Eğitim-İş: MEB, ders kitaplarını keyfine göre alacak

Haber Giriş : 21 Mayıs 2008 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği taslağı ve bu yönetmelik kapsamında çıkartılacak yönerge taslağı üzerine rapor hazırlayan Eğitim-İş, ders kitaplarının alımında Milli Eğitim Bakanlığı'nın keyfi uygulamalarının ortaya çıkacağını öne sürdü.

- Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği taslağı ve bu yönetmelik kapsamında çıkartılacak yönerge taslağı Talim ve Terbiye Kurulu'nda tartışılıyor. Söz konusu taslaklar üzerine rapor hazırlayan Eğitim-İş, yönetmeliklerin şu anki şekliyle çıkması halinde, ders kitaplarının alımında Milli Eğitim Bakanlığı'nın keyfi uygulamalarına sahne olacağını savundu.

Eğitim-iş tarafından hazırlanan raporda, halen yürürlükte bulunan yönetmelik ve yönergenin yeni baştan düzenlenmesini gerekli kılan kamusal ihtiyacın nereden kaynaklandığının söz konusu taslak metinden açıklanmadığı belirtildi. Raporda, ?Uygulayıcılara geniş bir keyfiyet alanı tanıyan taslak metnin yürürlüğe girmesi halinde kamusal yarar kişisel yarara geniş oranda bırakılmış olacaktır. Bu nedenle taslağın, kamusal bir fayda sağlamadığı gibi uygulamada karmaşaya ve hukuksal sorunlara yol açacağına kesin gözüyle bakılmaktadır? denildi.

-?KAPALI KAPILAR ARDINDA YÖNETMELİK HAZIRLANDI?-

Yönetmelik hazırlanırken Talim ve Terbiye Kurulu'nun deneyimlerinden yararlanılmadığı savunulan raporda, taslak metnin ?kapalı kapılar ardında dar ve gizli bir grup çalışması? ile yapıldığını iddia etti. Raporda, ?Bu yaklaşımın ürünü olarak taslak yönetmelik ve yönerge, çok sayıda çelişki ve belirsizlik barındırmakta ve keyfiliğe yol açacak hükümler içermektedir? denildi.

-YARGININ İPTAL ETTİĞİ HÜKÜMLER TASLAKTA-

Raporda, inceleme işlemleri ile ilgili mali işlemlerin yürütüleceği döner sermaye kuruluşunun tanımlanmadığına dikkat çekilerek bu belirsizliğin keyfi uygulamalara yol açacağı öne sürüldü. Yönetmelik ve yönergenin bazı konularda birbiri ile çeliştiği anlatına raporda, ?Yargı tarafından yürütülmesi durdurulan hükümlerin yeniden taslakta yer alması, Bakanlığımızın hukuksuz uygulamalarına yeni bir örnek daha eklenmesinden başka bir sonuç çıkarmayacaktır? denildi. İnceleme ve değerlendirme komisyonlarının oluşturulmasında da ölçüt bulunmadığı ifade edilirken komisyonun seçiminin idarenin keyfi tutumuna terk edileceği kaydedildi.

Mevcut yönetmelikte puanlama sistemine göre kitap seçimi yapılırken, taslakta bu uygulamadan vazgeçiliyor. Raporda, kitap seçiminde kitabın bilimsel niteliği ile ilgili herhangi bir ölçütün getirilmemesinin kamusal hizmetin niteliğini yok edeceği savunuldu.

-KİTAP İNCELEMESİ GEÇİCİ PERSONELE YAPTIRILACAK-

Öğretim Materyallerini Geliştirme İnceleme Merkezi Müdürlüğündeki kadrolu personel kitap seçiminde devre dışı bırakılırken, raporda bu durumun önemli sorunlara yol açacağı ifade edildi. Raporda, ?Böylece inceleme ve değerlendirme işlemleri geçici ve deneyimi gözetmeyen personel temini yoluyla tam bir keyfi hatalar içerek onaylı ders kitapları daha da hatalı olacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. İnceleme ve değerlendirme işlemlerinin hangi durumda kime yaptırılacağı ile ilgili hiçbir ölçüt getirilmemiştir. Bu durum idareye tam bir keyfiyet getirmektedir? görüşüne yer verildi.

Raporda, ders kitabı ve eğitim aracının incelenmesi ve değerlendirmesine ilişkin mevcut sorunların tartışılmasının ve çözüm yollarının karara bağlanması gerektiği sonucuna varılırken, yönetmeliğin sendikaların da içinde yer aldığı tüm tarafların, demokratik katılımı ve uzlaşması sonucuyla ortaya çıkması gerektiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber