Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması 700 ytl'ye yaklaştı

Haber Giriş : 26 Kasım 2007 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk-İş, dört kişilik aile için açlık sınırının 697 YTL ve yoksulluk sınırının 2 bin 271 YTL'ye yükseldiğini bildirdi.

ANKARA (ANKA) ? Dört kişilik ailenin aylık açlık sınırı Kasım ayında 697 YTL, yoksulluk sınırı da 2 bin 271 YTL'ye yükseldi.

Türk-İş'in yirmi yıldır her ay düzenli yaptığı ?açlık ve yoksulluk sınırı? çalışmasının Kasım 2007 sonuçları açıklandı. Buna göre, Kasım 2007 itibariyle, dört kişilik bir ailenin ?mutfak? için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 697,16 YTL, gıda ile birlikte konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar (yoksulluk sınırı) 2 bin 270,89 YTL olarak hesaplandı.

Mutfak enflasyonu Kasım 2007 itibariyle aylık yüzde 6.07 oldu. Yılbaşından bu yana yüzde 13.32 artan aylık asgari gıda harcaması tutarında, son on iki aydaki artış ise yüzde 15.19 düzeyinde gerçekleşti. Gıda harcamasında yıllık ortalama artış ise yüzde 11.63 oranında oldu.

Araştırmada, geçerli olan net asgari ücretin aylık 419,15 YTL olduğu hatırlatılarak, asgari ücretin karın tokluğuna çalışmak için yapılması gereken gıda harcamasını dahi karşılamadığı vurgulandı.

-AÇLIK VE YOKSULLUĞUN BEDELİ GİDEREK YÜKSELİYOR-

Türk-İş'in hesaplamasına göre, Türkiye'de açlık ve yoksulluğun bedeli son fiyat artışlarıyla giderek yükseliyor. Soğuk hava koşullarının etkilediği meyve-sebze fiyatları, uzun zamandır gündemde olan ekmek zammı, bakliyattaki dönem artışı gibi etkenler bir araya gelince çalışanların mutfağı yangın yerine döndü. ?Mutfak enflasyonu? anılan dönemde yüksek artış gösterdi.

Araştırmada şöyle denildi:

"Bir yıl öncesine göre mutfak harcamasının 92 YTL ve insan onurunun gerektirdiği yaşam düzeyini karşılayacak toplam harcamanın 300 YTL arttığı dikkate alındığında, özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin gelir düzeylerinin yetersizliği ortaya çıkmaktadır. Bu durum, ekonomik büyüme sağlanmasına karşın refahın adil dağılmadığının ve yardıma muhtaç aile sayısının artmakta olduğunun göstergesi olmaktadır."

-SÜT, YOĞURT VE PEYNİRDE ARTIŞ YOK-

Araştırmada, süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay önemli fiyat artışı yaşanmadığı, bazı ürünlerde, marketler arasındaki rekabet nedeniyle çeşitli fiyat ayarlamaları görüldüğü belirtildi.

-HAMSİ UCUZLADI-

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, et fiyatının değişmediği kaydedilen araştırmada, balıkta çokça tüketilen hamsi ve istavrit fiyatının ucuzladığı, sakatat fiyatlarının ise aynı kaldığı dile getirildi.

Araştırmaya göre, tavuk kilogram fiyatı ile yumurta bu ay yine geriledi. Ancak, bu grup içerisinde yer alan bakliyat ürünlerinin (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) fiyatındaki artış nedeniyle mutfak harcamasına olumlu yansıması söz konusu olmadı. Sadece bakliyat ürünlerindeki yüksek oranlı artışı (kuru fasulye ve barbunyada yüzde 22,04; nohutta yüzde 15.59, yeşil mercimekte yüzde 11.38 ve kırmızı mercimekte yüzde 7.17) kısmen dengeledi.

-MEYVE FİYATI ARTTI, PATATESİN FİYATI İKİYE KATLANDI-

Araştırmada, meyve-sebze grubu ortalama fiyatının geçen aya göre artış yaşadığı ifade edildi. Patatesteki fiyat artışının neredeyse ikiye katlandığı belirtilen araştırmada, kurusoğan fiyatındaki artışın yüzde 66.67 olarak hesaplandığı bildirildi. Hesaplamalarda pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünlerin temel alındığı dile getirilen araştırmada, bu ay ortalama meyve kilogram fiyatının 1,98 YTL olarak hesaplandığı, ortalama sebze kilo fiyatının ise 1,79 YTL olduğu kaydedildi.

-EKMEKTEKİ FİYAT ARTIŞI YÜZDE 19.76 ORANINDA-

Araştırmaya göre, ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmekte beklenen artış bu aybaşında gerçekleşti ve 150 gram ekmek 30 YKR'den satılmaya başlandı. Ekmekteki fiyat artışı yüzde 19.76 oranında oldu. Bu ay gıda harcaması tutarındaki artışın yaklaşık üçte biri ekmeğe yapılan zamdan kaynaklandı. Makarna ve irmiğin fiyatı aynı kalırken, pirinç, un ve bulgur fiyatı arttı.

-TEREYAĞI VE MARGARİN FİYATI ARTTI-

Tereyağı ve margarin fiyatının arttığı, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatının değişmediği ifade edilen araştırmada, siyah ve yeşil zeytin fiyatının gerilediği, şeker, bal, pekmez, tuz fiyatının aynı kaldığı ve reçel fiyatının arttığı belirtildi. Araştırmaya göre, yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ceviz fiyatı artarken diğerleri aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile çay ve salçanın fiyatı değişmezken, çay ve ıhlamur fiyatı yükseldi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber