Pfizer'ın aşısında, yüzde 50 koruma, mutasyonlara etkisiz haberi doğru değil

BioNTech aşısını yoğun olarak kullanan İngiltere, İsrail ve İsviçre, ilk dozda korumanın "beklenenin çok altında ve yüzde 50'ler seviyesinde" olduğu haberini teyit.org yalanladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2021 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Pfizer'ın aşısında, yüzde 50 koruma, mutasyonlara etkisiz haberi doğru değil

BioNTech aşısını yoğun olarak kullanan İngiltere, İsrail ve İsviçre, ilk dozda korumanın "beklenenin çok altında ve yüzde 50'ler seviyesinde" olduğu haberini teyit.org yalanladı.

Teyit.org'dan konuyla ilgili yapılan açıklama

İsrail Sağlık Bakanlığı, aşının tam koruyucu etkisinin henüz görülmediğini söyledi.

Aşının ilk doz korumasının yüzde 50 düzeyinde olması olağan, Pfizer/BioNTech aşı çalışma sonuçlarında ilk doz etkililiğini yüzde 52 açıklamıştı.

Covid-19 aşıları iki doz uygulanıyor. Tam koruma ikinci dozdan sonra sağlanıyor.

Pfizer/BioNTech aşısının Britanya'daki mutasyona karşı etkili olduğu açıklandı.

Güney Afrika ve Brezilya varyantlarında etkililik ise araştırılmaya devam ediyor.

Tam koruma ikinci dozdan sonra oluşuyor

Haber, Pfizer/BioNTech aşısının yoğun olarak kullanıldığı İsrail'de aşılama sonrası yapılan bazı açıklamalara dayandırılmış. Buna göre, aşının ilk doz korumasının beklenenin çok altında, yüzde 50'ler seviyesinde olduğu söylenmiş.

İsrail nüfusuna oranla dünyada en fazla aşılama yapan ülkelerin başında yer alıyor. Resmi sayılara göre, 2 milyondan fazla kişinin ilk dozu, 850 binden fazlasının da ikinciyi aldığı biliniyor. Aşının ilk doz etkililiğinin yüzde 50'lerde kaldığı çıkarımı, ülkenin Covid-19'dan sorumlu yetkilisi, Prof. Nachman Ash'in Times of Israel'de yer alan açıklamaları üzerinden yapılmış. Ash, Pfizer aşısının ilk dozunun, Covid-19'a karşı başlangıçta belirtilenden daha az koruma sağladığını söyleyerek, aşının virüsün mutasyonlu hallerine karşı koruma sağlayamayacağı konusunda uyarıda bulunmuş.

Ancak bu açıklamadan kısa süre sonra İsrail Sağlık Bakanlığı, Ash'in sözlerinin bağlamdan koparıldığını söyleyen bir açıklamada bulundu. Aşının tam koruyucu etkisinin henüz görülmediği söylendi.

Pfizer/BioNTech'e ait aşının ilk doz koruması yüzde 52 açıklanmıştı

İsrail'de ya da bir başka ülkede ilk doz aşılamadan sonra korumanın yüzde 50'ler seviyesinde olması şaşırtıcı da değil. Şimdiye dek kullanılan Covid-19 aşılarının tamamı iki doz olarak uygulanıyor. Pfizer/BioNTech ilk dozdan 21 gün sonra ikinci dozu uygulayarak aşının uzun süreli korumasını sağlamış oluyor. Moderna ve Türkiye'de kullanılan Sinovac aşısı ise 28 gün arayla uygulanıyor. İlk doz, bağışıklık sisteminin SARS-CoV-2'ye karşı bir yanıt oluşturmasına yardımcı oluyor. İkinci doz, uzun süreli koruma sağlamak için bağışıklık tepkisini artırıyor. Bu nedenle ilk dozdan sonra kişilerin Covid-19'a karşı tam korumada olduğunu söylemek zaten mümkün değil. Ancak ilk doz kısa süre de olsa bir koruma sağlıyor.

Pfizer/BioNTech Covid-19 aşısıyla ilgili tüm faz sonuçlarını açıklamıştı. Buna göre, aşı ilk dozdan sonra yaklaşık yüzde 52 etkili; ikinci dozdan birkaç gün sonra ise etkililiği yaklaşık yüzde 95. Etkililik sonuçlarının elde edilebilmesi için, pek çok ülkede gönüllülerle aşı denemeleri yapıldı. Aralık 2020'de yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, 43 binden fazla kişi aşılanmıştı, bunların yarısı ise plasebo grubundaydı. Çıkan sonuçlarda, ilk dozdan sonra dokuzu plasebo grubunda olan 10 şiddetli Covid-19 vakası görülmüştü. İkinci dozdan sonra ise, aşı grubunda bir vaka, plasebo grubunda ise dört vaka tespit edilmişti.

Aşı Britanya mutasyonuna karşı etkili, diğerlerine karşı etkisi araştırılıyor

SARS-CoV-2 virüsünde bugüne dek üç büyük mutasyon görüldü. Bunlardan ilki, Britanya'da tespit edilen B.1.1.7 mutasyonu. Ayrıca Güney Afrika'da daha önce N501Y adlı bir başka minör mutasyon daha bulunmuştu.

Britanya (B117): Pfizer/BioNTech 20 Ocak 2021'de bir açıklama yayınlayarak aşının bu mutasyona karşı etkili olabileceğini gösteren sonuçlar olduğunu söyledi.

Güney Afrika (N501Y): Çalışmalar, Pfizer/BioNTech aşının bu mutasyonda da etkili olabildiğini gösteriyor.

Güney Afrika (B1351): Bu varyantta daha fazla antikor üretimine ihtiyaç duyulduğu biliniyor. Pfizer/BioNTech bu mutasyona karşı aşının etkili olabilmesi için çalışıyor.

Brezilya (P1): Henüz bu mutasyonla ilgili aşının etkililiğine ilişkin net bir sonuç yok.

Aşılar bir kez bulunduktan sonra varyantlara karşı güçlendirilebiliyor. Pfizer/BioNTech'in yanı sıra, Moderna Britanya ve Güney Afrika'da görülen mutasyonlara karşı aşılarının etkili olduğunu açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber