Yeşil kart tehdidi tuttu

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 650 bin kız okula gönderilmiyor. Bazı aileler, 'assanız da göndermeyiz' diye direniyor. Binlerce kızın okula gönderilmediği Ağrı'da direnci yeşil kart tehdidi kırdı

Ağrı'nın Tutak İlçesi'nin Kaymakamı Türker Çağıtay Halim'in, kız öğrencilerin okutulmasını sağlamak için başvurduğu 'tehditvari' yöntem olumlu sonuç verdi.

Kaymakam Halim'in kızlarını okula göndermeyen ailelerin yeşil kartlarını iptal edeceğine dair tehdidi, okula gönderilen kız sayısında yüzde 40 artış sağladı. Geçen yıl Ağrı'nın Tutak İlçesi'ne atanan Kaymakam Türker Çağıtay Halim, okula gönderilmeyen kızları gündeminin ön sıralarına aldı. Ailelerle görüşen Kaymakam Halim, kızların okutulması için maddi destek sözü verdi. Bu vaadine rağmen 'Okumak istiyorum ama babam izin vermiyor' diye şikayet eden kızlarla karşılaşan kaymakam, farklı bir yöntem uygulama kararı aldı.

HERKESİ UYARDI

Türker Çağıtay Halim, 'kız çocuklarını okutmayan ailelerin yeşil kartını iptal edeceğini, yeşil kart almak için başvuranları da geri çevireceğini' duyurdu. Kaymakamın yeşil kart tehdidi kısa sürede olumlu sonuç verdi. Tutak İlçesi'nde geçen yıl 343 olan kız öğrenci sayısı bu yıl 895'e, köylerde ise 2 bin 512 olan kız öğrenci sayısı 3 bin 178'e yükseldi. Geçen yıl 2 bin 855 kız öğrencinin okula gittiği Tutak'ta, yeni eğitim yılında 4 bin 73 kız öğrenci dersbaşı yaptı. Tehditkar davranmaya mecbur kaldığını belirten Kaymakam Halim, şunları söyledi: 'Soruna neşter vurmaya mecburduk. Yeşil kart olayıyla anne-babalara bu işin önemini anlatabildik. Kız öğrenci sayımız geçen yıla göre yüzde 40'dan fazla arttı. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz kız öğrencilerimizin tümünün okutulması.'

Hedef 300 bin kızı okullu yapmak

Milli Eğitim Bakanlığı, okula gönderilmeyen 650 bin kız çocuğunu eğitime kazandırmak için yürüttüğü 'Haydi Kızlar Okula' kampasına hız verdi. Bu yıl en az 300 bin kızı okulla tanıştırmayı hedefleyen bakanlık, yeni uygulamalar başlattı:

Öğretmenler ve muhtarlar, kapı kapı dolaşarak okula gönderilmeyen kızları belirledi ve aileleri iknaya çalıştı.

Okula gönderilen kız çocuklarının önlük, defter, kitap masrafları devlet tarafından karşılandı. Kızlara da 20-50 milyon lira arasında harçlık verildi.

İkna çabalarına rağmen kız çocuklarını okula göndermeyen ailelere para cezası kesildi.

Valilikler, burs verirken okula gönderilmeyen kız çocuğunun bulunduğu ailelere öncelik verdi.

Bazı illerin valilikleri, çalışan kız çocuklarının okula gönderilmesini sağlamak için çocuğun eve sağladığı parasal katkı kadar ödemeyi taahhüt etti.

Diyanet İşleri, tüm camilerde hutbe okuttu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber