Özürlü Sınavlarındaki 'Torpil'e Kapı Aralayan Düzenleme Kaldırıldı

Özürlü sınav ilanları, Devlet Personel Başkanlığınca yılda en çok üç kez ilan edilmektedir. Özürlüler, ilan edilen kadrolara atanabilmek için ilanı veren kamu kurumunun yapacağı yazılı ve sözlü sınavdan başarılı olması gerekmekteydi. İşte bu sınavdaki sözlü uygulaması diğer tüm sözlü uygulamalarında olduğu gibi 'torpil'e kapı aralamaktaydı. Devlet Personel Başkanlığınca yayımlanan bugünkü (16.9.2004) yeni yönetmeliğe göre kurumlar özürlüleri çoktan seçmeli test usulü ile sınava tabi tutacak ve en yüksek puandan başlamak üzere (sözlü sınav uygulanmaksızın) ilan edilen kadro adedince atama yapacaktır.

Haber Giriş : 16 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Not: Yönetmeliğin tam metni Mevzuat/ Yönetmelik kategorisinde bulunmaktadır.

ÖZÜRLÜ ALMAKLA YÜKMÜLÜ KURUMLAR

-Genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kurumlarla fonlar ve kefalet sandıklarına,

-İl özel idareleri ve belediyeler, İl özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı müessese, işletme ve döner sermayeli kuruluşlara,

-657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet Memuru istihdam eden diğer Kamu kuruluşları

ÖZÜRLÜNÜN TANIMI

Özürlü: Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinden en az % 40 oranında yoksun olduğunu, 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, sağlık kuruluşarınca verilecek resmi sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri ifade eder.(Madde 3/c)

ÖZÜRLÜ SINAVLARI NASIL YAPILACAKTIR?

Kamu kurumları özürlü atamayı düşündükleri kadroları Devlet Personel Başkanlığına bildirecek, bu başkanlıkta yılda en faz 3 kez bu kadroları ilan edecektir. Özürlüler ilanı veren kamu kurumuna başvuracaklardır.

Sınavın yapılmasında uyulacak temel usul ve esaslar şu şekildedir:
a)İlk defa Devlet memurluğuna atanacak özürlülerin sınavları çoktan seçmeli test şeklinde yapılır.
b)Sınavlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinde tespit edilen sınıflar ve bu sınıflara gireceklerde aranması gerekli öğrenim şartları ile diğer nitelikler göz önüne alınarak düzenlenir.
c) Kamu kurum ve kuruluşları, sınavları kendileri yaparlar
d) Sınavlarda gizlilik esastır.
e) Sınav esnasında özür gruplarına göre, refakatçi bulundurulmasına izin verilir. Bu sınavların, özürlü grupları dikkate alınarak sınav sorusu hazırlanması ve değerlendirilmesi için özel sınav kurulu teşkil edilerek yapılması esastır.

ÖZÜRLÜ ALIM DÖNEMLERİ

Kamu kurum ve kuruluşları, sınava girmek için belirlenen son başvuru tarihinde en az bir ay önce olmak kaydıyla, Nisan-Mayıs dönemi sınavları için en geç Mart ayı, Temmuz-Ağustos dönemi için en geç Haziran ayı, Ekim-Kasım dönemi için en geç Eylül ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığı'nda olacak şekilde özürlü memur alınacak kadroların sınıf, unvan ve derecelerini, sayısını, bu personelde aranacak genel ve özel şartları, en son başvurma tarihini, başvuracak mercileri, sınav tarihleri ile diğer bilgileri bildirir. Kurumlar tarafından sınav duyurusuna ilişkin talepte bulunurken işin özelliği gerektirmediği sürece özür grupları arasında bir ayırım yapılmaz ve özürlülük oranına da bir üst sınır getirilemez.

SINAVA BAŞVURMADA İSTENECEK BELGELER

Devlet Personel Başkanlığı'nca dönemler itibariyle yapılacak sınav duyurularını müteakip, müracaatlar söz konusu duyuruda belirtilen ilgili kurum ve kuruluşlarına yapılacaktır. Müracaatlar sırasında ilgilinin beyanı esas alınarak,
1- (Ek-1)'de yer alan "İş Talep Formu" ve
2- Son üç ay içerisinde çekilmiş bir adet orijinal vesikalık fotoğraf ile
3- Sağlık kurulu raporunun fotokopisi dışında,

başka hiçbir belge istenilmez.

SINAV KONULARI

a) Atatürk İlkeleri ve Türk Inkılap Tarihi

b) Temel yurttaşlık bilgisi,

c) Türkiye coğrafyası

d) Türkçe,

e) Matematik

f) Görevlerin özelliğine göre mesleki bilgiler

Özür grupları itibariyle, ilkokul veya ilköğretim (ortaokul) mezunlarına (a) ila (e), lise veya lise dengi mesleki veya teknik okul ile yüksek öğrenim görmüş olanlara (a) ila (f) bentlerinde yer alan konuları kapsayacak, müracaat edenlerin girecekleri sınıf ve kadro için aranan bilgi, yetenek ve becerilerini ölçecek şekilde, ayrıca işitme ve zihinsel özürlülerin müfredat sorumlulukları da dikkate alınmak şartıyla, özel durumları ile başarı değerlendirme teknikleri esas alınmak suretiyle sorular ayrı ayrı hazırlanır.

İlkokul veya ilköğretim (ortaokul) okulları ile ortaöğretim mezunları için, Milli Eğitim Bakanlığı müfredat programındaki kitaplar; yüksek öğrenim mezunları için ise yüksek öğretim kurumlarında okutulan ders kitapları esas alınarak sorular hazırlanır.

ATAMA

Atamalar, çoktan test sınavındaki başarı listesindeki sıralamaya göre yapılır. Aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde ise yaşı büyük olana öncelik tanınır.

Söz konusu atamalar tamamalandıktan sonra duyuruda yer alan kadrolardan herhangi birinde boşalma olması halinde başarı sırasına göre yeniden atama yapılmaz.

İş talep formu için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber