Renkli kırtasiye ürünlerine kanmayın çoğu ölüm saçıyor!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Ağustos 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların açılmasına kısa bir süre kala yapılan bir araştırma, kırtasiye ürünlerinin zehir saçtığını ortaya çıktı. 290 çeşit üründen 49'u sınıfta kaldı. Hakan Ergin, ?Metro standartlarındaki ürünlerde bile bu sonuçla karşı karşıya isek sokaktaki tehlike çok büyük? dedi.

Okulların açılması öncesinde birbirinden güzel ve renkli kırtasiye ürünlerindeki gizli tehlike bir kez daha ortaya çıktı. Toptancı market Metro, kalemler, boyalar, silgiler, plastik mataralar, beslenme kapları, çoraplar, iç çamaşırları, oyun hamurları, çantaları testten geçirdi. 290 ürün üzerindeki araştırmada, ürünlerin yüzde 17'sinde insan sağlığına zararlı kanserojen, zehirli ve allerjen madde tespit etti. Bu, her 10 üründen 2'sinin zararlı madde içerdiğini gösteriyor.

SADECE UZAKDOĞU DEĞİL

Hormon, metabolizma ve büyüme düzensizlikleri yapan, böbrek ve karaciğer bozukluklarına, cinsel gelişim problemlerine yol açan, cildi tahriş eden bu ürünler, yeterli denetime sahip olmaksızın yurdun her tarafından satılıyor. Metro Cash&Carry Genel Müdürü Hakan Ergin, danışmanlık şirketi Bureau Veritas laboratuvarlarında yapılan testlerin ortaya koyduğu çarpıcı sonucu şöyle değerlendirdi:

?Gıda dışı ürünlerde kalite güvence sistemi şu anda dünyanın hiçbir yerinde tam olarak gelişmiş değil. Gıdada ISO 22000 diye çok önemli bir belge varken gıdadışı ürünlerde böyle bir belge talep edilmiyor. Bizim 290 çeşit ürün üzerinde yaptığımız bu araştırmada yüzde 17 olarak çıkan yüksek şiddetteki zararlı madde içeren ürün oranı, piyasanın geneline yayıldığında çok daha yüksek oranlara ulaşabilir? dedi.

İHBAR KABUL EDİLMELİ

Ergin, testi geçemeyen ürünler arasında sanıldığı gibi sadece Uzakdoğu kaynakları ürünler olmadığını, Avrupa ürünlerinde de sorun görüldüğünü kaydederek ?Çok şık görünümlü ürünlerde de kanserojen ağır metallare rastlamak mümkün. Yerli ürünler arasında da testi geçemeyenler var. Biz, çocuklarımızın geleceğini korumak adına gıdadışı ürünlerin güvenliği alanında Türkiye'de bu araştırmayla ilk adımı attık. Başka grupların da böyle bir uygulamayı hayata geçirmesini çok isteriz? diye konuştu. Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser de, söz konusu araştırma sonuçlarının ihbar kabul edilerek soruşturma başlatılması gerektiğini ifade etti. Keser ?Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, satış noktalarından numuneler alarak Hıfzısıhha'ya gönderip gerekli tahlilleri yapmalı? dedi.

'CE' VE 'TSE' BELGELİ OLSUN

Birbirinden renkli, şık, değişik oyuncak ve Üç-dört yıldır toplumun gündemindeki kokulu kırtasiye ürünlerini hatırlatan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise bu ürünlerin hala yasaklanmadığını hatırlattı. Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Recep Akdur da, tüketicilerin ürün alırken öncelikle ?insan sağlığına zarar olmadığı?nı laboratuvarda kanıtlayarak CE belgesi almış ürünlerin ve TSE damgalı ürünlerin tüketilmesini önerdi.

Kokulu hiçbir maddenin kesinlikle çocuklara kullandırılmaması gerektiğini ifade eden Akdur, zamk ve keçe kalemlerde ise ?su bazlı? ifadesi olanların tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Aktur, Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın koordineli bir biçimde çalışarak ithal ürünlerin denetlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

KOKULU ÜRÜN SATIN ALMAYIN KOKULU ÜRÜN SATIN ALMAYIN

Prof. Dr. Recep Akdur da kırtasiye malzemelerinde yaygın olarak kullanılan zararlı maddeleri şu başlıklar altında topladı: Organik solventler: Kokulu malzemeler, zamklar ve keçe tahta kalemlerinde kullanılan bu ürün bağımlılık yapıyor. Tinerde de varolan bu maddenin yüksek dozda kullanımı ani ölüme sebebiyet veriyor. Azo boyaları: Kumaş ve vinylex maddelerin boyanmasında kullanılan bu boyalar kansojeren madde içeriyor. Ağır metaller: Sert ve metal oyuncaklarda ve boyanmasında kullanılan başta kurşun olmak üzere nikel, kobalt, arsenik, bakır, krom gerek deri yoluyla gerekse çocukların ağıza almalarıyla vücutta birikiyor. Zehirlenme ve alerjiye yol açabiliyor.

KOMiSYONDAN YASA GEÇTi KOMiSYONDAN YASA GEÇTi

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de ailelere çocuklarına su bazlı kırtasiye ürünleri almaları tavsiyesinde bulunurken, solvent bazlı ürünlerin satılmasına sınırlama getirecek ?Çocukların Uçucu Maddelerin Zararlarından Korunmasına Dair Kanun Teklifi?ne ilişkin şunları söyledi:

?22. Dönem çalışmaları sırasında iktidar, muhalefet biz bunu el birliği içinde hazırladık. Komsiyondan geçti, kanunlaştırılmadı. 23. Dönem'de kanun teklifini tekrarladım. TBMM Genel Kurulu'nda ön sıralarda yer alıyor. Biz bu teklifin okullar açılmadan önce çıkmasını istedik, ancak bazı kanunların görüşmelerinin uzaması nedeniyle çıkartamadık.?

Meral GÜNDOĞDU İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber