Maliye Bakanlığı Bürokratları Üniversitelerin Önünü Nasıl Tıkadı

Haber Giriş : 23 Mayıs 2003 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Bürokratları Üniversitelerin Önünü Nasıl Tıkadı

Bilindiği üzere, 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunun 31/g bendi ile üniversitelerin okutman, ögretim görevlisi, uzman, çevirici ve egitim - ögretim planlamacısı kadrolarına 1.4.2003 tarihinden itibaren açıktan veya naklen atanabilmek için ÖSYM tarafindan yapılacak merkezi sınavda basarılı olmak şartı getirilmiştir. Ancak, Anayasa gereğince sadece bütçe ile ilgili hususların yer alması gerektiği Bütçe Kanununda, bu tür bir düzenlemenin nasıl yer alabildiği anlaşılması zor bir husustur. Üstelik sınava ilişkin usul ve esasları tespit edecek kurumlar arasında Maliye Bakanlığı da yer almaktadırki, Devletin gelirlerini toplamakla yükümlü bir kurumun, bir sınavın usul ve esaslarının tespitinde bulunmasının, sanırız hiçbir mantıklı açıklaması yoktur. Diğer taraftan, özü itibariyle doğru ama hukuku aykırı olan bu düzenleme nedeniyle, üniversitelerimiz 1.4.2003 tarihinde bu yana yukarıda belirtilen kadrolara atama yapamamaktadır. Anamuhalefet Partisi CHP'nin Anayasa Mahkemesine iptali ve yürürlüğünün durdurulması için başvurduğu maddeler arasında bu husus da yer alması nedeniyle usul ve esas tespiti de durdurulmuştur. Dolaysıyla bu hükmü, Bütçe Kanununa koyan bürokratlar nedeniyle üniversiteler, ihtiyaçları olan akademik personel açığını bir süre daha karşılayamayacaktır.

Sitemizde Maliye Bakanlığı bürokratlarına ilişkin olarak bizim de arzu etmediğimiz boyutlarda yazı çıkmaya başlamıştır. Ancak, kamu yönetimimizde, hak ve özgürlükleri genişleten bir anlayışın ikame edilmesi ve hukuk devleti ilkeleri içerisinde işlerin yürütülmesi için memurlar.net olarak bu hususları belirtmeye devam edeceğiz. Özellikle de her yıl TBMM'ce kabul edilen ve Anayasa gereğince sadece bütçe ile ilgili hususları içermesi gereken Bütçe Kanunu ile Maliye Bakanlığı bürokratlarının tüm kamu yönetimini düzenleme isteklerine mutlaka engel olunması bağlamında bunun yapılması bir zorunluluktur..

Manşet detayda da belirtmiş olduğumuz husus, Maliye Bakanlığının Türkiye'nin önünü nasıl tıkayabileceğine sadece bir örnektir.

Bize göre, Anayasaya aykırılığı açık olan bu husus ile ilgili olarak Anayasa Mahkmesi iptal kararı ve yürürlüğün durdurulması kararı verecektir. Verilen bu karar akabinde belirtilen kadrolara atama yapılabilecektir.

Okutman, ögretim görevlisi, uzman, çevirici ve egitim - ögretim planlamacısı kadrolarına merkezi sınav uygulamasının getirilmesi özü itibariyle doğru olmakla birlikte bu uygulamanın Bütçe Kanunu ile getirilmeye çalışılması kadar yanlış bir düzenleme olamaz. Bu hukuka aykırı düzenleme nedeniyle, özü itibariyle çok doğru olan bu uygulamanın farklı bir düzenleme şeklinde gündeme getirilmesi fırsatı da ne yazıkki bu yıl için artık mümkün olmayacaktır.

Son söz olarak şunu söyleyebiliriz: Bürokratlarımızın iktidarlara pratik çözüm olarak sundukları pek çok husus görüldüğü üzere hiç istenmeyen gelişmelere yol açmaktadır. Bu nedenle ülkemizin hukuk ilkeleri çerçevesinde hareket etmesini sağlayan düzenlemelerin uygun araçlarla Türkiye Büyük millet Meclisine getirilmesi hepimiz açısından yararlı olacaktır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber