Diyanet'ten imam lojmanları atağı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2008 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da imam evi olmayan köylerde imam lojmanı yapılması için kısıtlı imkanlarını seferber edeceklerini bildirerek, "Dini hizmetin devamlılığı için bu fevkalade önemli" dedi. Bardakoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yaptığı geziye ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, tüm Türkiye'yi gezmeyi hedeflediğini, gezisinin de bu program çerçevesinde yapıldığını ve özel bir ziyaret olmadığını belirtti.

Bu kapsamda Türkiye'nin yüzde 80'ine gittiğini ifade eden Bardakoğlu, din görevlilerinin sorun, istek ve önerilerini dinlediğini, kendisinin de başkanlığın projeleri hakkında din görevlilerini bilgilendirdiğini anlattı. Bardakoğlu, bu paylaşımı kurumsal aidiyet duygusunun gelişmesi açısından önemsediğini kaydetti.

Güneydoğu Anadolu gezisinde köylerde imamevi bulunmamasının bir sıkıntı yarattığını gözlemlediğini vurgulayan Bardakoğlu, "İmam evi olmayan köylerde imam lojmanı yapılması için kısıtlı imkanlarımızı seferber edeceğiz. Dini hizmetin devamlılığı için bu fevkalade önemli" diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaklaşık 2 bin din görevlisi kadrosunun boş olduğunu belirten Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl boş kadroların büyük bir kısmını doldurmayı hedefliyoruz. Ama önemli olan gönderdiğimiz kişinin orada sürekli görev yapabilmesi, işlerin aksamaması. Bu da imam eviyle imam lojmanıyla olur. Doğuda hizmetleri kalıcı kılmak, devamlılığı sağlamak zorundayız. Şimdiye kadar bu konuda bir takım aksaklıklar olmuş. Devlet düzenli imam gönderemeyince 'en iyisi ben kendi bulduğum hocayla bu işi yürüteyim' diye bir kanaat oluşmuş, onu kırmaya çalışıyoruz. Din hizmetini yerinde ve zamanında veremezseniz o boşluk dolar. Biz açık kadroları doldurmayı amaçlıyoruz."

Memurların genellikle Güneydoğu Anadolu'da uzun süre görev yapmak istemediğini ifade eden Bardakoğlu, atanan görevlilerin bir süre sonra batı illerine tayin istediklerini söyledi. Din görevlilerinin sirkülasyonunu sağlayacak idari tedbirler almayı düşündüklerini belirten Bardakoğlu, "Şu anda zorunlu hizmet 2 sene ama biraz daha sistemi geliştirip hizmet boşluğunu ortadan kaldırmayı planlıyoruz" dedi.

DİYANETEVLERİ AÇILACAK

Din görevlilerinin sosyal tesisi bulunmadığını belirten Bardakoğlu, ilk etapta en çok talep olan yerlere "diyanetevleri" açacaklarını da bildirdi.

Hastası olan ya da çocuğu sınava girecek imamların şehre geldiğinde kalacak yer sorunu yaşadığını, genellikle başka kurumların misafirhanelerinde kalmaya çalıştığını anlatan Bardakoğlu, "Ancak görevlilerimiz çoğu zaman yer bulamıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için görevlilerimizin şehre geldiklerinde kalacakları yerler oluşturacağız" diye konuştu.

"CAMİLERDE KÜTÜPHANELER KURULMASINI TEŞVİK EDİYORUZ"

Kadroları doldurmak kadar kaliteli hizmet verecek iyi yetişmiş din görevlisi atayabilmenin de önemli olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, "Din görevlisi gittiği yerde iş yapmalı, birleştirmeli, bütünleşmeli, toplumu derleyip toparlamalı" diye konuştu.

İmamların, aile içi şiddetin önlenmesinden, kız çocuklarının okutulmasına, tasarruf bilincinin kazandırılmasından, ağaçlandırma çalışmalarına kadar pek çok alanda aktif olmasını ve sosyal hayatta yer almasını istediklerini vurgulayan Bardakoğlu, amaçlarının din görevlilerini caminin dört duvarının dışına çıkarmak olduğunu kaydetti. Gerek cemaatin gerekse din görevlilerinin okuma alışkanlığı kazanıp kendilerini geliştirmeleri için camilerde kütüphane oluşturmayı planladıklarını bildiren Bardakoğlu, "Diyanet İşleri Başkanlığının bini aşkın yayını var. Camilerde bu yayınlardan oluşan kütüphaneler kurulmasını teşvik ediyoruz" dedi.

Bardakoğlu, kendisi okuyan, cemaatini de okumaya teşvik eden imamların performans kriterleri düzenlenirken avantaj kazandıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber