Beklenen deprem İstanbul'da değil, Marmara'da olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2007 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Beklenen deprem İstanbul'da değil, Marmara'da olacak. İstanbul'da fay yok" dedi.

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Belediyesince Fethiye Mahallesi'nde kurulan, "Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonu" törenle hizmete girdi.

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, törende, istasyonun, "Depremleri önceden belirleme projesi" kapsamında yapılan bir çalışmanın sonucu olduğunu bildirdi.

İstasyonun, Berk Üstündağ ve Müfit Canyaran'ın çok önemli bir buluşunun ürünü olduğunu kaydeden Gündoğdu, bu tür istasyonların 2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) proje haline dönüştüğünü ve çok sayıda ilde kurulduğunu belirtti.

Gündoğdu, son derece ucuz maliyeti olan proje sayesinde muhtemel depremlerin yaklaşık yeri ve zamanının önceden saptanmasının amaçlandığını ifade ederek, "17 Ağustos depreminden önce bin 26 olgu tespit edilmişti. Fiziksel değişken, doğada veya eşyalarda olan değişkenler sistematik olarak takip edilse, büyük depremlerden önce önemli işaretler, algılar saptanabilir. Bunlar, laboratuvar deneyleriyle de ortaya konulmuş şeylerdir" diye konuştu.

Açılışı yapılan istasyon aracılığıyla bölgede meydana gelen hareketliliğin İTÜ tarafından takip edileceğini dile getiren Gündoğdu, ayrıca küçük depremlerin izlenebileceği bir sismografın da deneme amaçlı olarak istasyona yerleştirildiğini vurguladı.

"DENİZLİ'DE OLAN DEPREM BİZİM İÇİN SÜRPRİZ DEĞİLDİ"

Bir gazetecinin, "Marmara'daki risk durumu nedir" yönündeki sorusu üzerine Gündoğdu, "Marmara'da deprem olacak. Beklenen deprem İstanbul'da değil, Marmara'da olacak. İstanbul'da fay yok. Marmara'da, 7 şiddetinde bir depremin olacağını biriken enerjiden biliyoruz. 7'nin üzerindeki bir deprem yıkıcı bir depremdir" dedi.

Gündoğdu, "Marmara depreminde bin 26 olgu olduğunu söylediniz. Şu an için böyle olgular var mı?" yönündeki soruyu ise "Bir internet sitesinde bazı arkadaşlarımız yorum yapıyorlar. Bunu açıklarsanız bir yasaya bağlamalısınız. Bir yasaya bağlayamadığınız açıklamalar ayakları havada kalan açıklamalardır. Sansasyonel olarak her tarafa çekilebilir.

Ama Denizli'de olan deprem bizim için sürpriz değildi. Bir beklentimiz vardı" yanıtını verdi.

"DOĞU ANADOLU ÜRKÜTÜYOR"

"Deprem deyince, sürekli Marmara gündeme geliyor. Marmara'nın dışında tehlikeli bölgeler nereleri?" yönündeki soru üzerine, Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Doğu Anadolu, Marmara'nın dışında en çok ürktüğüm yer. Doğu Anadolu fayı, ne yapacağı belli olmayan fay. Sabıkası çok fazla. Tarihteki notlarda, 265 bin ölüden bahsediliyor. İkinci endişem, bölgede yapılar çok kötü. Çok tarihi yapı var, son derece kötü. Bingöl depreminde bir kere daha gördük oralarda... Çok güzel kentler, büyük tarih, ama depremi düşündüğünüzde çok büyük bir riske sahip olduğunu görüyorsunuz. Orada 6.5 büyüklüğündeki deprem, burada 7'nin üzerindeki depreme eşdeğer bir

zarar oluşturacaktır, aradaki farkın çok büyük olmasına rağmen. O yüzden de oradakilerin de planlarını ona göre hazırlamaları gerekir." Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Bursa'nın, birinci derecede deprem bölgesinde bulunan bir kent olduğunu hatırlattı. Özellikle 17 Ağustos depreminden sonra ülkenin batı bölgesinde deprem bilincinin gelişmeye başladığını ifade eden Bozbey, bu çerçevede kendilerinin de üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber