2007 'kuraklık yılı' oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2007 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son 40 yılda toplam 2,5 milyon hektarlık sulak alanın yarısının kaybedildiği Türkiye'de 2007 yılında kuraklıktan en fazla etkilenen bölge Konya ve çevresi oldu.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye ile Çevre İl ve Orman Müdürlüğünden derlenilen bilgilere göre, bilinçsiz tarımsal sulama ve yeni tarım alanları açma yüzünden başlayan sulak alanların kaybedilmesi süreci, son yıllarda kuraklığın etkisiyle daha da hızlandı.

Normalde su zengini olmayan Türkiye'de son 40 yılda 2,5 milyon hektarlık sulak alanın yarısından fazlası yok olurken, özellikle 2007 yılında kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelerin başında Konya geldi.

50 bine yakını kaçak olmak üzere yaklaşık 70 bin kuyudan su çekilen Konya'da normalde yılda 1 metre azalan yeraltı su yuseviyesi, ekim ayı ölçümlerine göre 3,5 metre düştü. Konya Kapalı Havzası'nda yeraltı suyu seviyesi son 20 yılda 25 metre azalırken, uzmanlar, Tuz Gölü'nden içilebilir yeraltı suyuna doğru akışın başlamak üzere olduğuna dikkat çekiyorlar.

Yeraltındaki kadar yerüstündeki suyunu da kaybeden Konya'da bu süreç 2007 yılında daha da hızlandı.

-YERÜSTÜ SULARI DA KAYBEDİLDİ-

16 bin hektarlık Hotamış Sazlığı, 37 bin hektarlık Ereğli Sazlıkları, 11 bin 250 hektarlık Eşmekaya Sazlığı'nı yıllar önce kaybeden Konya, önemli sulak alanlarından bin 150 hektarlık Bolluk Gölü'nü de bu yaz yitirdi.

Birkaç yıl öncesine kadar yeraltından boruyla çekilen bol suyla beslenen Bolluk Gölü, kaşıkçı, kılıçgaga, Akdeniz martısı, gülen sumru, cılıbıt, ince gagalı martı, karabaş martı, suna, uzunbacak, kızılbacak, kaşıkçı, Akdeniz martısı, gülen sumru ve flamingoya ev sahipliği yaparken, bu yıl bölgede kuş görmek imkansız oldu.

Son 35 yılda kapladığı alan sürekli azalan, birkaç yıl önce 400 hektara kadar düşen 830 hektarlık Samsam Gölü de bu yaz kuruyan göllerdendi. Samsam Gölü, yıllarca kılıçgaga, ince gagalı martı, Akdeniz martısı, gülen sumru, sukuşu ve turnanın uğrak yeri olmuştu.

Yaz ördeği, Macar ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı, gülen sumru, batağan, angıt, dikkuyruk, uzunbacak, kılıçgaga, akça cılıbıt, sakarcaya ev sahipliği yapan 860 hektarlık Kulu Gölü, Küçük Göl ve Düden Gölü olarak ikiye ayrıldı. Düden Gölü, 2007 yazında tamamen kurudu. Küçük Göl ise yaklaşık 250 hektarlık alanda adeta can çekişiyor.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü raporuna göre, kılıçgaganın kuluçkaya yattığı, çok sayıda kışlayan su kuşunun bulunduğu Tersakan Gölü (6 bin 400 hektar) ile Suğla Gölü (16 bin 500 hektar) Yarma Bataklığı (10 bin hektar), Arap Çayırı (20 bin hektar), Karapınar Ovası (15 bin 200 hektar) gibi önemli alanlarını da kaybeden Konya'da 5 milyon yıllık güzellik Meke Gölü de kuraklığa yenik düşerek, iki parçaya ayrıldı.

-AKŞEHİR, BEYŞEHİR VE TUZ GÖLÜ...-

Nasreddin Hoca'nın gölü olarak bilinen 30 bin hektarlık Akşehir Gölü de 2007 kuraklığına yenik düştü. Akşehir Gölü, tamamen kuruduktan sonra kurtarılması yolunda proje yürütülmeye başlandı.

Kuruyanların yanı sıra özellikle bu yıl Beyşehir Gölü'ndeki su miktarı ciddi boyutlarda azaldı. Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün alanı 65 bin hektardan 50 bin hektarın altına düştü.

260 bin hektardan 90 bin hektara gerileyen Tuz Gölü, 650 hektardan 50 hektara düşen Kozanlı Gölü'nün bulunduğu Konya ve çevresinin 2007 sonundaki sulak alan kaybı 350 bin hektarın üzerinde oldu. Bu kayıp, Türkiye'de kaybedilen toplam 1 milyon 250 bin hektarlık sulan alanın yaklaşık üçte birine (yüzde 28) denk geldi.

Flamingo, küçük karabatak, küçük balaban, alaca balıkçıl, çeltikçi, yaz ördeği, Macar ördeği, kırlangıç, büyük cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu, paspaş patka, dikkuyruk, büyük ak balıkçıl, saz delicesi, tepeli pelikan gibi kuşlar, kuraklık yüzünden sulak alanlarını kaybeden Konya'ya fazla uğramaz oldu.

WWF-Türkiye yetkilileri, sulak alanlarını kaybeden bir bölgeden önce kuşların gittiğini belirterek, ''sulak alan kaybolmuşsa ekolojik denge bozulmuş demektir. Dengenin bozulduğu yerde tarımsal faaliyet de çok zor gerçekleşir. Bu durumda kuşlardan sonra insanların da terk etmesi gündeme gelecektir'' dedi.

-HUBUBAT VERİMİ DÜŞTÜ-

Konya Ticaret Borsasına göre, normalde 2 milyon 400 bin ton buğday, 1 milyon 400 bin ton arpa alınması gereken Konya'da kuraklık yüzünden verimde ciddi kayıplar ortaya çıktı.

Kuraklığın en fazla hissedildiği 2007 yılında yüzde 40 kaybın meydana geldiği Konya'da, hububat rekoltesinde yaklaşık 1,5 milyon tonluk bir düşüş görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber