Sivas Kangal Kaymakamından Özür Diliyoruz

Bundan bir hafta kadar önce sitemizde bir haber yer aldı. Habere göre Sivas Kangal Kaymakamı maaşına 800 milyon lira zam yapmıştı. Başlangıçta bizlere tuhaf gelen bu haber, araştırmalarımız sonuçlarında farklı bir yanlışı ortaya çıkardı. Bizim elde etiğimiz verilere göre bu işlemdeki tüm hata, ismi geçen Kaymakam'a değil İçişleri Bakanlığına aittir. Ve Bakanlık, bir an önce bu ve benzeri hatalı derece terfi işlemlerini düzeltmelidir. Bu arada, diğer sitelerden alıntı yapmış olmamıza rağmen, hatası bulunmayan Kaykakamdan özür diliyoruz. Ayrıntılar için tıkayın.

Haber Giriş : 05 Ekim 2004 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolara hangi şartları taşıyanların atanabileceği 657 sayılı Kanunun 68'inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; ek göstergesi 5300'den yüksek birinci dereceli kadrolara en az 12 yıl, ek göstergesi 5300'den düşük olan birinci dereceli kadrolara en az 10 yıl ve ek gösterge ayrımı olmaksızın 3 ve 4. dereceli kadrolara en az 8 yıl hizmeti olan memurların atanması gerekmektedir.

Öncelikle en temel şu hususu bilmek gerekmektedir. Hiç bir kaymakamın kendi maaşını yükseltme yetkisi bulunmamaktadır. Yine kaymakamların hangi dereceli kadroya atanacağı ise İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile belirlenmektedir. Yani bir kaymakamın 5. dereceli kadrosunu 1. dereceye çıkarması mümkün değildir.

Aşağıda haber metinlerinde yer veren olay ise şu şekilde gelişmiştir:

İçişleri Bakanlığının son kararnamesi ile bir çok kaymakamın yeri değiştirilmiştir. Ancak yeri değiştirilen kaymakamların genel olarak 8 yıl hizmeti bulunmaktadır. Dolaysıyla bunların birinci dereceli bir kadroya atanması mümkün değildir Ancak İçişleri Bakanlığı göndermiş olduğu derece terfilerinde bu kaymakamların derecesini 1 olarak göstermiştir. Dolaysıyla da ödemenin bu derece üzerinden yapılması kadar doğal bir şey olamaz.

Ancak, kanuna aykırı bir işlem yapıldığı için, idarelerin her zaman bu hatalı işlemden dönmesi mümkündür. Aşağıdaki olay bağlamında konuşacak olursak, İçişleri Bakanlığının hatasını düzeltmesi ve birinci dereceye atanamayacak olan kaymakamların birinci dereceli kadrosunu mükteseplerine uygun kadro ile değiştirmesi gerekmektedir.

Saymanlıkların Kanuna aykırı bir ödemeyi yapmaları halinde kendilerine zimmet çıkarılacağı için, böyle bir ödemede bulunmaları mümkün değildir.

Memurlar.net


Kangal Kaymakamı'na maaş zammı soruşturması 29.09.2004

SİVAS'ın Kangal İlçesi'nde başlayan ?Kaymakam'a 800 milyon lira zam' krizine İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu el koydu. Durumun basına yansımasıyla harekete geçen Bakanlık, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'ndan bir Mülkiye Başmüfettişini olayı soruşturmak için ilçeye gönderdi. Kaymakamlık Yazı İşleri Müdür Vekili Osman İmecik'in istifasıyla ortaya çıkan skandalı araştıracak müfettiş, 2003'te Van'dan Kangal'a tayin olan Kaymakam Yılmaz Doruk'un 5. derece memur olmasına rağmen Ocak 2004 tarihinden itibaren görev yerinin 1.derece olduğunu iddia ederek 1 milyar 814 milyon 350 lira alıp almadığını inceleyecek. Müfettiş ön incelemesinde Kaymakam Doruk'u suçlu bulursa, ?Soruşturmanın selameti için' görevden el çektirilmesini İçişleri Bakanı'ndan isteyebilecek.

Hürriyet


Kaymakam, kendine 800 milyon zam yaptı 28.09.2004

Kangal Kaymakamı Yılmaz Doruk, görev yaptığı yerde birinci dereceden kadrolu kaymakamların çalıştığını belirterek, maaşına 800 milyon lira zam yapılmasını sağladı. Beşinci derece memur olan Doruk'un maaşı, şubattan itibaren, 1 milyar 81 milyon liradan, 1 milyar 814 milyon 350 bin liraya yükseldi. Ağustos 2003'te Van'dan Kangal'a tayin olan Doruk, göreve 5. derece memur olduğu için 1 milyar 81 milyon 600 bin lira maaşla başladı. Ocak 2004'te Kangal'ın 1. derece kaymakamların görev yeri olduğunu iddia ederek, maaşının yeniden düzenlenmesi için Kaymakamlık Yazı İşleri Müdür Vekili Osman İmecik'e talimat veren Doruk'a, şubat ayından itibaren 800 milyon lira zam yapıldı.

'İdari tasarruf'
Maaşına zam yapıldığını doğrulayan Doruk, bunun idari bir tasarruf olduğunu belirtti.

Kaymakamlık Yazı İşleri Müdür Vekili İmecik ise, 24 Eylül'de görevinden istifa etti. Talimatı aldığı ilk günden itibaren Doruk'tan yazılı emir vermesini istediğini belirten İmecik, "Korktuğum için talimatı yerine getirdim" diye konuştu. İmecik, Doruk'un yazılı emir vermek istemediğini de ifade ederek, maaş bordrosunda imzası olduğu ve sorumluluk almamak için istifa ettiğini söyledi. İlçe Özel İdare Müdürü Kemal Zafer de yapılan uygulamalardan rahatsız olduğunu dile getirerek, aynı gün emekliliğini istedi. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, kaymakamların maaşlarının, devlet memurlarına paralel olarak belirlendiğini bildirdi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber