşünen ve sorgulayan bir nesile bırakıyor...

1- Doğu ve batı kilasikleri ders kitapları yanında zorunlu okutulacak.

2- İslamiyetle birlikte tüm dinler ders kitaplarında anlatılacak.

3- Türkçe ve Felsefe'ye ağırlık verilecek.

4- Lise Giriş Sınavlarına ilköğretim okullarınadan mezun olan tüm öğrenciler zorunlu olarak girecek.

5- Dersler bilgisayar destekli yapılacak.

6- Tarih kitaplarında düşmanlık ve kin yaratacak yorumlara son verilecek.

7- Öğretmenlere yeni müfredatı anlatacak el kitapçıkları dağıtılacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber