Kamuda Yeniden Yapılanma

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından yapılan açıklamada, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün İl Özel İdarelerine, Arsa Ofisinin ise TOKİ'ye devredilerek kapatılacağı ve SSK'ya bağlı hastanelerin yönetiminin Sağlık Bakanlığına devredileceği belirtilmiştir. Kamu yönetimindeki bu önemli değişikliklere ilişkin olarak bugünkü yazılı basınımızda yer alan haberleri sizler için derledik.

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIKTA TEK ÇATI / HALKA VE OLAYLARA TERCÜMAN

Yılan hikâyesine dönen reform nihayet uygulanıyor. SSK hastaneleri başta, kamuya ait sağlık birimlerinde tek patron artık Sağlık Bakanlığı

KÖY Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılması, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin yasa tasarıları Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kamu yönetimiyle ilgili zaman zaman şikayetler olduğunu belirterek, bunların başında kamunun etkin ve verimli çalışmadığı, hantal bir yapıda olduğu şikayetlerinin geldiğini ifade etti. Hükümetlerin kalkınma planlarında, bunun mutlaka giderilmesi gereken bir şikayet olarak yazılı olduğunu ifade eden Çiçek, bu kapsamda bazı yasa tasarılarının TBMM'ye sevkedildiğini söyledi.

İsraf önlenecek

Çiçek, Türkiye'de bir Sağlık Bakanlığı olmasına rağmen, bir çok bakanlığın ayrıca sağlık üniteleri bulunduğunu belirterek, bunun kamuda büyük bir israfa neden olduğunu söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin yasa tasarısının da toplantıda ele alındığını ve imzaya açıldığını anlatan Çiçek, ?Bu kanun yürürlüğe girdiği takdirde TBMM, Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler ve mahalli idarelere ait hastaneler ve sağlık tesisleri dışında, geri kalanların tamamı Sağlık Bakanlığı'na devredilmiş olacaktır? dedi.

Çiçek, bu kamu kurum ve kuruluşlarına ait birimlerin bedelsiz olarak devredileceğini, SSK'ya ait olan sağlık tesislerinin ise bedeli karşılığında Sağlık Bakanlığı'na devredileceğini anlattı.

Adaletsizlik kalkacak

Sağlık ünitelerinin Sağlık Bakanlığı'nda toplanmasıyla sağlık hizmetlerinin tek elden yürütüleceğini belirten Çiçek, böylece sağlık hizmetlerine bir standart geleceğini ifade etti. Çiçek, sağlık kurum ve kuruluşlarının açılışı, kapanışı ve denetlenmesinde de aynı standartların uygulanabileceğini, koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık vermenin daha kolay olacağını, sağlık hizmetlerinin maliyetinin daha iyi kontrol edilmesinin sağlanabileceğini, sağlık yatırımları ve sağlık insan gücü planlamasının daha gerçekçi olarak yapılması ve uygulanmasının temin edileceğini, sağlık personelinin farklı kurumlarda çalışmış olmasından kaynaklanan özlük haklarındaki farklılıklar ve adaletsizliklerin de ortadan kaldırılmış olacağını anlattı. Çiçek, ayrıca, kurumlara ait binalar ve donanımların daha verimli olarak kullanılacağını böylece halkın daha kaliteli hizmet alacağını söyledi.

Yeni yapılanma şart

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan bir başka yasa tasarısının da, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nen kapatılması ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması konusunda olduğunu söyledi. Kamuda yeniden yapılanmanın aşikar olduğunu söyleyen Çiçek, bu konuda TBMM'ye sevkedilen yasa tasarıları içinde öncelikle çıkarılması gerekenler olduğunu ifade etti.

Aynı alanda birbirleriyle irtibatlı olması gerektiği halde ayrı ayrı çalışan bazı genel müdürlükler şeklinde ayrı ayrı bakanlıklara bağlı bazı kuruluşlar bulunduğunu hatırlatan Çiçek, bunların yeniden yapılandırılması için bazı tasarıların TBMM'ye sevkını kararlaştırdıklarını bildirdi. Bunların başında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bulunduğunu anlatan Çiçek, 3202 Sayılı Kanunla kurulan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün imzaya açılan tasarıyla ortadan kaldırılacağını ve bölge müdürlükleri dahil taşra teşkilatının aracı, gereci kadrosu ve pozisyonlarıyla birlikte İstanbul ve Kocaeli hariç, İl Özel İdareleri'ne devredileceğini bildirdi. Çiçek İstanbul ve Kocaeli'nin ise vilayetin tümü büyükşehir sınırları içinde mütalaa edildiği için oralarda bu tür hizmetlerin belediyeler tarafından yürütüleceğini kaydetti. Çiçek, ?Böylece bu tasarının yasalaşmış olması halinde Köy Hizmetleri bundan böyle bir genel müdürlük tarzında değil, il özel idareleri emrinde çalışan bir kuruluş olarak varlığını sürdürecektir? dedi.

İki kuruluşa gerek yok

Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü ile Toplu Konut İdaresi'nin Türkiye'nin muhtelif yerlerinde birisi arsa birisi konut üreten iki ayrı kuruluş olduğunu hatırlatan Çiçek, ?Halbuki bunun beraberinde getirdiği pek çok sakınca var, hem tasarruf açısından hem hizmette verimlilik açısından...?diye konuştu. Çiçek, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması, genel müdürlükçe yerine getirilen görev ve yetkilerinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na devredilmesini öngören bir kanun tasarısının da TBMM'ye sevkıne karar verildiğini bildirdi.

Sağlık para ile ölçülmez

HÜKÜMET Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu ile ilgili açıklamalarının ardından soruları cevapladı. Yeni düzenlemelerle ne kadar tasarruf sağlanacağının sorulması üzerine Çiçek, bu konuda net bir rakam tespit edilmediğini bildirdi. Çiçek, Adalet Bakanlığı olarak, iş yoğunluğu olmayan 136 ilçede adliyeleri kapatarak yaklaşık 100 trilyon liralık kâr sağlandığını kaydetti.

Çiçek, sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde yürütülmesinin para ile ölçülecek bir konu olmadığını ifade ederek, ?Yeter ki vatandaş sağlığına kavuşmuş olsun, verimli bir sağlık hizmeti sunulabilmiş olsun? diye konuştu. Diğer bir soru üzerine Çiçek, SSK hastanelerinin bedelleri ödenerek, Sağlık Bakanlığı'na devredileceğini bildirdi.

Zaruretten kaynaklanıyor

Bir gazetecinin, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ortadan kaldırılması, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün TOKİ'ye devredilmesi konularının, kamu yönetimi reformu içinde yer aldığını ve buna ilişkin tasarının Cumhurbaşkanı Sezer tarafından TBMM'ye iade edildiğini hatırlatarak, ?Bu düzenlemeler ayrı ayrı mı Meclis'ten geçirilecek? İade edilen tasarının durumu ne olacak? sorusunu Çiçek, şöyle cevapladı:

?Kamu yönetimi reformu, bir çerçeve kanun niteliğindedir. Bu ise daha özel alanlarla ilgili düzenlemelerdir. Bu kanun tasarısını, önümüzdeki günlerde Meclis çalışmaları başladığında çıkarmayı düşünüyoruz. Ancak bunların süratle yapılması gerekmektedir. Özellikle, Köy Hizmetleri ile ilgili durum önemlidir, çünkü kış aylarına da giriyoruz. Bu düzenlemeyi süratle yapabilirsek, inşaat sezonu açıldığında, yeni mevsime girmiş olmamız gerekir. Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü ve TOKİ, hükümetin iddialı olduğu bir konudur. Ekim sonu 100 bin konut ya bitmiş olacak veya ihalesi tamamlanmış olacak. İktidarımız döneminde, yüz binlerle ifade edilebilecek başka konutların yapılması lazım. Bazı yerlerde arsa sıkıntısı çekilmektedir. İki ayrı teşkilatlanmanın hiçbir anlamı ve gerekçesi yok. Arsa Ofisi'nin TOKİ'ye bağlanması teknik zaruretten kaynaklanıyor. Beraberinde de pek çok tasarruf getirmiş olacak.?

İşten çıkarma yok

Çiçek, ortadan kaldırılan veya başka kuruluşa devredilen kurumlarda çalışanların durumlarını ne olacağının sorulması üzerine de işten çıkarma gibi bir tasarrufta bulunulmayacağını, bunların önemli bir kısmının da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olduklarını kaydetti. Devredilen veya ortadan kaldırılan kuruluşlarda çalışanların özlük haklarının herhangi bir kayba uğramayacağını, bir kısmının bu kuruluşlarda çalışacağını kaydeden Çiçek, geri kalanların da Devlet Personel Başkanlığı tarafından, kendi isteklerine uygun olarak başka kuruluşlarda istihdam edileceğini belirtti.

SSK'yı kurum dışı tedaviler batırıyor

SOSYAL Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda harcamaların büyük bir bölümünü sağlık giderleri oluşturuyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) tarafından hazırlanan rapora göre, sosyal güvenlik kuruluşlarındaki gelir ve gider arasındaki dengesizliğin en önemli nedenleri arasında sağlık giderlerinin sürekli yükselmesi yer alıyor.

SSK'nın 11.6 katrilyon liralık giderinin 2.5 katrilyon lirası hastane, dispanser ve sağlık istasyonlarına, 9.1 katrilyon lirası sağlık müdürlükleri ile genel müdürlük merkez ve başkanlık giderlerine ait bulunuyor.

SSK'daki sağlık giderlerin önemli bir bölümünü (yüzde 29.6) kurum dışında yaptırılan tedavilerin oluşturduğu ortaya çıktı.

Emekli Sandığı'nda da her geçen yıl sağlık giderlerinin arttığı tespit edildi. Son beş yıldaki sağlık harcamalarının Emekli Sandığı giderleri içerisindeki oranı yüzde 16.6'dan yüzde 23.8'e yükselerek, 1.840 trilyon liraya ulaştı. Raporda, Bağ-Kur'daki gelirlerin tümünün neredeyse sağlık harcamalarına gittiği belirtildi. Bağ-Kur'un 2002 yılı tüm gelirlerinin 2.102 trilyon lira, sağlık giderlerinin ise 2.195 trilyon lira olduğu ifade edildi. Yapılan bu harcamanın da önceki yıla göre yüzde 78 oranında artış gösterdiği ifade edildi. Artışın büyük bir bölümünün, kişi ve kuruluşlarca ödenmek üzere Bağ-Kur'a intikal ettirilen sağlık harcamalarının kontrolsüz olarak yapılmış olmasından kaynaklandığı kaydedildi.


SSK hastaneleri tarihe karışıyor / RADİKAL

Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları hükümet sözcüsü Cemil Çiçek anlattı.

148 SSK hastanesinin devrine ilişkin tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Sivil toplum örgütleri 'Tasarı hukuka aykırı' diyor

AKP, 148 SSK hastanesinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin ilk adımı attı. Konuyla ilgili hazırlanan tasarı, dün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Sivil toplum örgütleri ise SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini 'hukuka aykırı' olarak nitelerken, engellemek için her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, SSK'ya ait hastane ve sağlık kuruluşlarının bakanlığa bedeli karşılığında devredileceğini, diğer kamu kurumlarına ait birimlerin ise bedelsiz devredileceğini söyledi. Bakan Çiçek, SSK hastanelerinin bakanlığa devir bedelinin, oluşturulacak komisyonca belirleneceğini belirtti.
Çiçek, tasarının yasalaşmasıyla birlikte bazı hastanelerin kapatılmasının söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine, "Hastane kapatmayı düşünmüyoruz. Azami verim için sağlık hizmetlerinin tek elde toplanmasını hedefliyoruz" yanıtını verdi.

Tasarı ne getiriyor?
Söz konusu tasarı, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler ve mahalli idareler hariç olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık kurumlarının, çalışan personeli, taşınır-taşınmaz malları, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtları dahil en kısa sürede Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini öngörüyor.
Tasarıda, Sağlık Bakanlığı'na devredilecek sağlık birimlerinde, memur, sözleşmeli ve işçi kadrosunda görev yapan personelin, protokolde belirtilen tarihte bulundukları unvandaki kadro ve pozisyonlarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın bakanlıktaki kadrolara atanacağı belirtiliyor. Bakanlığa devredilen personelin mali haklarının ödeneceği de hazırlanan tasarıda yer alıyor.

SSK: Geç kalınmış düzenleme
Tasarı yasalaştıktan sonra Sağlık Bakanlığı ile SSK, devir işlemleri ve devredilen birimlerin hizmetlerinden yararlanma şartlarını belirlemek üzere protokol hazırlayacak.
SSK Sağlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özyurt, tasarının sağlık çalışanlarının özlük haklarında herhangi bir değişiklik getirmeyeceğini savundu. Personelin devredilmesini 'özelleştirme' uygulamalarına benzeten Özyurt, "Özelleştirme sonrasında da benzer şekilde devirler olmuştu. Sağlık hizmetlerinin tek elden yürütülmesi için bu uygun görüldü. Geç kalınmış bir düzenlemedir" diye konuştu. Özyurt, sivil toplum örgütlerinin 'hukuka aykırı' yorumlarını ise, "Ben hukuki tarafına bakmıyorum" diyerek yanıtlamaktan kaçındı.

Sivil örgütler: Hukuka aykırı
Hükümetin tasarısına sivil toplum örgütleri büyük tepki gösterdi. Tasarıyı hukuka aykırı bulan sivil toplum örgütleri, Meclis'ten geçmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını, yasalaşması halinde ise 'hukuki' yollara başvuracaklarını söyledi. İşte sivil toplum örgütlerinin tepkileri:

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç: SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri hukuka aykırı. Kurumun kuruluş kanununa ve Anayasa'nın mülkiyet hakkını düzenleyen maddesine aykırı bir idari işlemdir.
Bunun için bu kararın kabul edilmesi mümkün değildir. Türk-İş Başkanlar Kurulu çarşamba günü olağanüstü toplanacak ve yapılması gerekenleri kararlaştıracak. Ayrıca bütün sigortalılar, bu idari işlemin iptali için her biri tek tek idare mahkemelerine dava açabilir. Konunun takipçisiyiz.
TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler: Bu işin anayasal ve mali boyutu var. SSK hastanelerinin sahibi bizleriz. Çalışanların ve çalışanlar adına işverenlerin primleri ile bu hastaneler hizmet veriyor. Bu nedenle bize sorulmadan böyle bir düzenleme yapılması hukuka aykırıdır. Yargıdan döner.
SES Başkanı İsmail Tombul: Tasarının gerekçesinde, Anayasa'nın ilgili maddesine dikkat çekilerek, 'sağlık kuruluşlarının tek elde toplanacağı' ifade ediliyor. Hükümet kamu yönetimi reformunda da, sağlık hizmetlerinin yerel idarelere devrini istiyordu.
Bir yanda sağlık hizmetlerinin tek elde toplanılması gerektiğini söyleyen hükümet, diğer tarafta eğitim hastaneleri dışındaki birimlerin il özel idarelerine devrini istiyor. Yani ya birinin ya da diğerinin gerekçesi yanlış. SSK hastaneleri işçilerden ve işçiler adına işverenlerden kesilen primlerle yaşayan özel mülkiyetlerdir. Bunun için SSK hastanelerinin gerçek sahiplerine sorulmadan yapılacak devir hukuka aykırıdır.
Tasarının bu haliyle Meclis'ten geçmemesi için hem sağlık meslek örgütleri hem işçi temsilcileriyle birlikte elimizden gelen her şeyi yapacağız. İlk hedefimiz tasarının yasalaşmaması. Ancak tasarı yasalaşırsa o zaman da hukuki yollara başvuracağız.


Küçük devlet etkin hizmet / YENİŞAFAK

Kamu Yönetimi Reformu, üç yeni kanun tasarısıyla devam edecek. Köy Hizmetleri yerel yönetimlere devrediliyor; Arsa Ofisi TOKİ'ye bağlanıyor; SSK hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na bağlanıyor.

Kamu yönetimi reformu kapsamında devletin küçültülerek hizmetlerin daha etkin yürütülebilmesi için üç önemli kanun tasarısı hazırlandı. Tasarılar kanunlaşırsa SSK hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devredilecek, Köy Hizmetleri İl Özel İdareleri'ne bağlanacak, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü TOKİ'ye katılacak.

Hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamaya göre, bakanların imzasına açılan tasarılar kanunlaşırsa; Köy Hizmetleri teşkilatları İstanbul ve Kocaeli dışında, tüm araç gereçleriyle birlikte İl Özel İdareleri'ne devredilecek. İstanbul ve Kocaeli'nde ise bu çalışmaları belediyeler yürütecek.

Arsa Ofisi, TOKİ ile evleniyor

Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kaldırılarak, görev ve yetkileri TOKİ'ye devredilecek. Genel Müdürlük'teki personelin özlük hakları korunurken, bir kısmı TOKİ'de, bir kısmı da diğer kamu kuruluşlarında görevlendirilecek. Bakan Çiçek, "Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü çalışanlarının işten çıkarılması sözkonusu değil. Arsa Ofisi arsa temin eden, TOKİ de konut üreten bir kuruluş. Bunun ayrı ayrı olması israf oluyor. Birleştirildiğinde tasarruf yapılacak" dedi.

SSK hastaneleri satın alınacak

Sağlık hizmetleri de bundan sonra sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek. Sağlık Bakanlığı dışında kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimleri, yeni hazırlanan tasarıyla Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Yüksek Mahkeme, TSK, üniversite ve mahalli idarelere ait bazı hastaneler kapsam dışı tutuldu.

Çiçek, "Bunların devri bedelsiz olarak yapılacaktır. Ancak SSK tesisleri bedel karşılığı devredilecektir. Çünkü SSK hastaneleri, çalışanların ödedikleri paralarla yapılmıştır. Böylece sağlık hizmetlerine bir standart getirilecek. Maliyetlerin azaltılması, insan gücü planlaması, özlük hakkı farklılıklarının kaldırılması gibi yararlar sağlanacak. Çalışma Bakanlığı sigortacılık, Sağlık Bakanlığı da sağlık hizmetleri ile uğraşacak" dedi.


Köy Hizmetleri ve Arsa Ofisi kalkıyor/ MİLLİYET

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün il özel idarelerine, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün de Toplu Konut İdaresi'ne devrine ilişkin yasa tasarıları Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Bakanlar Kurulu'nda, SSK'ya ait sağlık kuruluşlarının bedeli karşılığında, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Yüksek Mahkemeler, TSK ve belediyeler dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarının sağlık birimlerinin bedelsiz olarak Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin tasarı da imzaya açıldı.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek kamunun etkin çalışmadığı şikayetinin hep dile getirildiğini belirterek "Kamuda bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç olduğu aşikâr" dedi


Hastanelerin tek patronu Sağlık Bakanlığı oluyor/ HÜRRİYET

Hükümet kamu yönetiminde üç radikal karara imza atıyor. Hastanelerin SSK hastaneleri dahil kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması, Arsa Ofisi'nin kapatılarak TOKİ'ye bağlanması ve Köy Hizmetleri'nin kapatılması için kanun tasarıları imzaya açıldı.

HÜKÜMET, kamu yönetimi alanında üç önemli adım atmak için harekete geçti. Hastanelerin SSK hastaneleri dahil kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması, Arsa Ofisi'nin kapatılarak TOKİ'ye bağlanması ve Köy Hizmetleri'nin kapatılması için kanun tasarıları imzaya açıldı.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, birçok bakanlığın sağlık üniteleri bulunmasının kamuda büyük bir israfa neden olduğunu söyledi.

HASTANELER TEK ELDE:

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin yasa tasarısının imzaya açıldığını anlatan Çiçek, "Bu kanun yürürlüğe girdiği takdirde TBMM, Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler ve mahalli idarelere ait hastaneler ve sağlık tesisleri dışında, geri kalanların tamamı Sağlık Bakanlığı'na devredilmiş olacaktır" dedi. Çiçek, bu kamu kurum ve kuruluşlarına ait birimlerin bedelsiz olarak devredileceğini, SSK'ya ait olan sağlık tesislerinin ise bedeli karşılığında Sağlık Bakanlığı'na devredileceğini anlattı. Çiçek, böylece Çalışma Bakanlığı'nın da sigorta işleriyle uğraşan bir kurum olacağını söyledi. Sağlık ünitelerinin Sağlık Bakanlığı'nda toplanmasıyla sağlık hizmetlerinin tek elden yürütüleceğini belirten Çiçek, böylece sağlık hizmetlerine bir standart geleceğini ifade etti.

KÖY HİZMETLERİ KAPATILIYOR:

Çiçek, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün imzaya açılan tasarıyla ortadan kaldırılacağını ve bölge müdürlükleri dahil taşra teşkilatının aracı, gereci kadrosu ve pozisyonlarıyla birlikte İstanbul ve Kocaeli hariç, İl Özel İdareleri'ne devredileceğini bildirdi. Çiçek İstanbul ve Kocaeli'nin ise vilayetin tümü büyükşehir sınırları içinde mütalaa edildiği için oralarda bu tür hizmetlerin belediyeler tarafından yürütüleceğini kaydetti.

ARSA OFİSİ TOKİ'YE:

Çiçek, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü ile Toplu Konut İdaresi'nin Türkiye'nin muhtelif yerlerinde birisi arsa birisi konut üreten iki ayrı kuruluş olduğunu hatırlatan Çiçek, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması, genel müdürlükçe yerine getirilen görev ve yetkilerinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na devredilmesini öngören bir kanun tasarısının da TBMM'ye sevkıne karar verildiğini bildirdi.

Bu birleşme sağlanırken orada çalışan personelin özlük haklarının tamamıyla korunacağını ifade eden Çiçek, bu personelin kayıplarının söz konusu olmayacağını vurguladı.


SSK hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devrediliyor / SABAH

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, yüksek mahkemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler ile mahalli idarelere ait sağlık tesisleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm hastanelerin, Sağlık Bakanlığı'na devrini kararlaştırdı. Yıllardır tartışılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün de kapatılması ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması da kararlar arasında yer aldı. Hükümet Sözcüsü Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bu kararların israfı önlemek amacıyla alındığını bildirdi. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin tasarısı da Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Ancak hem işçiler hem SSK buna karşı. Hastanelerini vermek istemeyen SSK, devir halinde yılda 4 ila 13 katrilyon arasında zarar edileceğini ileri sürdü.


'Kamu' buraya kadar / BİRGÜN

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nda öngörülen kamu kurumlarının kapatılması düzenlemesi, parçalı olarak yasalaştırılacak. Bakanlar Kurulu, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün İstanbul ve Kocaeli dışındaki teşkilatları ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kapatılması konusunda hazırlanan yasa tasarılarını Meclis'e göndermek üzere imzaya açtı. Tasarılar yasa haline gelirse iki genel müdürlük de kapatılacak, hizmetler il özel idareleri ve Toplu Konut İdaresi tarafından yürütülecek.

TEŞKİLATLARIN KAPISINA KİLİT

Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararlar hakkında bilgi veren Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kapatılacağını açıkladı. Bakan Çiçek'in verdiği bilgilere göre Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimler İl Özel İdarelerine devredilecek. Bu kurumda çalışanların da bir kısmı yeni kurumda çalışabilecek, bir kısmı ise kamuda başka kurumlara kaydırılacaklar.

Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü ise Toplu Konut İdaresi ile birleştirilerek ortadan kaldırılacak. Söz konusu fesih ve birleştirmenin gerekçesi konusunda açıklama yapan Cemil Çiçek, hükümetin konut üretimiyle ilgili projelerinin gerçekleşmesi için bu düzenlemeyi yaptıklarını savundu. Bakan Çiçek, hükümetin konut üretimi konusunda 2005 yılına hazırlık çalışması içinde olduğunu belirterek, bu yılın Ekim ayı sonuna kadar da 100 bin konutun tamamlanacağını söyledi.

SSK HASTANELERİ BAKANLIĞA DEVREDİLECEK

Bakan çiçek'in verdiği bilgilere göre mülkiyeti Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) ait hastaneler de dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimleri ve hastaneler de Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Üniversiteler ve TSK hastaneleri dışındaki tüm kamu hastane ve sağlık ünitelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi kararlaştırıldı. kamu kurumlarına ait üniteler bedelsiz olarak devredilirken, SSK'ya ait hastaneler bedelli olarak devredilecek. Bu çerçevede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde değer tespit komisyonları oluşturulacak ve bu komisyonlar, SSK hastanelerindeki alet-edevat ve mülkler konusunda ekonomik değer tespitinde bulunacak. Bu tespitler doğrultusunda bedeller Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ödenerek hastanelerin devri sağlanacak.

VETOYA RAĞMEN YOLA DEVAM

Hükümetin aldığı kararlar doğrultusunda imzaya açtığı söz konusu yasalar, daha önce Cumhurbaşkanlığı tarafından veto edilen Kamu Yönetimi Temel Kanunu'na dayanıyor. Ancak çerçeve kanunun veto edilmiş olmasına rağmen hükümetin getirdiği bu düzenlemeler ile yeni bir vetoya yol açılacağı belirtiliyor.

SENDİKALAR: GASPA İZİN VERMEYİZ

Bakanlar Kurulu'nun kararlarına, işçi sendikaları sert tepki gösterdiler. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, uygulamaya asla "evet" demeyeceklerini belirterek, "SSK'nın devriyle ilgili kararı kesinlikle reddediyoruz. Köy Hizmetleri konusunda da hükümet "dediğim dedik" tutumu içerisindedir. Bunu kabul edemeyiz" diye konuştu. SSK'nın işçilerin malı olmasına rağmen kendileriyle konunun müzakere edilmediğini de belirten Kılıç, "Konuyu önümüzdeki günlerde hükümetle de görüşeceğiz. Fakat Hazine'nin sosyal güvenliğe aktardığı payları, SSK hastanelerinin bedelleriyle mahsup ederek işin içinden çıkmayı planlıyorlar. Bunu kabul edemeyiz" dedi.

GASPA KARŞI MÜCADELE

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi de Bakanlar Kurulu kararını sert bir dille eleştirdi. "SSK onların malı değil ki istedikleri gibi karar alıyorlar" diyen Çelebi, söz konusu kararın Anayasa'ya ve yasalara aykırı olduğunu, gasp niteliği taşıdığını söyledi. Buna karşı yargı yolu başta olmak üzere her türlü mücadeleye hazır olduklarını belirten Çelebi, "Bu kararın sonu, işçilerin malına el koymak, sağlık hakkını yok etmek ve dar gelirlileri sokağa itmektir. SSK'yı yok etmeyi planlayan bu düzenlemeye izin verilmesi söz konusu olamaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber