İngilizce Dil ve Bilgisayar Öğreticisi Alımına İlişkin Genelge Yayımlandı

İki gün önce, her şeyin yer aldığı Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde, İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi alımına ilişkin Bakanlığın 13.10.2004 tarihli genelgesinin bulunmamasını eleştirmiştik. Bu eleştirimiz nihayet yankı buldu. Bakanlık 13.10.2004 tarihli genelgeyi hem "pdf" ve hem de "html" ortamında yayımladı. Bu genleg çerçevesinde hazırlamış olduğumuz özel dosya için tıklayın.

Haber Giriş : 21 Ekim 2004 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAÇ KİŞİ ALINACAK?

2004-2005 öğretim yılında Türkiye genelinde 5.000 İngilizce Dil Öğreticisi, 4.000 Bilgisayar Öğreticisi çalıştırılabilecektir. Her il için bir kontenjan ayrılmıştır. Bu kontenjanlar il milli eğitim müdürlüklerinden öğrenilebilir.

GEÇİCİ PERSONEL SOSYAL GÜVENLİK OLARAK NEYE TABİ OLACAKTIR?

Sosyal güvenlikleri bakımından 506 sayılı Kanuna tabi olacaklardır.

GEÇİCİ PERSONEL ÖZEL İŞ YAPABİLİR Mİ?

İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticileri görevlendirildikleri okullardaki görevlerini aksatmamak kaydıyla özel dershanelerde, yabancı dil öğretmenliği ve bilgisayar öğretmenliği görevi hariç olmak üzere görev alabilir, ticaret ve sair kazanç getirici faaliyetlerde bulunabilirler.

ALIM ÖNCELİK SIRALAMASI NASIL YAPILACAKTIR?

Alım öncelik sırasına göe yapılacaktır. Belirlenen kontenjandan fazla başvuru olması durumunda görevlendirilecekler, daha önce İngilizce ve Bilgisayar Öğretmenliği görevi yapmış olanlara öncelik verilmesi şartıyla aşağıdaki öncelik sırasına göre belirlenecektir.

Yüksek öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlardan;
1- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (a ve b) alt bentlerinde yer alan programlardan mezun olanlar, (Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarının; a) İngilizce Öğretmenliği Bölümü, b) İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dil Bilimi. İngilizce, mütercim/tercümanlık (İngilizce) bölümleri ile en az 30 kredilik İngilizce eğitimi aldığını belgelendirmek kaydıyla Dil Bilimi Bölümü mezunu olması)

2- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (c ve d) alt bentlerinde yer alan diğer programlardan mezun olanlar, (Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarının; c) Yabancı dille öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının lisans düzeyinde İngilizce öğretim yapan bölümleri, d) En az 40 kredilik İngilizce eğitimi aldıklarını belgelendirmeleri koşuluyla yüksek öğretim kurumlarının Almanca ve Fransızca bölümü mezunu olması)

3- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/2'nci bendi (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki üniversiteler dahil) ile 3'üncü bendinde yer alan programlardan mezun olup Kararda belirtilen sınavlardan herhangi birisinden başarılı olanlar, (Yurt dışı yüksek öğretim kurumlarının İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri ile eğitim dili İngilizce olan yüksek öğretim kurumlarından mezun olup Yükseköğretim Kurulunca denkliğinin yapılmış olması; Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarından veya Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilmek kaydıyla yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olup aşağıda belirtilen sınavların herhangi birisinden, a) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında İngilizce alanında en az (B) düzeyinde, b) Test Of English as a Foreign Language (TOEFL) klasik sınavında en az 550 puan. bilgisayarlı sistemden 213 puan alarak,
c) International English Language Testing System (1ELTS) sınavında akademik modülden 6.0 puan alarak başarılı olması)

4- Bilgisayar öğreticileri bakımından bilgisayar alanına yönelik lisans mezun olanlar (Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarının; a) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, b) Bilgisayar Teknolojisi Bölümü/Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, c) Matematik Bilgisayar Bölümü. d) Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, e) Bilgisayar Öğretmenliği.f ) Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, g) Bilgisayar Mühendisliği. h) Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, i ) Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği, j ) Bilgisayar, k) Elektrik-Elektronik Mühendisliği, l ) Elektronik Mühendisliği, m) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, n) Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, o) Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği mezunu olması)


5- Bilgisayar alanında ön lisans düzeyinde mezun olanlar (Meslek Yüksek Okullarının Bilgisayar, a) Bilgisayar Bilimleri, b) Bilgisayar Operatörlüğü, c) Bilgisayar Teknolojisi ve programlama, d) Bilgisayar Donanımı. e) Bilgisayar Programcılığı, f) Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği bölümü mezunu olması)

6- Öğrenimleri kararda yer almak kaydıyla emekliler.

NEREYE BAŞVURULACAKTIR?

İlanlar il düzeyinde veya ilçe düzeyinde ilçe milli eğitim müdürlüğü veya il milli eğitim müdürlüklerince yapılacaktır. Adayların bu müdürlüklere başvurması gerekmektedir.

SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMANDI?

Milli Eğitim Bakanlığının genelgesinde iller için son başvuru tarihi belirlenmemiştir. Ancak, tüm işlemlerin 20 kasım 2004 tarihine kadar sonuçlanması istenmiştir. Bu durum göz önüne alındığında adayların en geç Ekim ayı sonuna kadar ilgili ilçe veya il milli eğitim müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.9


GEÇİCİ SÜRELİ İNGİLİZCE DİL ÖĞRETİCİSİ VE BİLGİSAYAR ÖĞRETİCİSİ ÇALIŞTIRILMASINDA GENEL OLARAK YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER

A) GENEL AÇIKLAMALAR

Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyacının karşılanması amacıyla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi uyarınca geçici süreli İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi çalıştırılması 2004/ 7891 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygun görülmüştür.

1/10/2004 tarih ve 25600 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Karar uyarınca;

1) 2004-2005 öğretim yılında Türkiye genelinde 5.000 İngilizce Dil Öğreticisi, 4.000 Bilgisayar Öğreticisi çalıştırılabilecektir.

2) Bu kapsamda illerin İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyaç derecesi ve olabilecek potansiyel talep durumu dikkate alınarak her il için kontenjan ayrılmıştır. Bu kontenjan, genelge ekinde belirtilmiştir.

3) Ayrılan kontenjanın sayısal ve nitelik olarak en uygun biçimde kullanılmasından okul, ilçe ve il yönetimleri müteselsilen sorumlu olacaklardır. Bu nedenle, hak ve yükümlülükler bakımından kararda ve sözleşme metninde belirtilen şartlara uygunluk aranacaktır.

4) Hizmet sözleşmeleri, Maliye Bakanlığınca 2004-2005 öğretim yılı için vize edilmiş sözleşme örneği kullanılarak yapılacaktır.

5) Eğitim ve öğretimin olumsuz etkilenmemesi, ücret ödemelerinde aksamaya neden olunmaması bakımından İngilizce Dil Öğreticiliği ve Bilgisayar öğreticiliği için ilân, başvuru, sözleşme imzalanma, görev yeri belirleme gibi her türlü iş ve işlemler gecikmeye meydan verilmeden gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, ihtiyaç ve ayrılan kontenjan dahilinde sözleşmeler 30 Kasım 2004 tarihine kadar tamamlanacaktır. Ancak ihtiyaç duyulduğunda kontenjan çerçevesinde 30/4/2005 tarihine kadar sözleşme yapılabilecektir.

6) Görevlendirilenlerin ücretleri; görevlendirildikleri okul veya kurumun bağlı bulunduğu Genel Müdürlüğün kurumsal, fonksiyonel, finansal ve 01.4.1.04 kısmi zamanlı çalışanların ücretleri ekonomik kodundan ödenecek, sosyal güvenlik mevzuatına göre kişi kesintileri (02.4.2.01 ekonomik kodu) ile gelir ve damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacaktır.

7) Bu yıl daha önceki yıllardan farklı olarak İngilizce Dil öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi kontenjanı okul ve kurumların bağlı bulunduğu genel müdürlükler bazında belirlenmiştir. Bu bakımdan ücret ödemelerinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için görevlendirme yapılırken bu sayıların aşılmamasına dikkat edilecektir.

8) İngilizce Dil öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticileri işçi sayılmayan geçici personel statüsünde olduklarından 1475 sayılı İş Kanunu ile herhangi bir şekilde ilişkilendirilmeyecektir. Ancak, sosyal güvenlikleri bakımından 506 sayılı Kanuna tabi olacaklardır.

9) İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerine haftada 5 saatten az ve 20 saatten fazla ders görevi verilemeyeceği dikkate alınarak bunlardan en üst düzeyde yararlanabilmesi için ücretleri aynı saymanlıkça ödenen birden fazla okulda görevlendirilebileceklerdir. Ancak ücretleri en fazla ders görevinin bulunduğu ya da milli eğitim müdürlüğünce uygun görülecek bu okullardan birinden ödenecektir.

10) Belirlenen kontenjandan fazla başvuru olması durumunda görevlendirilecekler, daha önce İngilizce ve Bilgisayar Öğretmenliği görevi yapmış olanlara öncelik verilmesi şartıyla aşağıdaki öncelik sırasına göre belirlenecektir.

Yüksek öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlardan;
1- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (a ve b) alt bentlerinde yer alan programlardan mezun olanlar,
2- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (c ve d) alt bentlerinde yer alan diğer programlardan mezun olanlar,
3- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/2'nci bendi (Kuzey
Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki üniversiteler dahil) ile 3'üncü bendinde yer alan programlardan mezun olup Kararda belirtilen sınavlardan herhangi birisinden başarılı olanlar,
4- Bilgisayar öğreticileri bakımından bilgisayar alanına yönelik lisans mezun olanlar,
5- Bilgisayar alanında ön lisans düzeyinde mezun olanlar,
6- Öğrenimleri kararda yer almak kaydıyla emekliler.

11) İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar öğreticisi olarak görev yapmak üzere başvuruda bulunanlardan görevlendirileceklerin seçimi; yukarıda sıralanan öncelikler çerçevesinde il milli eğitim müdürlüklerince yapılabileceği gibi, ilçe milli eğitim müdürlüklerince de yapılabilecektir.

12) Yukarıda maddeler halinde sıralanan öğrenim veya diğer koşulları aynı olanlardan öncelik sırasının uygulanmasıyla da görevlendirileceklerin seçilememesi durumunda adaylar huzurunda yapılacak kur'a yoluna başvurulacaktır.

13) İngilizce ve Bilgisayar öğretmeni ihtiyacı olan okullarda öncelikle bu Kararda belirlenen şartları taşıyanlar arasından sözleşmeli personel görevlendirilecek, kontenjan yetersizliği veya başvurunun yetersiz olması durumunda ilgili mevzuatına göre ek ders ücreti karşılığı görevlendirme cihetine gidilecektir.

14) Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında yer verilmeyen Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ve Belge Yönetimi gibi doğrudan bilgisayar alanına yönelik olmayan programlardan veya kararda yer verilmeyen programlardan mezun olanlar ile herhangi bir yüksek öğretim programı mezunu olup İngilizce alanında katıldığı kurslardan başarı belgesi bulunanlar ile bu kapsamda görevlendirilmeyeceklerdir.

B) İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER

1) İllerine ayrılan kontenjan dahilinde her derece ve türdeki örgün eğitim kurumlarında İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi çalıştırılacağı hususunun, imkanlar ölçüsünde görsel ve işitsel iletişim araçları kullanılarak kamuoyuna duyurusunu yapmak. (Duyuruda İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi olarak görev alacaklarda aranacak niteliklere, görev verilecek okullara, başvuru süresi, zamanı ve yerine, çalışma şartlarına, ödenecek ücrete ve gerekli olan diğer bilgilere yer verilecektir.)

2) Başvuruda bulunan adayların sayısı, görev almak istedikleri yerler dikkate alınarak illerine ayrılan kontenjanı ilçeler itibarıyla dağıtmak.

3) Merkez ilçe için ayrılan kontenjan dahilinde durumları uygun olanlarla hizmet sözleşmesi yaparak İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyacı olan okullarda görevlendirmek.

4) Söz konusu Kararda görevlendirilenlere ücretlerinin her ayın 15'inde ödeneceği belirtildiğinden, görevlendirilenlerin ücretlerinin zamanında ödenebilmesi bakımından; görevlendirildikleri okul ve kurumun bağlı bulunduğu Genel Müdürlükten gerekli ödeneği istemek.

5) Hizmet sözleşmesi yapılan İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerini, bu amaçla tutulacak kütüğe kaydetmek, hizmet sözleşmesi ve diğer belgeler için dosya oluşturmak, diğer ilçelerde görevlendirilenlerin kimlik, görev yeri ve benzeri diğer bilgileri içeren kayıtları tutmak.

6) Merkez ilçe kapsamında görevlendirilenlerden; görevde başarısız olan, sözleşme hükümlerine uymayan veya gerekli olan şartları taşımadığı sonradan anlaşılan ya da bu şartları sonradan kaybedenlerin hizmet sözleşmelerini feshetmek.

7) Hizmet sözleşmesi yapılanları; adı, soyadı, görevlendirildikleri okulları (bağlı bulunduğu genel müdürlük bazında), haftalık çalışma süresi (ders saati olarak) ve sözleşme tarihlerine de yer vermek suretiyle Personel Genel Müdürlüğü Mevzuat Dairesi Başkanlığına bildirmek.

8) İlçe ve okul yönetimleri ile ilgilileri, hak ve yükümlülükleri bakımından bilgilendirmek ve rehberlik etmek.

9) Sosyal Sigortalar ti Müdürlükleri ile ilişki kurmak suretiyle ilgililerin sosyal güvenlikleri bakımından il, ilçe ve okul müdürlüklerince yapılacak iş ve işlemleri tespit etmek ve gerekli iş bölüşümünü gerçekleştirmek.

10) Karar ve sözleşmede öngörülen diğer görevleri yapmak, doğabilecek olumsuz durumlara karşı gerekli önlemleri almak.

C) İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER

1) İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar öğreticisi çalıştırılması konusunda yapılacak duyurunun ilçeleri dahilinde gerçekleştirilmesini ve kamuoyunun gerektiği gibi bilgilendirilmesini sağlamak.

2) İlçelerine yapılan başvurulardan nitelikleri uygun olanları belirleyerek ilçelerine ayrılacak kontenjana esas olmak üzere il milli eğitim müdürlüğüne bildirmek.

3) İlçelerine ayrılan kontenjan dahilinde durumları uygun olanlarla hizmet sözleşmesi yaparak bunları İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyacı bulunan okullarda görevlendirmek.

4) Sözleşme yaptıkları İngilizce Dil öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerini görevlendirme yaptıkları okullar, haftalık çalışma süresi (ders saati olarak), sözleşme tarihi ve kimlik bilgileri ile birlikte il milli eğitim müdürlüğüne bildirmek.

5) Hizmet sözleşmesi yapılan İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerini bu amaçla tutulacak kütüğe kaydederek hizmet sözleşmesi ve diğer belgeler için dosya oluşturmak.

6) Görevlerinde başarısız olan, sözleşme hükümlerine uymayan veya gerekli olan şartlan taşımadığı sonradan anlaşılan ya da bu şartlan sonradan kaybedenlerin hizmet sözleşmelerini feshetmek.

7) Okul yönetimi ve ilgilileri, hak ve yükümlülükleri bakımından bilgilendirmek ve rehberlik etmek.

8) Karar ve sözleşmede öngörülen diğer görevleri yapmak.

D) OKUL YÖNETİMİNCE YAPILACAK İŞLEMLER

1) Okullarında görevlendirilen İngilizce Dil Öğreticileri veya Bilgisayar Öğreticilerini göreve başlatarak, İngilizce Dil Öğreticiliği ile Bilgisayar Öğreticiliği dışmda herhangi bir iş bağlantısı bulunanların imkanlar ölçüsünde isteklerini, birden fazla okulda ders görevi verilenlerin ise bu durumlarını dikkate alarak ders saatlerini belirlemek.

2) Haftalık çalışma süreleri ile ilgili puantaj çizelgelerini ücret ödemelerine esas olmak üzere usulüne uygun olarak tutmak.

3) Her 5 saatlik ders görevleri bir öğretim günü olarak değerlendirilerek ve haftada 4 öğretim gününü geçmemek üzere hesap edilecek hak edişlerini her ayın 15 inde ödemek.

4) İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi olarak görevlendirilenlerden başarısız olan, görevlerini sözleşme şartlarına uygun olarak yapmayan, gerekli şartları taşımadığı ya da bu şartları sonradan kaybettiği tespit edilenlerin durumlarını il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirmek.

5) Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili olan bütün işlemleri ilgililerin göreve başlama tarihinden en geç 1 gün önceden sonuçlandırmak.

6) Karar ve sözleşmede öngörülen diğer görevleri yapmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber