Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası kuruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2007 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, işçi, memur, işveren, emekli sendikalarından sonra öğrenci sendikasıyla da tanıştı. Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası olacak Öğrenci Gençlik Sendikası'nın (Genç-Sen) Kurucu Genel Kurulu ODTÜ'de yapıldı.

Alınan bilgiye göre, 2006 yılının yaz aylarında ?Yolunda gitmeyen bir şeyler var? sloganıyla yola çıkan bir grup öğrencinin uğraşları, DİSK'in de destekleriyle, Türkiye'de bir ilke dönüşerek Öğrenci Gençlik Sendikası halini aldı.

Genç-Sen Kurucu Genel Kurulu, 30 ilden gelecek katılımcılarla, ODTÜ Kemal Kurdaş Konferans Salonu'nda yapıldı.

Kurucu Genel Kurul'da, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün divan başkanlığına seçildi. Görgün, konuşmasında Genç-Sen'in kurulduğu 15 Aralıkı tarihi bir gün olarak değerlendirdi ve Genç-Sen Kurucu Genel Kurulu'nun üniversite gençliğinin olgunluğunu gösterdiğini ifade etti.

Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko ise konuşmasında ?Genel Kurul'un tarihe çok büyük harflerle geçeceğine emin olmalısınız? dedi.

Birlik masajı vermek için Genel Kurul'a geldiklerini anlatan Beko, ?Sizin sorunlarınız en az bizimkiler kadar ağır. Bu sorunları çözebilmek, aşabilmek için örgütlü güç olmaktan başka çareniz yok? diye konuştu.

BAŞKAN YOK

Konuşmaların ardından Genç-Sen Tüzük Taslağı hakkındaki görüşmelere geçildi. Görüşmelerin ardından kabul edilen tüzükte Genç-Sen'in üniversitelerde şubeleşmesi, Sendikanın başkanı olmaması, bunun yerine Merkez Yürütme Kurulu oluşturulması ve başkanın görevlerinin bu kurul tarafından üstlenilmesi yer aldı.

Tüzüğe göre, üyeliğin tek koşulu öğrenci olmak olacak, sendikanın tek bir sözcüsü olmayacak ve sendikanın tüm organlarında yüzde 40 kadın kotası uygulanacak.

?BAŞKA BİR ÜNİVERSİTE, BAŞKA BİR EĞİTİM MÜMKÜN?

?Başka bir üniversite, başka bir eğitim mümkün? iddiasındaki öğrenciler, sorunlarının çözümü için sendika kurma yolunu seçtiler. Sendika ihtiyacının nedenleri, ?Derslerin zorluğundan sıkıcılığına, ders araç gereçlerinin pahalılığından çan eğrisi not sistemine, yurtlardaki su sıkıntısından internetin yavaşlığına, yemekhane fiyatlarından tuvalet temizliğine, YÖK'ten demokrasi sorununa, ulaşım fiyatlarından ders müfredatlarına, cinsiyetçi uygulamalardan diplomalı işsizliğe, kapatılan medikolardan disiplin yönetmeliklerine? kadar uzanan geniş bir listeyi kapsıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber