EİEİ Görevde Yükselme Yönetmeliği Değişikliği

Resmi Gazetenin bugünkü (13/11/2002) sayısında yayınlanan Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmelik değişikliği ile öğretmen olarak çalışanların mezun oldukları unvanlara, görevde yükselme sınavına girmeksizin atanabilmesine olanak sağlandı. Ayrıntı için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 23'üncü maddesinin (c) bendinden sonra gelen ?halinde ancak aynı veya daha alt görevlere naklen geçişler mümkündür.? kısmına aşağıdaki ibare eklenmiştir.

?Diğer kurumlarda öğretmen olarak çalışmakta iken, Genel Müdürlüğe naklen atanacakların ihraz ettikleri unvanlara atanmalarında, bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme eğitimine katılma ve görevde yükselme sınavına girme koşulu aranmaz.?

Ayrıca bu Yönetmeliğe Geçici 2'nci madde olarak ?Öğretmen olarak çalışmakta iken, Genel Müdürlük emrine daha önceden naklen atanıp halen çalışan personel için de ihraz ettikleri unvanlara atanmalarında, bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme eğitimine katılma ve görevde yükselme sınavına girme koşulu aranmaz.? hükmü eklenmiştir.

Yapılan bu düzenleme hem kurum içinde hem de kurum dışında öğretmen olarak çalışanların mezun oldukları bölüm itibariyle kazanmış oldukları unvanlara görevde yükselme sınavına girmeksizin atanma imkanı sağlamaktadır. Buna göre mühendislik fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışanlar görevde yükselme sınavına girmeksizin mühendis kadrosuna atanabilecektir. Bu düzenleme diğer bölüm mezunları için de aynen geçerlidir.

Yapılan bu değişiklik mevcut düzenleme ile taban tabana zıttır. Her ne kadar sadece öğretmenlere yönelik bir uygulama şeklinde görülse de bu durumun devamı bize göre gelecektir.

Bu konu ile ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığı 24.12.1999 tarihli mütalaasında(18. Mütalaalar Bülteni); Daha önce Mühendis, Jeomorfolog, Matematikçi, İstatistikçi, Fizikçi ve Tekniker kadrolarında görev yapmış olan personelin aynı kadrolara yeniden atanabilmelerinin Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde kazanılmış hak sayılacağı, mezun oldukları bölüm itibariyle anılan unvanları alan personelin ise bu kadrolara kurum tarafından çıkarılacak görevde yükselme yönetmeliği çerçevesinde atanabileceğini belirtmiştir.

Yine Devlet Personel Başkanlığı 4.2.2000 tarihli mütalaasında;(19. Mütalaalar Bülteni)

1- Yükseköğretim kurumlarında 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi olarak görev yapan araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve uzmanların bu kurumlarda azami adaylık süresi kadar görev yapmaları kaydıyla öğrenim durumu itibariyle kazandıkları unvanlara naklen atanabilecekleri,

2- Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak görev yapanların mühendis veya avukat kadrolarına naklen atanamayacakları,

3- Adalet Bakanlığında hakim ve savcı olarak görev yapanların avukat olarak naklen atanabilecekleri,

4- 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmakta iken mühendislik fakültesini veya teknik yüksek okulu bitirenlerin mühendis veya tekniker kadrolarına görevde yükselme eğitimi ve görevde yükselme sınavında başarılı oldukları takdirde atanabileceklerini belirtmektedir.

Dolayısıyla uygulama bu görüşler çerçevesinde istikrar kazanmıştır.

Diğer taraftan, Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in geçici 4'üncü maddesinde; ?399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel ile sözleşmeli personeline ilişkin görevde yükselme yönetmeliklerini Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak en geç 2 ay içerisinde çıkarırlar. Bu Yönetmelikler: I, II ve III sayılı cetveldeki personelin görevde yükselme niteliğindeki atamalarıyla, cetveller arasındaki geçişlerde ilgili kadrolara atanmalarına ilişkin hususları kapsar.? hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre çıkarılacak görevde yükselme yönetmeliklerinde Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünün alınması gerekmektedir.

Sonuç olarak Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde yapılan yukarda yer verilen değişiklik, Devlet Personel Başkanlığının mevcut görüşleri ile taban tabana zıttır. Bu değişiklikle öğretmenlere yönelik bir istisna getirilmesi çok önemli problemleri beraberinde getirecektir.

Daha da önemlisi eğer bu Yönetmelik değişiklik taslağı Devlet Personel Başkanlığından bu haliyle geçmişse önceki vermiş olduğu görüşlerin ortadan kalkmış olacağını söyleyebiliriz. Çünkü, kurumların tamamının görevde yükselme yönetmelikleri Devlet Personel Başkanlığının yukarıda özet olarak vermiş olduğumuz görüşleri çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu durum diğer kurumların da benzer düzenlemeleri yapmalarına yol açacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber