Yükseköğretimde yapılacak reformlarla ilgili özel rapor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 09:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversiteler birlik çatısında toplansın

Başbakanlığın talebiyle hazırlanan yükseköğrenim raporunda en az üç üniversitenin bir birlik çatısı altına alınması önerildi. Rapora göre Türkiye'de yalnızca 30 devlet üniversitesi ?gelişmiş? sıfatını hak ediyor.

YAKUP BULUT / ANKARA

Başbakanlık, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu'na yükseköğretimde yapılacak reformlar ile ilgili bir rapor hazırlattı. Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın talebi üzerine Hatipoğlu'nun hazırladığı raporda üniversitelerle ilgili köklü reformlar yapılması öneriliyor.

ÜNİVERSİTEDE TOTALİTER YAPI

Raporu hazırlayan Hatipoğlu, genel anayasa değişikliği dışında YÖK yasasının değişmesi için acele edilmeden 2-3 yıl üniversiteleri özerkliğe kavuşturucu hazırlıklar yapılmasını istedi. Raporda, "Bugünkü üniversitemiz, 1981'de getirilen YÖK sistemi ile, olması gerekenin tersine otoriter ve hatta totaliter yapıya sahiptir. 1946'da kazanılan özerk yapı 1981'de yitirilmiştir" denildi.

REKTÖR DEĞİL ÖĞRETİM ÜYESİ

Raporda "ivedi" olarak yapılması gerekenler de şöyle sıralanıyor:

Yeni YÖK Başkanı, şimdiki rektör odaklı sistemi öğretim elemanı odaklı sisteme dönüştürmelidir.

Rektörlerin bir dönem (4 yıl) ve her dönem başka alandan seçilmeleri sağlanmalı. Kadrosunda 100'den az doçent ve profesör olan üniversitelerde rektör adayları YÖK tarafından belirlenmelidir.

Kılıf-kıyafet yasağının hemen çözülmesi ve gündemden çıkarılması gerekir.

Meslek liselerine uygulanan katsayı eşitsizliği giderilmeli.

32 yeni üniversiteye atanacak rektörlerle ilgili yasa çıkarılmalı ve atamalar ivedilikle yapılmalıdır.

Üniversite kontenjanları iki katına çıkartılmalı. Üniversiteler "Üniversite Birlikleri" çatısı altında gruplandırılmalıdır.

Öğretim elemanlarının ekonomik durumlarında iyileşme sağlanmalıdır.

Vakıf üniversitelerinin fazla öğrenci almaları ve ücret indirimi sağlanmalıdır.

Meslek yüksekokullarından nüfusu 20 binden az olan yerleşim yerlerindeki okullar kapatılmalıdır.

YÖK yasasının üniversite içi sürgününe ve yurt içi sürgününe olanak veren maddeleri yürürlükten kaldırılmalıdır.

Sadece 30 gelişmiş üniversite

Rapora göre 85 kamu üniversitesinden en fazla 30'u "gelişmiş üniversite" sıfatını hak ediyor. Rapordaki ilginç önerilerden biri de üniversitelerin en az üç üniversiteden oluşacak "Üniversite Birlikleri" çatısı altında gruplandırılması. Raporda şöyle denildi: "Geçen 26 yılda YÖK sistemini kararlı ve samimi olarak değiştirmek isteyen ilk hükümet, bugünkü hükümettir. Dolayısıyla 8 Aralık 2007, ilk ve son fırsattır. Yeni Başkan sistemi iyi bilen, kararlı ve cesur birisi olmalıdır. Bunu, aynı niteliklerde en az 3-4 üyenin atanması izlemelidir. Hedefe ancak böyle bir yapılanma ile ulaşılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber