Boğaziçi ve ODTÜ öğrencilerini bile, 'işsizlik korkusu' sardı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Aralık 2007 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Onlar da umudu kesti

Bugüne kadar "Mezun olduğumda beni kaparlar" diyen Boğaziçi ve ODTÜ öğrencilerini bile, 'işsizlik korkusu' sardı

Üniversite... Pek çok gencin hayallerini süsleyen, geleceği ifade eden tılsımlı bir sözcük. Ama üniversiteli olanlar için her şey toz pembe değil. Ünlü okulları bitirmek yetmiyor; daha yaratıcı, donanımlı olmak gerekiyor. Bu yüzden üniversiteli işsizler hızla artıyor. Son 7 yılda diplomalı işsiz sayısı 233 bin arttı, sadece geçen yıl diplomalı işsizlere 83 bin genç katıldı...

Türkiye'nin en iyi üniversitelerini kazandılar ama iş bulma umudu taşımıyorlar.

Çünkü, 2001 krizinde ortaya çıkan ?diplomalı işsiz? ordusu kartopu gibi büyüdü ve aradan 7 yıl geçmesine rağmen işsizlik kabusu üniversite mezunlarını terk etmedi. Resmi istatistiklere bakılırsa, 2000 yılında 143 bin üniversite mezunu işsiz varken, 2007 yılının Ağustos ayı verilerine göre bu sayı 376 bine ulaştı. Son 7 yılda diplomalı işsiz sayısının 233 bin arttığı görülüyor. Sadece geçen yıl diplomalı işsizler ordusuna 83 bin gencin katıldı.

Peki üniversiteler nasıl işsiz üreten fabrika haline geldi? Üniversiteye girmek için büyük bir yarıştan geçen gençler bu kez işsizlik gerçeğine karşı ne düşünüyor, ne önlem alıyor? Her 100 üniversite mezunundan 12,5'ine iş bulamayan Türkiye bu istatistikle OECD ülkeleri arasında en kötü durumdan nasıl kurtulacak?

İşte bu soruların yanıtını aramak üzere bu yazı dizisini hazırladık. Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Koç Üniversitesi gibi Türkiye'nin en başarılı öğrencilerinin tercih ettiği üniversitelerde, üniversitelilerle konuştuk. Boğaziçili Ayşen Girit durumu özetliyor: ?Mezun olunca işsiz kalacağım, çünkü Artık Boğaziçi'nden mezunum demek yetmiyor. Üstüne bir de Harvard'da master yaptım demeniz gerekiyor ki, iş bulabilesiniz.?

Çince öğrenenler....

Öğrenciler artık hiçbir diplomanın iş garantisi getirmediğinin farkında. Çince öğrenen, özel kurslara devam eden, böylece mesleği dışında da iş bulma seçeneklerini artırmak isteyen gençlerle konuştuk. Neden bu kadar umutsuz olduklarını anlamak da zor değil. Çünkü Türkiye'de her yıl 450 bin kişi üniversiteye giriyor, bunun 230 bini mezun oluyor. Bu yüzden diplomalı işsiz ordusu her yıl katlanarak artıyor. Türkiye'de 10 bin doktor, 30 bin hemşire, 35 bin ziraat mühendisi, 50 bin mimar ve mühendis, 3 bin de veterinerin iş bulamadığı biliniyor. İşte mesleğini yapamayan o diplomalı işsizlere semt pazarlarında tezgahtarlık yaparken rastladık. Artık umutları kalmamış, ?Böyle çalışmaya devam edeceğiz? diyorlar.

OECD üyeleri içinde en çok üniversiteli işsiz bizde

OECD ülkeleri arasında en fazla üniversite mezunu işsiz Türkiye'de bulunuyor. İşsiz kadın üniversite mezunu sıralamasında da Türkiye birinci sırada. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) ?Bilim, Teknoloji ve Endüstri Tablosu 2007? adlı araştırmasında şöyle denililiyor: Türkiye'de üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı yüksektir (yüzde 12.5). Bu oran İspanya'da 8.1, Fransa'da 7.4 ve Polonya'da da 7.3'dir.

Mert Tan İÜ Halkla İlişkiler 1. sınıf öğrencisi

Kuzenim pazarcı oldu

Kuzenİm Sinema-TV mezunu oldu. 2 sene iş bulamayınca pazarcılık yapmaya başladı. Pazarda penye satıyor. Eline de ayda 3-4 bin YTL geçiyor. Kim bilir belki ben de onun yanına giderim mezun olunca.

Serpil Yıldız İÜ Halkla İlişkiler 1. sınıf öğrencisi

İşsiz kalacağız

Okuldan mezun olduğumuzda işsiz kalacağımızı biliyoruz. Çünkü iş bulmak çok zor. Buna kendimizi şimdiden hazırladığımızı söyleyebilirim. Kuzenimin halkla ilişkiler şirketi var. Belki onun yanında iş bulabilirim.

Ali Sel İÜ Halkla İlişkiler 1. sınıf öğrencisi

Torpili olan şanslı

Mezun olduğumda iş bulurum diyemiyorum. Çünkü benimle birlikte yüzlerce insan mezun olacak. Herkes iş kapmaya çalışacak. Torpili olan şanslı, olmayanın şansı yok. İş bulamazsam eğer yurtdışına giderim.

Seçil Erol (Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. sınıf, 22 yaşında)

Artık herkes üniversite mezunu

EsKİden iş ararken üniversite mezunu olmak bir avantajdı. Ama artık herkes üniversite mezunu. Artı özellikler gerekiyor. Master yapmak istiyorum. O zaman kendimi garantiye alırım diye düşünüyorum. Büyük şirketlere staj için başvurduğumuzda bile sınav yapıyorlar. Staj için bu kadar titizlik gösteriyorlarsa kalıcı eleman alırken kim bilir hangi şartları arıyorlardır.

Ayşen Girit (Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji 3. sınıf öğr. 21 yaşında)

Harvard'da master yaptım derseniz, belki

Mezun olunca işsiz kalacağım. Çünkü artık Boğaziçi'nden mezunum demek yetmiyor. Üstüne bir de Harvard'dan master yaptım demeniz lazımki sizi işe alsınlar. Bizim okuldan mezun olanlar şirketlerin insan kaynakları bölümünde çalışıyor. Bunu yapamam. Başarılı olursam okulda kalmak istiyorum.

Çağlar Sayıcı (Koç Üniversitesi Makina Mühendisliği 4. sınıf 23 yaşında)

Şimdiden 10 şirkete başvurdum

AĞabeyİm İ.Ü Diş Teknisyenliği'nden mezun oldu. 1 sene işsiz kaldı. Yine istediği gibi iş bulamadı. Ben şimdiden 10 şirkete iş başvurusunda bulundum. İkinci dönemde çalışmak istiyorum. Mühendisler için sanayi bölgesi Gebze'de iş olanağı fazla. Ancak gidip gelmesi zor olduğu için şehir merkezinde bir iş arıyorum.

Senem Çalışkan (İ.Ü Almanca Öğrt. 4. sınıf öğrencisi 22 yaşında)

Yeni mezundan tecrübe istiyorlar

Okulumu bitirince çok fazla seçeneğim yok malesef. 15 yıldır okullara kadrolu Almanca öğretmeni ataması yapılmıyor. Geriye bir tek özel sektör kalıyor. Tabii özel okullarda da iş tecrübesi olanlar bir adım önde. Biz tercih edilmiyoruz. Yeni mezunlara şans verilmesi gerekiyor.

Üniversiteliden ablaaa!

Nuran Camcıoğlu (Uludağ Turizm Otelcilik mezunu, 35 yaşında)

1995'te mezun oldum. Uzun süre işsiz kaldım. ABD'de uluslararası ilişkiler eğitimi alan bir arkadaşım da işsiz kalınca, kafa kafaya verip ne yapalım diye düşündük. Ve pazarcılıkta karar kıldık. Halimden memnunum. Bir daha sektöre dönmeyi düşünmüyorum. İnsanın kendi işini yapması en güzeli. 2 bin YTL taksitle ev aldım kendime. Ne kadar kazandığımı varın siz tahmin edin. Yazın bir ayda elime 10 bin YTL bile geçiyor. Aldığım eğitim, pazarda müşterilerimle iyi bir iletişim kurmamı sağlıyor. Tezgahım hiç boş kalmıyor.

İşi sevmek karın doyurmuyor

Oya Tunalı (AÜ İşletme mezunu, 35 yaşında)

Lisede yapı ressamlığından mezun oldum. Bir yandan Açık Öğretim'de okudum bir yandan da çalıştım. Üniversiteyi bitirdim ama kendi alanımda iş bulamadım. Bir mimarlık bürosunda çalışıyordum. 1 yıl önce işsiz kaldım. İşimi seviyordum ama sevmek karın doyurmuyor. Ben de pazarcılık yapmaya başladım. 8 aydır kendi işimin patronuyum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber