Rektörlerden hükümete 'sert' Türban uyarısı

Haber Giriş : 19 Eylül 2007 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

REKTÖRLERDEN HÜKÜMETE UYARI (1):"ÜNİVERSİTELERE TÜRBANLA GİRMEK HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİLDİR, DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ"

Yök Başkanı Erdoğan Teziç, Anayasada yapılacak değişiklikler kapsamında türbanla üniversiteye girişinin serbest bırakılmasının hukuken mümkün olamıyacağını söyledi.

Teziç, Rektörler Komitesi'nin açılışında tüm Rektörler tarafından hazırlanan yazılı metni okudu. Teziç, anayasa değişikliği için siyasi partilerin uzlaşmasıyla hazırlanmasını istedi. Teziç, Anayasada yer alan cumhuriyetin temel ilkelerine ilişkin maddelerinin değiştirilmemesi gerektiğini belirterek taslağın hazırmış şekli ve usülü toplumda tedirginlige ve güvensizliğe yol açmıştır" dedi. Teziç, ayrıca 21 Ekim'de yapılacak halkoylamasına kadar Anayasa değişikliği çalışmalarına ara verilmesini istedi.(SÜRECEK)


Rektörler Komitesi, Anayasa için erteleme istedi

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç Başkanlığında olağanüstü toplanan Rektörler Komitesi, Anayasa değişikliği çalışmalarının halkoylaması yapılıncaya kadar ertelenmesini istedi. Rektörler Komitesi ayrıca kılık-kıyafet yönetmiliğinde yapılacak değişikliğin de hukuken mümkün olmadığını açıkladı.

Prof Teziç toplantı ısonrası yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliği taslağını görüştüklerini belirterek, bu konudaki tartışmaların toplumda sayılamayacak kadar endişelere neden olduğunu söyledi. Toplumda tereddüt oluştuğunu bildiren Teziç, Anayasa değişikliği çalışmalarına 21 Ekim'de yapılacak Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve TBMM'nin görev süresinin 4 yıla indirilmesini kapsayan halkoylaması değişikliğini kadar durdurulmasını istedi. Teziç, rektörlerle bu konuda mutabakata vardıklarını söyledi.

Teziç, üniversitelere türbanla giriş düzenlemeleri için de, "Kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik hukuken mümkün değilidir" dedi ve şuanki durumun Avrupa normları ile örtüştüğünü anlattı.

Teziç, "Demokratik süreç içinde değişiklik metninin ortaya konulması için siyasi partilerin birlikte hareket etmeleri siyasi ve hukuki zorunluluktur" ifadesini kullandı.

Anayasa çalışmalarının yalnızca bir siyasi parti ile yürütülmesinin demokratikleşmeye gölge düşüreceğine dikkat çeken Teziç, "22 Temmuz seçimlerinde iktidara gelen AK Parti'nin hazırlattığı taslak ile ilgili çalışmalarda katılımcı demokratik yolların kullanılmaması demokratikleşmeden uzaktır" diye konuştu.

"Bu, toplumda endişe ve tedirginliğe yol açmıştır" diyen Erdoğan Teziç, "AK Parti'nin katılımcı çalışma yapılacağı vaadi inandırıcı değildir. Süreç bir an önce durdurulmalı, değişiklik girişimine bir an önce ara verilmelidir. 21 Ekim'de halkoylaması ve 11'inci cumhurbaşkanlığı seçiminin açıklığa kavuşması ile yeni bir süreç başlatılmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber