Memurluktan istifa edip yurtdışında çalışmayı düşünen nasıl emekli olur?

Memurluktan istifa edip yurtdışında çalışmayı düşünen ziyaretçimizin sorular ve cevap değerlendirmelerimiz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Haziran 2021 00:03, Son Güncelleme : 05 Haziran 2021 17:04
Memurluktan istifa edip yurtdışında çalışmayı düşünen nasıl emekli olur?

Memurluktan istifa edip yurtdışında çalışmayı düşünen ziyaretçimizin sorular ve cevap değerlendirmelerimiz.

1976 Doğumlu - Erkek

SSK İşe Başlama : 14/03/1995 - 18/08/1995 ( İşyeri )

05/07/1997 - 30/08/1997 ( Yaz Dönemi- Üniversite Öğrencisi İken)

Memuriyete ve MEB'de Göreve Başlama Tarihi: 28.09.2000 05.04.2021 tarihi itibariyle ; Emekliliğe Esas: 21 Yıl 1 Ay 5 Gün MEB de Kadrolu/Sözleşmeli Öğretmenliğe Esas: 19 Yıl 3 Ay 1 Gün

Subay Okulu Başlama Tarihi : 20/11/2001 Yedek Subaylığa Giriş Tarihi : 01/04/2002 Kıta Bitiş Tarihi : 20/03/2003

Milli Eğitim bakanlığında Öğretmen olarak çalışmaktayım.

28 Temmuz 2023 tarihi itibariyle; Emekliliğe Esas: 23 Yıl 4 Ay 28 Gün -

MEB de Kadrolu/Sözleşmeli Öğretmenliğe Esas: 21 Yıl 6 Ay 24 Gün hizmetim olacaktır. (Hizmet Birleştirme yapılmış halidir.)

Almanya'da bulunan bir okulda öğretmenlik yapmak üzere 28.07.2023 tarihinde memuriyetten ayrılmak zorunda kalabilirim. Ancak Türkiye'den memur olarak emekli olmak istiyorum.

Bu sebeple aşağıda belirtilen sorularıma cevap verirseniz memnun olurum.

Soru 1. Emeklilik için 25 yıl çalışma süresi hesaplanırken Emekliliğe Esas süresinden mi hesaplanıyor yoksa MEB de Kadrolu/Sözleşmeli Öğretmenliğe Esas mı?

Cevap 1- 2008 yılı öncesi 657 sayılı Kanuna tabi olarak memur statüsünde göreve başlayanlar hakkında 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır. Erkek memurların emekli olabilmeleri için 25 yıl + Yaş şartı gerekir. Şayet 23/05/2002 tarihine kadar olan toplam hizmet süreleri en az 3 yıl olmayan erkek memurlar 60 yaşını doldurmaları gerekir. Bu durumda sizin 25 yıl hizmet + 60 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Emeklilik hizmet toplamında işçi, esnaf, memurluk hizmet toplamının tamamı esas alınır. Yani sadece sözleşmeli öğretmenlik değil hem sözleşmeli öğretmenlik hem normal memurluk, primleri yatırılmış olan işçilik, yedek subaylık, yedek subaylıktan kazanılan fiili hizmet süresi zammı toplamı esas alınır.

Soru 2. 25 yıla tamamlamak için arada kalan süreyi önceden veya sonradan ödeyerek (Örneğin: 2 yıl prim ödeyerek) 25 yıla tamamlamak mümkün müdür?

Cevap 2- Mevcut yasal düzenlemelerde çalışılmayan sürelerin hizmetten sayılması için ödeme şekli yoktur. Fiilen çalışılan, primleri yatırılmış süreler esas alınır.

Soru 3. Emekliliği hak etmek için neler yapmam gerekir?

Cevap 3- Emekliliği hak etmeniz için mutlaka 25 yıl hizmetiniz ve 60 yaşınızı doldurmanız gerekir. Ayrıca hizmet tamamlamak için 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında, yurt dışı sürelerinizi borçlanma yapmak üzere SGK ya müracaat da etmeniz mümkün olabilir.

Soru 4. Emekli İkramiyesi hesaplanırken bir fiil çalışılan süreden mi hesaplanır? Hangi süre; Emekliliğe Esas mı ? MEB de Kadrolu/Sözleşmeli Öğretmenliğe Esas mı ? Yoksa Borçlanma sonrası Ödenen Toplam yıl itibariyle mi ödeme yapılır?

Cevap 4- Emekli ikramiyesi ödenmesiyle ilgili hüküm 5434 sayılı Kanun Madde 89 hükmünde bulunur. Bu hüküm gereği memurluk hizmetlerinin her tam yıllarına emekli ikramiyesi ödenir. Ayrıca, daha önce sözleşmeli olanların memurluğa geçiş yaptıklarına dair yasal düzenlemelerde bu sürelere de emekli ikramiyesi ödenir şeklinde hüküm varsa bu sürelere de emekli ikramiyesi ödenir. Ancak, sözleşmeli sürelere bir ödeme alınmış ise ödenmez. Yurtdışı borçlanmalara emekli ikramiyesi ödenmez, boşlukta geçen sürelere de zaten bir borçlanma olmayacağı için emekli ikramiyesi de söz konusu değildir.

Soru 5. Hak edilen emeklilik statüsü Memur Emeklisi mi? SSK lı mı ? yoksa Bağ-Kur lu mu?

Cevap 5- Son çalışmalarınız toplamının 1260 gün ve daha fazlası memurluk olduğu için memur statüsünden emeklilik olur. Yurtdışında Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmalarınız olsa da bu durum değişmez.

Soru 6. Asker Subay öğrenci süresini ödemem bana yarar sağlar mı?

Cevap 6- Yedek subay öğrenci süresini borçlanmak emeklilik yaşınızı etkilemez, sadece hizmet sürenizi artırır.

Soru 7. Yedek Subay iken kazanılan " Yıpranma Payı" emekliliği kaç gün etkiler ? Emekliliği öne çeker mi?

Cevap 7- Fiili hizmet süresi zammı, yani yıpranma payı hizmet olarak 3 ay etkiler, emeklilik yaşı olarak da 60 yaşınızı dolduracağınız tarihten 3 ay daha önce tamamlamaya etki eder.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Doğum tarihi: Şubat 1977 - Kadın - Evli - 2 Çocuklu

Memuriyete ve MEB'de Göreve Başlama Tarihi: 30/09/1999

Emekliliğe ve MEB de Kadrolu/Sözleşmeli Öğretmenliğe Esas: 18 Yıl 2 Ay 12 Gün

Doğum İzni Başlama Tarihi: 28/03/2006 Doğum İzni Bitiş Tarihi: 31/05/2006 Doğum İzni Süresi : 2 ay 3gün

Aylıksız İzne Başlama Tarihi: 15/02/2018 ( Eşimin MEB yurtdışı görevi sebebiyle)

Türkiye'den memur olarak emekli olmak istiyorum. Bu sebeple aşağıda belirtilen sorularıma cevap verirseniz memnun olurum.

Soru 1. Doğum İznimi ve Aylıksız İznimi borçlanıp ödeme yaparsam Emekliliğe Esas Sürem yıl olarak ( Örneğin 5 yılı ödersem ) 23 yıl olur mu?

Cevap 1- Doğum izni ve borçlanma kapsamında olan aylıksız izin sürelerinizin ister tamamını ister bir kısmını ödemeniz mümkün olur. Bu durumda emeklilik hizmet süreleriniz artar. Bu işlem için ister her ay ister emekli olmadan en az 6 ay önce borç tutarının tamamını bir seferde SGK ya ödeyerek hizmet kazanabilirsiniz.

Soru 2. Ödeyip 23 yıl olduktan sonra 25 yıla tamamlamak için dışarıdan prim ödersem emekli olabilir miyim?

Cevap 2- 5434 sayılı Kanun kuralları çerçevesinde isteğe bağlı iştirakçilik sisteminden yararlanıp emeklilik hizmet süresini tamamlayabilirsiniz. Kadın memurlar için emeklilik hizmet süresi 8 Eylül 1999 tarihinden önce hiçbir surette çalışması olmayan ve bu tarihten sonra memurluğa başlamış olanlar için 25 hizmet yıldır. İsteğe bağlı iştirakçilik konusuyla ilgili sitemizde değerlendirmelerimiz mevcut olup ziyaret edebilirsiniz.

Soru 3. Aylıksız İzne ayrılırken Kadro/Derece: 2/3 olarak ayrıldım. Aylıksız İzinde geçen sürelerimi borçlanıp ödemem durumunda Kadrom ve Derecem de yıllar yükseldiği için 1/4 olur mu?

Cevap 3- Aylıksız iznin dayanağı 657 sayılı Kanun 108 (D), 78 veya 79 uncu maddeler kapsamında ise bu sürelerin intibak işleminde uygulanması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Ancak bu konu hakkında yani, ücretsiz izne ayrılma durumunuza ve bu durumun MEB tarafından öğrenilmesinde fayda olacağı değerlendirilmiştir. Ancak, doğum nedeniyle kullandığınız 2 ay 3 gün sürenizi borçlanırsanız hizmet süreniz bu süre kadar daha erken tamamlanmış olur.

Soru 4. Emekliliği hak etmek için neler yapmam gerekir?

Cevap 4- Emekliliği hak etmeniz için mutlaka öncelik olarak 25 hizmet yılınızı tamamlamanız gereklidir. Bu süreyi borçlanma yapılacak sürelerle de tamamlamanız veya zorunlu olarak hiçbir şekilde çalışmamanız şartıyla isteğe bağlı iştirakçilik sisteminden yararlanarak da tamamlayabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Soru 5. Hak edilen emeklilik statüsü Memur Emeklisi mi? SSK lı mı ? Yoksa Bağ-Kur lu mu?

Cevap 5- Son çalışmalarınız toplamının 1260 gün ve daha fazlası memurluk olduğu için memur statüsünden emeklilik olur. Yurtdışında Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmalarınız olsa da bu durum değişmez.

Soru 6. Emekli İkramiyesi hesaplanırken bir fiil çalışılan süreden mi hesaplanır? Yoksa Borçlanma sonrası Ödenen Toplam yıl itibariyle mi ödeme yapılır?

Cevap 6- Emekli ikramiyesi ödenmesiyle ilgili hüküm 5434 sayılı Kanun Madde 89 hükmünde bulunur. Bu hüküm gereği memurluk hizmetlerinin her tam yıllarına emekli ikramiyesi ödenir. Ayrıca, daha önce sözleşmeli olanların memurluğa geçiş yaptıklarına dair yasal düzenlemelerde bu sürelere de emekli ikramiyesi ödenir şeklinde hüküm varsa bu sürelere de emekli ikramiyesi ödenir. Ancak, sözleşmeli sürelere bir ödeme alınmış ise ödenmez. Yurtdışı borçlanmalara emekli ikramiyesi ödenmez, boşlukta geçen sürelere de zaten bir borçlanma olmayacağı için emekli ikramiyesi de söz konusu değildir. Ancak, yurtdışı hariç diğer borçlanma yaptığınız süreler de emekli ikramiyesinde değerlendirilir.

Soru 7. Meslek Öğretmeniyim. Teknik Öğretmenler de "Yıpranma Payı" var mı? Etkisi nedir? Emekliliği kaç gün etkiler ? Emekliliği öne çeker mi?

Cevap 7- Yıpranma payından yararlanacak meslek grupları 5510 sayılı Kanun Madde 40 hükmünde gösterilmiştir. Burada sizin durumunuzla ilgili hüküm bulunmamaktadır.

Soru 8. 2 çocuğum olması emekliliğime bir artı etkisi olur mu? Varsa süresi nedir

Cevap 8- Sadece doğum borçlanması nedeniyle kazanımınız hizmet süresinin artmasını sağlar.

Tavsiyemiz:

Verdiğiniz bilgilere göre değerlendirmemiz bu şekilde olmakla birlikte hem Sosyal Güvenlik Kurumuna hem de MEB na yazılı olarak müracaat etmeniz ve alınacak cevaba göre hareket etmeniz olası bir yanlışlığı önleyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber