Anayasa değişikliğinin ardından yüzden fazla yasa değişecek, hukukçular 'kaos' uyarısı yaptı

Haber Giriş : 21 Eylül 2007 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Yeni Anayasa'nın yürürlüğe girmesinin ardından bir çok yasa da Anayasa'ya uygun hale getirilmek üzere değiştirilecek. Hukukçular ise 100'den fazla yasanın değişmesinin gündeme gelebileceğine dikkat çekerek, ?kaos? uyarısı yaptı. Anayasa Mahkemesi önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden ?Tüm yasaların Anayasaya uygun olması koşuldur. Anayasanın bu değişikliği gerçekleşirse, değişikliğe uygun hale getirilecek yasa sayının saptamak çok güçtür. 100'den aşağı olmadığını sanıyorum? dedi.

-CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, ?Her yasa değişikliğinin ardından uygulayıcılar açısından sorunlar çıkar? uyarısında bulunurken, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ise, ?Anayasa'nın tek bir maddesinin değişmesi bir çok kanunun etkiliyor. Birçok yasa Anayasa'ya aykırı olacak. Müthiş bir kaos olur? diye konuştu.

AKP'nin yeni Anayasa değişikliği üzerindeki çalışmaları devam ederken, hukukçular Anayasa değişikliği ile birlikte değişecek yasalara dikkat çekti. Yeni Anayasa'nın kabulünün ardından 100'ün üzerinde yasanın değişeceği belirtilirken, uygulamada ?kaos? yaşanabileceği uyarısı yaptılar.

Türban tartışmalarına kilitlenen Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin yeni bir boyut da tartışmaya açıldı. Yasaların Anayasa'ya aykırı olamayacağından yola çıkan hukukçular, yüzden fazla yasanın değişmesini beklediklerini, ancak uygulamada da ?kaos? yaşanabileceği uyarısında bulundular.

ANKA'ya değerlendirmelerde bulunan Anayasa Mahkemesi önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden, Anayasanın bu değişikliği gerçekleşmesi durumunda, değişikliğe uygun hale getirilecek yasa sayısını saptamanın çok güç olacağını belirtti şöyle dedi:

?100'den aşağı olmadığını sanıyorum. Tüm yasaların Anayasaya uygun olması koşuldur. Sonradan yürürlüğe giren Anayasa değişikliği yürürlükteki yasaların ona uygun duruma getirilmesi çalışmasına öncelik kazandırır. Aksi takdirde temel yasa ile ayrıntıları yaşama geçiren olağan yasalar arasında doğacak çelişki hem yargı organlarını hem de bir anlaşmazlığın ya da davanın yanları olan ilgilileri uğraştırır. Bir zaman ve emek kaybına neden olur. Ayrıca, giderilmesi ve onarılması güç maddi ve manevi zararları yol açabilir.?

-MENGÜ: ?DEĞİŞİKLİĞİN ZAMANI UYGUN DEĞİL?-

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Anayasa değişikliğinin zamanının uygun olmadığını savunurken, Anayasa'nın hazırlanış tarzının ise ?demokratik ve hukuki? olmadığını öne sürdü.

Köklü Anayasa değişikliğinin peşinden onlarca yasa değişikliği getireceğini ifade eden Mengü, ?Bunların hepsini bilerek ve düşünerek Anayasa değişikliği yapmak lazım. Ama Başbakanın böyle bir düşünce tarzı yok. Her yasa değişikliğinin ardından uygulayıcılar açısından sorunlar çıkar? dedi.

-?AYIPLARINI TÜRBANLA ÖRTMEK İSTİYORLAR?-

Anayasa'nın tek bir maddesinin değişmesinin birçok yasayı etkilediğine dikkat çeken DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ise, ?Bırakın Anayasa'nın bütünün değişmesini, bir maddesinin değişmesi birçok yasayı etkiliyor. Yeni Anayasa'nın kabul edilmesinin ardından birçok yasa Anayasa'ya aykırı olacak. Müthiş bir kaos olur? dedi.

Alelacele çıkartılacak bir Anayasa'nın büyük bir felakete yol açacağı uyarısında bulunan İçli, şöyle dedi:

?Asıl önemli olan bu felaketi ve ayıpları türbanla örtmeye kalkıyor. Bu, ayıpların en büyüğü. Dine inanmış vatandaşların dini duygularını da istismar etmeye kalkışıyorlar. Anayasa'yı referanduma götürerek, halkın üstüne yıkacaklar bu felaketi. Demokraside en büyük ayıp bu.

Siyasi hükümlerden çok sosyal ve ekonomik detaylara dikkat etmemiz lazım. Kıyılar, petrol kaynakları, yeraltı ve yer üstü zenginlikleri, ormanlarımız kamu arazileri ile tarım arazilerimiz korunmuyor. Tarım arazileri yabacılara satılamaz. Bütün araziler peşkeş çekilecek. Bütün bu ayıplarını türbanla örtüyorlar.

AKP'Lİ BOZDAĞ: ?ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YASA KAOSU YARATMAZ?

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ Anayasa değişikliğinin ardından yasaların Anayasa'ya uygun hale getirilmesi sürecinde kaos yaşanmaması için ?geçici madde? formülünü getireceklerini söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ Anayasa değişikliğinin ardından yasaların Anayasa'ya uygun hale getirilmesi sürecinde kaos yaşanmaması için ?geçici madde? formülünü getireceklerini söyledi.

AKP'nin Sapanca'daki Anayasa kampında görev yapan AKP'nin hukukçu kurmaylarından Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, yeni Anayasa'nın kabulünün ardından yasaların Anayasa'ya uygun getirilmesi konusunda herhangi bir kaos yaşanmasının söz konusu olmayacağını belirtti.

Bozdağ, ANKA'ya yaptığı açıklamada, ?Geçici madde konur, uyum yasaları konulur. Bu bir sıkıntı olmaz? dedi. Türk Ceza Kanunu'ndan örnek veren Bozdağ, ?Biliyorsunuz daha önce Türk Ceza Kanunu yürürlüğe konuldu. Daha önceki kanununa göre yargılaması süren bir çok insan oldu. Bir geçiş süreci öngörüldü? diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin ardından geçiş süreci için geçici maddeler konulabileceğini ifade eden Bozdağ, Türkiye'de daha önce yapılan Anayasa değişikliklerinde de bu tarz uygulama yapıldığını kaydederken bu durumun bir kaosa neden olmayacağını ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber