Devlet memurlarının özel sağlık kurumlarında tedavi görebilmelerine ilişkin usul ve esasları belirleyen Tebliğ Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı

Haber Giriş : 30 Mayıs 2003 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEŞHİS VE TEDAVİ AMACIYLA ÖZEL SAĞLIK KURUM VE KURULUŞLARINA HASTA SEVKİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

30.5.2003 tarih ve 25123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Amaç
Madde 1:
Bu Tebliğin amacı, devlet memurları ile bakmakla yükümlü bulundukları aile fertlerinin tedavilerinin resmi sağlık kurumları yanında özel sağlık kurumları ve özel polikliniklerden de sağlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kapsam
Madde 2: Bu Tebliğ, 27.7.1973 tarihli ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğine tabi olarak tedavileri sağlanan kamu personeli ile bunların bakmakla yükümlü bulundukları aile fertlerini kapsar.

Dayanak
Madde 3: Bu Tebliğ, 657 Devlet Memurları Kanununun 209 uncu maddesi ile Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin Ek 2 nci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Usul ve Esaslar
Madde 4:
a) Hastalar; birinci basamak tanı ve tedavi için resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocağı, sağlık merkezi, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, SSK sağlık istasyonu-dispanseri yanında özel polikliniklere kurumlarından alacakları hasta muayene istek belgesi (sevk evrakı) ile başvurabilirler.

b) Özel polikliniklere, aynı hastanın aynı hastalığı için 15 gün içerisinde yeniden yapılacak takip ve kontrollerden dolayı ödeme yapılmaz ve ikinci kez fatura tanzim edilmez.

c) Özel polikliniklerde yapılabilecek tetkik ve tahlillerden; sadece hemogram, tam idrar, açlık kan şekeri, üre, kreatinin, bilürubin, ALT, AST, EKG, akçiğer grafisi ve direkt karın grafisi, direkt ekstremitegrafisi, gaitada amip-giardia (mikroskobik) aranması fatura edilerek bedeli kurumlardan tahsil edilir. Bunların dışında yapılan tetkik ve tahliller için ödeme yapılmaz.

d) Özel poliklinik faturaya, hastanın tahlil sonuçlarını gösteren belge ile sağlık karnesinin kimlik sayfasının fotokopisini ve sevk evrakının aslını ekleyerek ödemeyi yapacak kuruma gönderecektir.

e) Özel polikliniklerde yapılan tanı ve tedavi hizmetlerinin fiyatlandırılmasında, Bütçe Uygulama Talimatında birinci basamak sağlık hizmetleri için tespit edilen birim fiyatlar esas alınır.

f) Özel poliklinik, hastayı ikinci basamak resmi veya özel sağlık kurumuna sevk etmesi halinde, faturada %10 indirim yapacaktır.

g) Özel polikliniklerden, resmi veya özel sağlık kurumlarına yapılacak sevklerde, hastanın talep ve ihtiyacı ile hastane ve hekim seçme özgürlüğü dikkate alınarak hastane ve hekim adı belirtmeksizin ilgili uzmanlık dalına sevk yapılır.

h) Özel polikliniklerce yapılacak sevklerde, ikinci basamak özel sağlık kurumu sadece hastane ruhsatında yer alan uzmanlık dallarında hasta kabul edebilir. İkinci basamak özel sağlık kurumlarından (A) grubu ameliyatların yapılabileceği hastanelerde cerrahi ve dahiliye branşların her birinden en az 5 tam zamanlı (tam gün) çalışan doktor bulunması ve bu hastanelerde cerrahi, koroner, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin bulunması gerekmektedir. Bu nedenle hastaların mağdur olmaması içim ikinci basamak özel sağlık kurumları veya bunların dernekleri ruhsatlı uzmanlık dalları ile ilgili olarak sevk yapmaya yetkili birinci basamak sağlık kuruluşlarını bilgilendirmek zorundadır.

ı) Hastaların belgelenecek acil haller dışında, kurumlarından alacakları hasta muayene istek kağıdı ile doğrudan ikinci basamak kamu veya özel sağlık kurumlarına başvurması halinde faturalama işlemlerinde Bütçe Uygulama Talimatında belirlenen birinci basamak birim fiyatları (sağlık ocağı faturalandırması) esas alınarak faturalandırılır. İlgili sağlık kurumu, doğrudan ikinci basamağa müracaat eden hastadan aradaki fiyat farkını talep edebilir. Başka bir ikinci basamak sağlık kurumuna sevk malinde bu maddenin k bendi hükümleri uygulanır.

i) İkinci basamak sağlık kurumlarında yapılan tanı ve tedavi hizmetlerinin fiyatlandırılmasında, bütçe uygulama talimatında belirlenen birim fiyatlar esas alınır.

j) Hastalık gruplarında tanıya dayalı fiyat (paket tedavi) tespit edilmesi halinde, faturalar bu fiyatlar üzerinden düzenlenir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarından sevk edilmeksizin ikinci basamağa doğrudan başvuru halinde tanıya dayalı fiyat (paket fiyat) üzerinden %30 indirim yapılır. Tanıya dayalı tedavi için belirlenen genel esaslar dikkate alınarak uygulama gerçekleştirilir.

k) İkinci basamak özel sağlık kurumunca hastanın başka bir sağlık kurumuna (Eğitim ve araştırma hastaneleriyle üniversite tıp fakülteleri dışında) sevk edilmesi halinde sevki yapan sağlık kurumunun toplam fatura bedeli üzerinden %30 indirim yapılır.

l) Özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca tanzim edilen faturaların incelenmesi ve ödenmesi genel esaslara göre yapılır.

m) Gerçeğe aykırı fatura düzenlendiğinin ve/veya yapılmayan tetkiklerin faturalarda gösterildiğinin tespit edilmesi halinde, bu fiilleri işleyen özel sağlık kurum veya kuruluşu, genel hükümlere göre yapılacak mali ve hukuki işlemler saklı kalmak üzere, belirtilen fiilerin tekrarı halinde hasta sevki de yapılmayacağı yönünde yetkili idarelerce uyarılır. Bu fiilerin tekrarı halinde, mali ve hukuki müeyyidelerin yanında ilgili özel sağlık kurum ve kuruluşlarına 4 yılı süre ile resmi hasta sevk edilmez.

n) Belgelendirilmesi kaydıyla acil hallerde hastalar, özel poliklinik ve sağlık kurumu tarafından kabul edilip, teşhis ve tedavileri yapılabilir. Gerekli sevk evrakları usulüne uygun tamamlanır.

ö) Özel sağlık kurumu ve özel polikliniklerce sevk evrakında yapılacak işlemler; reçetelendirme, verilecek tek tabip veya sağlık raporları ve çıkış işlemleri Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği ile Bütçe Uygulama Talimatlarında belirlenen esaslara göre yürütülür.

ö) Sağlık kurum veya özel polikliniklerce hazırlanacak faturalara diğer evraklarla birlikte hasta çıkış özetinin (epikriz) eklenmesi zorunludur.

p) Belirlenen usul ve esaslara uyulup uyulmadığı konusunda gerekli denetimler Maliye ve Sağlık Bakanlıklarınca yapılır.

r) Birinci basamak tedavi uygulamalarında Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan Birinci Basamağa Yönelik Tanı ve Tedavi Rehberinden yararlanacaktır. İkinci basamağa sevk halinde söz konusu rehberde yer alan sevk kriterlerine uymak esastır.

s) Bu esas ve usullerde yer almayan hususlarda Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğindeki hükümler dikkate alınır.

Yürürlük
Madde 5: Bu Tebliğ 01.06.2003 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 6: Bu Tebliğ hükümlerini Maliye ve Sağlık Bakanları yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber