TTB'ce Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile ilgili 3 dava açıldı.

Haber Giriş : 30 Mayıs 2003 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TTB'ce Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile ilgili 3 dava açıldı.
Sağlık Bakanlığı, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 9. maddesine dayanarak hazırlanan ve 19.06.2002 gün ve 24790 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe konulan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Hakkında Türk Tabipleri Birliği adına üç adet dava açılmıştır.

Sağlık Bakanlığı, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 9. maddesine dayanarak hazırlanan ve 19.06.2002 gün ve 24790 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe konulan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Hakkında Türk Tabipleri Birliği adına üç adet dava açılmıştır. Bu davalarda özetle aşağıda belirtilen maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali istenmiştir:

1-Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün geçici 5. maddesinin iptali istenmiştir. Bu madde de? 11.4.1928 günlü ve 992 Sayılı Kanun ile 5.4.1973 tarih ve 7/6229 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tababet Uzmanlık Tüzüğünün 6. maddesi hükümlerine göre uzman olma hakkı tanınanlar için kendi alanlarına ilişkin düzenleme yapılıncaya kadar bu Tüzük hükümleri uygulanır.? hükmü getirilmiştir. Eklenen bu geçici madde ile fizyoloji, embriyoloji ve Histoloji,Tıbbi Farmakoloji, özellikle de Tıbbi Mikrobiyoloji , Tibbi Biyokimya uzmanlık dallarında, tıp doktoru olmayan başka fakülte ve yüksekokul mezunlarına yürürlükten kaldırılan tüzük hükümlerine göre tıp uzmanı olma olanağı sağlanmaktadır. Bu düzenleme ile tıpta uzmanlık eğitiminde içinden çıkılması olanaksız karmaşa yaratılmıştır.

2-Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün 5. maddesinin (f) bendi, 7. maddesinin (d) bendi, 9. maddesinin (e) bendi ile geçici 2. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?...fiilen asistanlık yapmakta olanlar hakkında..? ibaresi ile, üçüncü fıkrasında ?Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önce asistanlık sınavını kazanıp da fiilen asistanlığa başlamamış olanlar bu Tüzük hükümlerine tabidirler? ibarelerinin iptali istenmiştir.

Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün 5. maddesi, Tıpta Uzmanlık Kurulunun oluşumunu düzenlemektedir. Bu madde uyarınca, Tıpta Uzmanlık Kurulu, diş hekimliği ile konuların görüşülmediği toplantılarda 14 kişiden, diş hekimliği ile ilgili konuların görüşüldüğü toplantılarda ise 19 kişiden oluşmaktadır. 5. maddenin (f) bendi uyarınca Türk Tabipleri Birliği bu kurula bir temsilci ile katılmaktadır.

Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün 7. maddesi, Eğitim Kurumlarını Değerlendirme Komisyonunun oluşumunu düzenlemektedir. Bu madde uyarınca Eğitim Kurumlarını Değerlendirme Komisyonunu diş hekimliği ile ilgili konuların görüşülmediği toplantılarda 11 kişiden, diş hekimliği ile ilgili konuların görüşüldüğü toplantılarda ise 14 kişiden oluşmaktadır. 7. maddenin (d) bendi uyarınca Türk Tabipleri Birliği bu komisyona bir temsilci ile katılmaktadır.

Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün 9. maddesi, Uzmanlık Dalları Eğitim ve Müfredat Komisyonlarının oluşumunu düzenlemektedir. Bu madde uyarınca , Uzmanlık Dalları Eğitim ve Müfredat Komisyonları 9 kişiden oluşmaktadır. 9. maddenin (e) bendi uyarınca Türk Tabipleri Birliği bu komisyona da bir temsilci ile katılmaktadır.

Geçici ikinci madde de ise; tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önce tıpta uzmanlık sınavını kazanan hekimler yönünden fiilen uzmanlık eğitimine başlamış olanlarla, başlamamış olanlar yönünden iki farklı düzenleme getirilmiştir. Bu tüzük hükümleri ile tıpta uzmanlık dallarının bazılarının süreleri uzatılmış, bazı dallar kaldırılmış, ya da değiştirilmiş ve yeni sınavlar getirilmiştir. Bu nedenle eski tüzük hükümlerinin yürürlükte olduğu dönemde yapılan tıpta uzmanlık sınavını kazanıp asistanlık eğitimini tamamlamayanlar yönünden düzenleme yapılma gereksinimi duyulmuştur. Fiilen asistanlık eğitimine başlayanlara isteklerine bağlı olarak eski tüzük hükümlerinin uygulanacağı, sınavı kazanıp fiilen başlamayanlara ise bu tüzük hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür.

3- Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'ne uzmanlık dalları ile yan dallarını gösterir ekli çizelgede, Halk Sağlığı Uzmanlık Dalının yan dalı olarak ?İşyeri Hekimliği? Uzmanlığı düzenlenmesi ve İç Hastalıkları Uzmanlık Dalının yan dalı olarak ? iş ve Meslek Hastalıkları? yan dalının düzenlenesi işlemlerinin iptali istenmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber