İş-Kur: İstihdam ve büyüme arasındaki ilişki zayıflıyor

Haber Giriş : 24 Aralık 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), dünyada son yıllarda yaşanan hızlı büyümeye karşın istihdam ve işsizliğin, ciddi bir ekonomik ve toplumsal sorun olmaya devam ettiğini belirterek, istihdam ve büyüme arasındaki ilişkinin giderek zayıfladığı ifade edildi.

İş-Kur'un "4. Genel Kurul Çalışma Raporu"nda, tek başına ekonomik büyümenin istihdam alanındaki küresel gereksinimleri karşılamaya yetmediğine işaret edildi. Raporda, ILO verilerine göre, 1990-2003 yılları arasında GSYİH'daki 1 puanlık artışın istihdama yalnızca 0.3 puanlık artış sağladığı anımsatıldı. Küresel büyüme tahmininin 2007 yılında yüzde 4.9 olacağı ifade edilen raporda, büyümenin tahmin edilen oranda gerçekleşmesi halinde dünya ekonomisinin üst üste dört yıl boyunca büyüme göstermiş olacağına dikkat çekildi. Raporda küresel büyümeye ilişkin şu tahminlerde bulunuldu:

"ABD ve Japonya'daki büyümenin yavaşlayarak sürmesi, Avrupa'da ise iyileşmenin devam etmesi bekleniliyor. Yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin güçlü bir şekilde süreceği düşünülüyor. Bu olumlu görünümün sürmesi için enflasyonist baskılar kontrol altına alınırken gelişmiş ülke merkez bankalarını faiz artışlarında daha ılımlı davranmaları gerekiyor. Ayrıca, gelişmiş ülkelerdeki iç talep büyümesinin dengelenmesi, gelişmekte olan ülkelerin kapasite darboğazlarından kaçınması ve küresel finans piyasalarının daha istikrarlı olması lazım."

Raporda, gelişmiş ülkelerde görülen işsizliğin ana nedeninin, talebin mevcut işgücü arzının tamamını çalışır durumda tutacak düzeyde olmamasından ve ekonomik organizasyonun bu talebi yaratamamasından kaynaklandığı belirtildi. Gelişmekte olan ülkelerdeki işsizliğin ana nedeni ise tarımda yaşanan çözülme olarak gösterildi.

-"HER EKONOMİK BÜYÜME İSTİHDAM ARTIŞI GETİRMİYOR"-

Raporda, aktif işgücü piyasası politikalarının uygulanmasında en önemli görevin kamu istihdam kurumlarına düştüğü kaydedildi. İşsizliği azaltmak ve istihdamı arttırmak için en etkili politikanın, sürdürülebilir ve yüksek bir ekonomik büyüme oranını sağlamak olduğu ifade edilen raporda, her ekonomik büyümenin beraberinde istihdam artışını getirmediği vurgulandı. Raporda, "Bu nedenle büyümenin yanı sıra başta istihdamın ekonomik politikaların merkezine konulması olmak üzere insan kaynaklarına yatırım yapılması ve aktif işgücü piyasası politikalarının etkin olarak uygulanması gerekmektedir. İşgücünün yalnızca tek bir alanda eğitimi günün şartlarında artık yeterli değildir. Bu nedenle değişen işgücü piyasasının gereklerine kısa sürede uyum sağlayabilecek niteliklere sahip işgücünün yaşam boyu eğitimi öngörülmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber