TBMM, kanun çıkarmada TDK ile işbirliği yapacak

Haber Giriş : 26 Eylül 2004 23:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, TBMM'nin, Türkçe konusunda Türk Dil Kurumu (TDK) ile ortak çalışma yapacağını açıkladı.

Arınç, TDK'da Dil Bayramı'nın 72. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen programda bir konuşma yaptı. Konuşma yapmak üzere hazırlanan kürsüye çıktığı an, ses sistemindeki arızanın yol açtığı uğultu nedeniyle bir süre konuşmasına başlayamayan Arınç, ''Gök gürültüsü gibi' diye espri yaptı. Arızanın giderilmesinden sonra konuşmasına başlayabiler Arınç, ''Türkçenin kullanımının yaygınlaştırılması ve Türkçe'nin söz varlığının geliştirilmesi için yapılan bilimsel çalışmaların çok sevindirici olduğunu görüyorum. TDK'nın bu alandaki köklü ve bilimsel tabanlı çalışmaları dilimize çok büyük katkı sağlıyor'' diye konuştu. Konuşmasında TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın'ın Uluslararası Türk Dili Kurultayı'nın açılışında yaptığı; TDK'nın diğer devlet kuruluşlarıyla Türkçe konusunda ortak çalışma yapmak istediği yönündeki çağrıyı hatırlatan Arınç, ''Sayın Akalın'ın bu çağrısına bir cevap vermek istiyorum. Türkiye'nin kalbi, bütün yaşamamızı düzenleyen kanunların yapıldığı yasama organı TBMM'de TDK ile ortak çalışma yapmaya karar verdik'' dedi. Arınç, yasama çalışmaları sırasında, kanunların hazırlanışından basımına kadar geçen sürede, gramer, imla ve kullanılan kelimeler gibi tüm konularda TDK ile ortak çalışma yapmak istediklerini kaydederek, gerekli bürokrasiyi hazırladıklarını söyledi.

Atatürk'ün, ''Milli şuurun ayakta kalabilmesi ve uyanık kalması için dil ve tarih konusunda çalışmaya mecburuz'' sözlerini hatırlatan Arınç konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu sözü sarfeden Atatürk sadece kendini Türk dilinin gelişimine adamış bir devlet adamı değil, aynı zamanda Türkçe'nin yılmaz bir elçisiydi. Bu nedenle Türkçemiz, Cumhuriyetimizin ana karakterlerinden birisidir. Şimdi bu köklü karakteri korumak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak artık TDK'nın büyük görevlerinden birisidir.

Dil ve tarih, bizim için üzerinde yoğun çalışmalar yapılması gereken konulardır. Ancak Türkçemiz için devlet kurumlarıyla ortak çalışmalar yapmak ya da çağrılarda bulunmak yeterli değil. Türkçemiz için modern iletişim yöntemleri ve halkla ilişkiler çalışmaları da kullanılmalıdır. Artık çağın gerektirdiği bilisel yöntemler uygulanmalı, gerekirse kampanyalar düzenlenmelidir. Biz bu yöntemleri TBMM'de kullandık''.

Arınç, TDK'nın yapacağı tüm çalışmalarda TBMM olarak destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

TBMM'nin olağanüstü toplanacağını mazeret göstererek, programın diğer bölümüne katılamayacağını belirten Arınç, Türk Dil Kurumu'ndan ayrıldı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber